15 augustus 2022
Waardige en emotionele herdenking 2022
Vandaag vond voor de 35ste keer de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 plaats. Na twee jaren waarin er door covid minder bezoekers de herdenking konden bijwonen, was deze editie weer voor iedereen toegankelijk. Voor het eerst vond de herdenking in de avonduren plaats waardoor meer mensen deze live thuis en op het veld konden meemaken. Bij het Indisch Monument in Den Haag hadden zich duizenden mensen verzameld voor een ontvangst als vanouds met koffie met spekkoek, terwijl de zon nog volop scheen.
Toen voorzitter Thom de Graaf het woord nam pakten donkere wolken zich samen boven het veld en klonken de onweersbuien in de verte. Maar tijdens de herdenking bleef het droog en verscheen er een regenboog aan de horizon. ‘Hierboven luisteren ze mee’ zei Wieteke van Dort, die een speciaal voor haar geschreven gedicht voordroeg van de overleden dichter Willem Wilmink.
Emotioneel en waardig was deze herdenking zonder meer te noemen. Mark Rietman las een indringende bewerking voor van het gedicht Er zijn niet veel mensen meer die het na kunnen vertellen van Wim Kan.
Hoofdspreker Beau Schneider ontroerde met zijn verhaal over zijn vader Eric en zijn grootvader Jan en zijn ooms Carel en Han. Leerling Flo Huijsmans maakte diepe indruk met haar persoonlijke verhaal over haar opa. Ontroerend waren de uitvoering van het Indische Onze Vader door Elize en de Captives’ Hymn dat ze samen met Jessica Manuputty zong. Het slotstuk Blue Bayou was voor Jessica Manuputty, Jimmy Tielman en gitarist Nick Croes.
Indonesische ambassadeur
Minister-president Mark Rutte legde de krans samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen. Bijzonder deze keer was dat de ambassadeur van Indonesië direct na de premier een krans legde voor alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp legden namens het Parlement een krans. Rocky Tuhuteru en Bonnie Lelieveld-van der Zee legden de krans namens alle burgerslachtoffers en de militaire slachtoffers.
Peggy Hoefsloot-Middelkoop legde samen met haar zoon Paul en kleindochter Femke de Melati-Krans, die bestond uit honderden vilten Melati’s die door mensen uit het hele land werden gemaakt.
De herdenking werd live uitgezonden door NPO1, NPO1 extra (met gebarentolk), nos.nl, Omroep West en is nog terug te bekijken op NPO start, 15augstus.nl en de Facebookpagina van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.
Foto’s van de herdenking zijn te zien in de Mediakit 2022 en zijn gemaakt door Marco de Swart. Bij publicatie is naamsvermelding verplicht.