Nationale Herdenking 15 augustus 2022

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Ook dit jaar zal op maandag 15 augustus de Nationale Herdenking plaatsvinden op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Teldersweg). Voor het eerst zal de herdenking ‘s avonds plaatsvinden en door de NOS ‘s avonds live worden uitgezonden. De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk.

Herdenking 2022

Dit jaar wordt de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument voor het eerst in de avond gehouden. Wij denken hiermee een belangrijke stap te hebben gezet voor het bestaan van de herdenking op lange termijn. Voorzitter Thom de Graaf: “Wij werken er al jaren hard aan om de Nationale Herdenking voor zoveel mogelijk mensen betekenisvol te laten zijn. Daarom zijn wij blij dat wij in samenwerking met NPO en NOS de herdenking voortaan aan het begin van de avond, op prime time, kunnen houden. De verplaatsing van de herdenking naar de vroege avond geeft veel meer mensen de kans om die via de rechtstreekse televisie-uitzending mee te maken.”

 

Niet iedereen is blij met dit besluit. Sommige trouwe bezoekers lieten ons weten teleurgesteld te zijn. Dat betreuren wij ten zeerste. “Ik realiseer me dat dit voor ouderen die gewend waren aan de middag lastig is. Daarom zorgen we ervoor dat het veld ’s middags al open is. Vanaf 17.00 uur zijn mensen welkom op het veld om vooraf bloemen te leggen en elkaar te ontmoeten met koffie en spekkoek, net zoals in voorgaande jaren.”

© Foto: Linelle Deunk – Beau Schnreider spreekt op 15 augustus 2022

Dagprogramma I Een aantal Haagse culturele organisaties organiseert overdag op verschillende locaties in Den Haag bijeenkomsten, waaraan u voorafgaande aan de herdenking gezamenlijk kunt deelnemen en elkaar kunt ontmoeten. Klik hier voor het dagprogramma.

Zitplaatsen reserveren I Het is helaas niet meer mogelijkheid om zitplaatsen te reserveren. Door de organisatie worden een paar honderd extra stoelen neergezet. Toegang tot het blauwe vak (1e generatie) kan alleen met een toegangskaart. U kunt ook staand de herdenking bijwonen.

De herdenking IU dient uiterlijk om 19.00 uur uw zitplaats te hebben ingenomen. De plechtigheid start om 19.15 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten met het defilé langs het monument. Wij adviseren u tijdig aanwezig te zijn, zodat u zelf een zitplaats kunt uitzoeken. Het veld gaat om 17.00 uur open.  Op het veld verwelkomen we u met koffie, thee en spekkoek en zijn watertappunten van Dunea. Op het veld zijn toiletten aanwezig.

Bloemen leggen voorafgaand aan de herdenking I Degenen met een toegangskaart voor het blauwe vak worden tussen 17.00 en 18.30 uur in de gelegenheid gesteld alvast bloemen neer te leggen bij het monument.

Programmaboekje I Wanneer u naar de herdenking komt, ontvangt u op het veld een programmaboekje. Wanneer u niet bij de herdenking aanwezig kunt zijn, dan kunt u het programmaboekje bestellen in onze webshop. U betaalt dan alleen de verzendkosten. Vanaf 10 augustus kunt u het programmaboekje ook downloaden vanaf onze website.

Melati’s I Bij de infobalie op het veld zijn pinmelati’s en magneetmelati’s per stuk te koop. U kunt contant en met pin betalen. Tevens is bij de infobalie op het veld een gratis exemplaar van de Moesson Herdenkingskrant 2022 op te halen.

Zonnebloemen I U kunt ook dit jaar op 15 augustus door leerlingen van het VCL en zeekadetten zonnebloemen laten leggen bij het Indisch Monument.  De zonnebloemen kunt u bestellen via onze webshop. Het is ook mogelijk de zonnebloemen te bestellen via een bankoverschrijving naar rekeningnummer NL33 INGB 0007 95 18 74 t.n.v. St. Vrienden van St. Herdenking 15 augustus 1945   o.v.v.  Zonnebloemen”. Wanneer u naar de herdenking komt, kunt u ook uw eigen bloemen meenemen.

Live uitzending I De herdenking wordt uitgezonden via NPO1, NPO extra’ (tv-kanaal 81), op nos.nl en BVN.tv

Programma Nationale Herdenking 2022

Maandag 15 augustus 19.00 uur

Beau Schneider is hoofdspreker

Op 23 mei van dit jaar overleed acteur Eric Schneider in een Frans ziekenhuis na een val tijdens een verblijf in zijn huis in Frankrijk. Hij was 87 jaar.
Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië. Als 7-jarige jongen zag hij hoe de Japanners in 1942 Java binnenvielen. Zijn vader werd meegenomen en moest dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birma-spoorlijn. Samen met zijn moeder en broertjes bracht de kleine Eric de oorlog door in de Japanse interneringskampen Tjihapit en Adek.

Bij de onthulling van het Indisch Monument in Den Haag in 1988 was hij de eerste in een lange rij sprekers die op 15 augustus een toespraak hield. In 2015 deed hij dat opnieuw, samen met zijn jongste zoon Beau. Dit jaar zal Beau Schneider (34) op 15 augustus alleen staan bij het Indisch Monument. ‘Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric,’ zegt Beau, die ook acteur is.

© Foto: Ilvy Njiokiktjien – Eric Schneider en zijn zonen Olivier en Beau (midden) in 2015

‘Ik vind het een eer dat de organisatie mij heeft gevraagd om op 15 augustus te komen spreken. In mijn toespraak wil ik straks het persoonlijke verhaal vertellen van mijn vader en opa, die een paar jaar van hun leven in gevangenschap moesten doorbrengen. Wat betekende dat voor hen? En wat betekent dat voor mij? Laat ik vooropstellen dat ik mezelf niet als slachtoffer wil neerzetten. Ik voel me ook niet zo. Wel wil ik meeleven met de mensen die dat wel waren.
Daarbij wil ik de jonge mensen van nu duidelijk maken hoe belangrijk het is om te herdenken. We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende zich met dat meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Dat zien we bij elke oorlog weer en toch lijken we er niet van te leren. Ik vind het mooi dat ik de kans krijg om me nu weer met die vragen bezig te houden en me daarin te verdiepen Eric sprak niet graag over zijn kampverleden, alleen op het toneel voelde hij zich vrij om dat te doen. Nu krijg ik een podium om ons verhaal te vertellen.’

Lees hier het hele verhaal

Elize zingt het Indisch Onze Vader

Ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag het Indisch Onze Vader ten gehore gebracht. Dit jaar zal Elize (Elise van der Horst) het Indisch Onze Vader zingen. Ze wordt daarbij begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Elise is de dochter van een Indische moeder en de kleindochter van een Indische grootmoeder. Ze treedt zowel solo op als met de band Hot Town en het zangtrio Divas of the World.

Elise van der Horst: ‘Ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Ik ken het Onze Vader, want ik heb op een christelijke school gezeten, maar ik kende de Indische variant niet. Ik kijk ernaar uit om dit samen met de blazerskapel van de luchtmacht te doen. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik denk dat het heel mooi en gevoelig wordt, daar ga ik mijn uiterste best voor doen.’

Lees hier het hele verhaal
Elize gefotografeerd door William Rutten.

foto credits: Elize gefotografeerd door William Rutten

Samen Herdenken

Zonnebloemen laten leggen

Wanneer u niet naar de herdenking in Den Haag komt, heeft u de mogelijkheid om zonnebloemen te laten neerleggen. Op die manier kunnen we een mooie traditie in stand houden. U kunt op 15 augustus door leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum en het Zeekadettenkorps Vlaardingen tijdens het defilé zonnebloemen laten leggen. U kunt zonnebloemen bestellen via onze webshop, of door €1,- per zonnebloem over te maken op rekeningnummer:  NL33 INGB 0007 951874  t.n.v. Stichting Vrienden van Stichting Herdenking 15 augustus 1945.
Optioneel kunt u tijdens het bestelproces in onze webshop, in het opmerkingenveld een persoonlijke boodschap achterlaten. Deze boodschap zullen wij op 15 augustus op onze website plaatsen.
Zonnebloemen bestellen
Zonnebloemen

De Melati dragen

Draag de Melati

De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we dragen om te laten zien dat we herdenken.  Foto’s van uzelf met de Melati kunt u delen op facebook, Instagram en twitter met de hashtags #ikherdenkop15augustus en #ikherdenk

Draag de Melati, het symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Heeft u nog geen Melati? Bestel hem dan in onze webshop.

Meer info en Melati bestellen
Melati bestellen en dragen

De vlag uithangen

In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen om het formele einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Provincies, gemeenten en waterschappen volgen landelijk de formele vlaginstructies om de Nederlandse vlag, zonder wimpel, uit te hangen.
Vlag mee
Op veel plaatsen heeft in Nederland op 15 augustus de vlag uitgehangen. Doe mee en hang uw vlag ook uit.
Meer info over de vlag uithangen
vlaginstructie

Een online Melati plaatsen op Indischmonument.nl

Plaats uw persoonlijke Melati op het online herdenkingsmonument Indischmonument.nl.
Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen. Door alle geplaatste Melati’s wordt het een groeiend en levend monument. Zanger Sjors van der Panne was een van de eerste die een Melati plaats voor zijn inmiddels 98-jarige oma Hannie:
 ‘De mensen van de eerste generatie die de verhalen uit eerste hand kunnen vertellen worden steeds ouder. En ik vind het belangrijk dat deze verhalen doorgegeven worden. Om die gedeelde geschiedenis dichtbij te houden. Indischmonument.nl is een monument waar al die verhalen bij elkaar komen en aan elkaar worden verbonden’.
Plaats uw eigen Melati
Lancering Indischmonument.nl

Maak je eigen papieren sarong

Wat?

Batik is meer dan een techniek om stoffen te versieren. Het is geliefd werelderfgoed met grote culturele betekenis dat door generatie op generatie wordt gekoesterd en gedragen. Het is ook een manier om met motieven, kleuren en symbolen een verhaal te vertellen. Je kunt je laten inspireren door een persoon, een gebeurtenis of een verhaal.

Voor wie?

Er wonen in Nederland 2 miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie, zo’n 150.000 van hen zijn jong volwassenen. De kans is groot dat hun opa of oma de tweede wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië heeft meegemaakt. Hun kinderen, de tweede generatie, zijn geboren en opgegroeid in Nederland. Zo Hollands als wat, zou je denken. Maar daarnaast óók Moluks, Indisch, Chinees Indonesisch of Papua en alles wat daar tussenin zit. Misschien geldt dit ook voor jouw ouders of grootouders. Dan is dit project speciaal voor jou.

Waarom?

Het kan zijn dat je ouders weten wat hun familie tijdens de oorlog in Indië heeft meegemaakt omdat er ze de verhalen van huis uit hebben meegekregen. Maar in veel gevallen is dat niet zo, want de eerste generatie heeft lang gezwegen over die moeilijke tijd en daardoor kennen hun nakomelingen maar weinig persoonlijke verhalen over de oorlog.  

Doe mee!

Om verhalen te delen. Om familietradities door te geven. Om na te denken over de betekenis van 15 augustus. En om daarbij stil te staan op je eigen manier. Sta stil, al is het maar één minuut. En wees daarbij zo luid als je maar wil. Het is tijd om jouw verhaal te vertellen.

 

Batik maken

Draag bij aan de Melati-krans

Tijdens de Nationale Herdenking in Den Haag wordt een Melati-krans gelegd. De Melati (de Indische Jasmijn) is het symbool van herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.
Ook dit jaar kunt u een bijdrage leveren aan deze Melati-krans.
De krans wordt door kunstenaar Willemien Nijman ontworpen en samengesteld. U kunt bijdragen door zelf een Melati te maken met de Melati doe-het-zelf-kit uit de webshop en deze aan ons terug te sturen. Uw Melati zal dan worden gebruikt voor de krans.
Het handwerkje is een middel om samen te maken en ondertussen met elkaar van gedachten te wisselen.
Draag mee aan de vilten Melati-krans
Melati doe-het-zelf- kit

© Foto: Arnaud Roelofsz

Spekkoek met een verhaal

Wie uit een Indische familie komt, heeft er vast wel eentje. Zo’n toko waar je speciaal voor omrijdt omdat ze daar de lekkerste spekkoek hebben. Of anders is er wel een herinnering aan die Indische tante die urenlang op een krukje voor een loeihete oven zat om haar eigen spekkoek te bakken.
Bij elke spekkoek hoort een verhaal. Over die lieve tante of oma. Over het geheime familierecept. Over de enorme hoeveelheden roomboter en eieren die erin gaan. Over de herinneringen die de smaak oproept. Over een onvergetelijk bezoek aan de pasar. Over de bijzondere betekenis die spekkoek inmiddels voor heel veel Indische families heeft. Over spekkoek valt zo veel te vertellen.

Speciaal voor iedereen met zo’n verhaal organiseert Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 een heuse spekkoekwedstrijd.

Wie kan de lekkerste spekkoek bakken en welk bijzonder verhaal hoort daarbij?

Stuur een e-mail naar met jouw verhaal uiterlijk 19 juni naar [email protected]

Meedoen met de spekkoek wedstrijd
Spekkoek - doe je mee?

Samen zingen: Indische sing-a-long

Speciaal voor scholieren is het iconische liedje Terang Bulan omgezet in een eigentijdse versie. Met een tutorial kunnen klassen of naschoolse opvang aan de slag. De tutorial is ingezongen door zangers Shanelle de Lannoy (bekend van The Voice Kids) en ingespeeld gitarist Frank Goverts.
Meer info en meedoen met de sing-a-long
Indische sing-a-long

Terang Bulan

Terang bulan, terang bulan di kali,

Buaya timbul, disangkalah mati.

Jangan percaya mulut lelaki,

Berani sumpah, tapi takut mati.

Vertaling

de maan schijnt, 

de maan schijnt over de rivier.

de krokodil drijft

je zou denken dat hij dood is

geloof de flinke mannen niet 

ook zij zijn bang om dood te gaan

Samen koken, samen eten

15 Augustus is een dag om verhalen te delen en herinneringen op te halen. Is er een betere manier om dat te doen met familie en vrienden dan thuis, in je eigen keuken of aan de gezellige eettafel? Net vorig jaar doen we dat door een traditioneel gerecht met een bijzonder verhaal te delen. In 2020 was dat de herinnering van Olly Frederici-Jahreis die als jong meisje heeft meegeholpen bij het uitdelen door het Rode Kruis van porties nasi bungkus. Vanja van der Leeden maakte daar toen een eigentijdse versie van; de vrijheidsbungkus. Iedereen houdt van het gerecht waar we dit jaar voor hebben gekozen. Maar dat er ook een bijzonder oorlogsverhaal bij hoort veel minder bekend.

Nasi Rames

In 2021 kookten en aten we samen nasi rames, naar het voorbeeld van Tante Truus. Helemaal naar deze tijd gebracht door de bekende meesterkok Ron Blaauw en zijn chef Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia. Nasi rames is bedacht door Tante Truus (1901-1989) in interneringskamp Bandung. Daar zaten voornamelijk Indonesische jonge jongens, romusha’s genoemd, die gedwongen arbeid deden. Tante Truus bracht enige troost met haar ‘nasi remus’, het latere nasi rames. Het betekent eigenlijk niets meer dan verkruimelde rijst. Dit mengde ze met een aantal voedzame groenten, wat vlees en sambal.
Na de oorlog opende ze met haar man het restaurant ‘Tante Truus en Paatje’ aan de Lange Houtstraat in Den Haag, waar ze nasi rames op de kaart introduceerde. Eigenlijk is het geen gerecht, maar simpelweg rijst met verschillende soorten vlees en verschillende soorten groenten. Een soort mini rijsttafel op één bord dus.

Bekijk ingrediënten en het recept
Nasi Rames van Agus Hermawan
Nasi rames van Agus Hermawan
In 2020 kookte Vanja van der Leeden tijdens een live uitzending Nasi Bungkus. Bekijk het volledige recept, of kijk hier de uitzending terug.

De traditie doorgeven

Er zijn twee werkbladen beschikbaar om zelf of samen met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes een papieren Melati te maken. Vertel tijdens het knutselen uw Indische familieverhaal en geef de traditie door.
Er is keuze tussen een wensbloem en een windbloem. Zet de Melati Wensbloem in elkaar, schrijf er een mooie wens op en geef ‘m aan iemand cadeau. Of zet de Melati Windbloem in beweging door er tegen te blazen.

Melati wensbloem

Melati wensbloem
Downloaden

Melati windbloem

Melati Windbloem
Downloaden

Plaats ook uw persoonlijke Melati

Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen.

Plaats uw eigen Melati
Voorbeeld van een Melati

Voorbeeld van een Melati op Indischmonument.nl

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen