Nationale Herdenking 15 augustus 2020

We kijken terug op een mooie, waardige herdenking. Wij danken iedereen die de herdenking mogelijk heeft gemaakt. De foto’s van Ilvy Njiokiktjien en de speeches kunt u hier terugvinden.
Dit jaar was het helaas voor zeer velen niet mogelijk de herdenking fysiek bij te wonen. Zeer velen hebben dit jaar op 15 augustus thuis herdacht. Wij hebben veel ontroerende berichten en foto’s van u allen mogen ontvangen. Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk van die foto’s op onze website en op onze sociale media te plaatsen. Wij kijken terug op een zeer bijzondere 75 jaar 15 augustus.
Het kantoor is gesloten tot maandag 31 augustus. Bestellingen na 15 augustus 18.30 uur gedaan, gaan op maandag 31 augustus op de post. Mail verstuurd na 15 augustus zal na 31 augustus beantwoord worden.
Download programmaboekje (PDF)

Samen Thuis Herdenken

15 augustus herdenken we samen, ook in dit bijzondere jaar waarin slechts weinigen aanwezig kunnen zijn bij het Indisch Monument in Den Haag. Wij zijn met elkaar verbonden doordat we op hetzelfde moment de ceremonie volgen. Dit kan (ook in het buitenland) van:
12:10 tot 13:30 via TV (NPO1), of online via NPO Start of de Facebookpagina van de NOS.
Naar dit belangrijke moment leven wij toe, bijvoorbeeld door ’s morgens vroeg de vlag te hijsen en door het laten leggen van een zonnebloem in uw naam. En na afloop van de herdenking eten we samen, in onze eigen vertrouwde omgeving maar in gedachten bij elkaar. Wat kunt u allemaal doen?

Zonnebloemen laten leggen

U kunt op 15 augustus door leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum en het Zeekadettenkorps Vlaardingen tijdens het defilé zonnebloemen laten leggen. U kunt zonnebloemen bestellen via onze webshop, of door €1,- per zonnebloem over te maken op rekeningnummer:  NL33 INGB 0007 951874  t.n.v. Stichting Vrienden van Stichting Herdenking 15 augustus 1945. Deze actie is gesloten.
De toegevoegde boodschappen kunt u hier lezen.
Zonnebloemen laten leggen

De vlag uithangen

In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen om het formele einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Provincies, gemeenten en waterschappen volgen landelijk de formele vlaginstructies om de Nederlandse vlag, zonder wimpel, uit te hangen. Geef ook thuis het goede voorbeeld en hang de vlag uit van zonsopgang tot zonsondergang.
Vlaginstructie

De Melati dragen

De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we op 15 augustus dragen om te laten zien dat we herdenken. Deel een foto van uzelf met de Melati op facebook, Instagram, twitter, of TikTok en gebruik de hashtags #ikherdenkop15augustus en #ikherdenk

Heeft u nog geen Melati? Bestel hem dan in onze webshop.

Melati

Uw verhaal delen

Heeft u een bijzondere verhaal dat u wilt delen, maar geen sociale media? Stuur uw herinnering (maximaal 10 regels) dan naar [email protected]. Onze redactie maakt dan een keuze en plaatst een aantal van de herinneringen op 15 augustus op een speciale pagina.

Bekijk herinneringen en gedichten
Uw herinnering delen

De traditie doorgeven

Er zijn twee werkbladen beschikbaar om zelf of samen met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes een papieren Melati te maken. Vertel tijdens het knutselen uw Indische familieverhaal en geef de traditie door.
Er is keuze tussen een wensbloem en een windbloem. Zet de Melati Wensbloem in elkaar, schrijf er een mooie wens op en geef ‘m aan iemand cadeau. Of zet de Melati Windbloem in beweging door er tegen te blazen.

Melati wensbloem

Melati wensbloem
Downloaden

Melati windbloem

Melati Windbloem
Downloaden

Samen koken, samen eten

Gewoonlijk is er na de ceremonie gelegenheid tot reflectie en verwerking tijdens het culturele middagprogramma. Dit jaar gaat dat anders. In plaats van een podiumprogramma delen we verhalen en herinneringen met elkaar tijdens een interactief kookprogramma op internet. Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van mevrouw Olly Frederici-Jahreis.
Het verhaal van Olly Frederici-Jahreis
Olly Frederici-Jahreis, geboren in november 1930, heeft als jong meisje meegeholpen heeft bij het uitdelen door het Rode Kruis van porties nasi bungkus en een kopje koffie aan de pas vrijgelaten gevangenen en teruggekomen krijgsgevangenen, op het station in Madioen in september 1945. Dit in alle opzichten bescheiden gerechtje is symbolisch voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.
Vanja van der Leeden
De bekende kok Vanja van der Leeden heeft een instructiefimpje opgenomen (rechts te zien) waarin de bereiding van haar nasi bungkus, de vrijheidsbungkus in een modern jasje stap voor stap wordt uitgelegd. Ook verzorgt Vanja op 15 augustus vanaf 14:00 uur een interactief kookprogramma vanuit het Wereldmuseum in Rotterdam. Ze leert jongeren van de derde en vierde generatie de kneepjes van het vak en geeft zo het verhaal en de traditie door. En zoals dat gaat in een Indische familie wordt er niet alleen gekookt en gegeten maar ook muziek gemaakt en vooral veel gepraat. In de keuken en aan de eettafel worden persoonlijke herinneringen gedeeld met elkaar en met de studiogasten. Leuk om te kijken, nog leuker om mee te doen!

Recept Nasi Bungkus anno 2020
met urap urap en knapperig kokosei

De basis van nasi bungkus is uiteraard rijst, aangevuld met verschillende gerechtjes. Vaak groenten, soms kip, tempeh of een ei. Bij deze ‘vrijheidsbungkus’ is een vegetarisch gerecht gepast: urap urap, groenten met gekruide kokosrasp. Gezond, voedzaam én rijk van smaak. Deze urap is net even anders dan de traditionele gestoomde variant, maar minstens zo lekker. De nasi in kwestie wordt nasi gurih, geurige rijst gegaard in kokosmelk. Die is een beetje nattig, zo blijft het gerechtje lekker smeuïg en kun je het straks makkelijk met je handen eten. Het eitje erbij knipoogt in zijn krokante jas naar sambal goreng telor. Zie daar, nasi bungkus anno 2020. Met respect voor het verleden en een kus aan het heden.
Bekijk het volledige recept, of kijk hier naar de live uitzending op 15 augustus om 14.30 uur!
Nasi Bungkus
Instructiefilmpje van Vanja:

Hoe kan je meedoen? 

Koop de ingrediënten, klik hier voor de benodigdheden en haal deze voor 15 augustus in huis.

Kijk op 15 augustus van 14:30u-16:00u naar Kookcafé Lombok | Kook. Eet. Herdenk op ons YouTube kanaal.

Kook vanuit huis de Nasi Bunkus mee.

Deel op 15 augustus om 16:00u jou Nasi Bungkus op Instagram of FaceBook met de hashtag #ikherdenkop15augustus en #Nasibungkus. Aan wie dacht jij tijdens deze vrijheidsmaaltijd?

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen