Nationale Herdenking 15 augustus 2022

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Ook dit jaar zal op maandag 15 augustus de Nationale Herdenking plaatsvinden op het veld bij het Indisch Monument in Den Haag (Prof. Telderskade). Voor het eerst zal de herdenking ‘s avonds plaatsvinden en door de NOS ‘s avonds live worden uitgezonden. De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk.

Herdenking 2022

De herdenking zal dit jaar voor het eerst in de avond plaatsvinden. Wij realiseren ons dat dit voor vele vaste bezoekers een grote verandering zal zijn.

Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en dat nog altijd doorwerkt.  Om die reden is ervoor gekozen om het tijdstip, met een live-uitzending door de NOS op NPO, naar de avond te verplaatsen. Hierdoor zullen wij naast de duizenden bezoekers op het veld nog meer de grote groep mensen thuis bereiken. Wij realiseren ons hierbij ook dat het voor een aantal andere mensen juist lastiger wordt om naar Den Haag te komen.

Er wonen in Nederland zo’n twee miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. In veel gevallen weten de tweede, derde en vierde generatie weinig of niets van deze geschiedenis. Met het verplaatsen van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 naar de avond, een live-uitzending in primetime op televisie en online hoopt het bestuur de geschiedenis van de eerste generatie nog meer onder de aandacht te brengen van de volgende generaties. Om verhalen te delen, om familietradities door te geven. Om samen na te denken over de betekenis van 15 augustus. En om daarbij samen stil te staan, ieder op zijn eigen manier.

De herdenking I De plechtigheid start om 19.15 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten met het defilé langs het monument. U dient uiterlijk om 19.00 uur uw zitplaats te hebben ingenomen. Wij adviseren u tijdig aanwezig te zijn, zodat u zelf een zitplaats kunt uitzoeken. Het veld gaat om 17.30 uur open. Op het veld verwelkomen we u met koffie, thee en spekkoek. Op het veld zijn toiletten aanwezig.

Zitplaatsen reserveren I De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk. Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats, dan kunt u zich tot 31 juli 2022 aanmelden via Paylogic via de blauwe button hieronder. Dit geldt alleen voor donateurs. Bent u geen donateur en wilt u zitplaatsen reserveren, neem dan contact met ons op via de mail.

Ook zonder toegangskaart bent u van harte welkom. U bent dan echter niet gegarandeerd van een zitplaats. Toegang tot het blauwe vak (1e generatie) kan alleen met een toegangskaart.

Programmaboekje I Dit jaar zal het programmaboekje niet automatisch naar alle donateurs toegestuurd worden. Wanneer u naar de herdenking komt, dan zult u op het veld uw programmaboekje ontvangen. Wanneer u niet bij de herdenking aanwezig kunt zijn, dan kunt u het programmaboekje bestellen in onze webshop. U betaalt dan alleen de verzendkosten.

Zonnebloemen I U kunt ook dit jaar op 15 augustus door leerlingen van het VCL en zeekadetten zonnebloemen laten leggen bij het Indisch Monument.  De zonnebloemen kunt u bestellen via onze webshop. Wanneer u naar de herdenking komt, kunt u ook uw eigen bloemen meenemen.

Vilten Melati-krans | U kunt ook dit jaar een bijdrage leveren aan de Melati-krans door een vilten Melati te maken met de doe-het-zelf-kit en die aan ons op te sturen. Uw Melati zal dan verwerkt worden in de krans die op 15 augustus gelegd wordt bij het Indisch Monument in Den Haag. Het pakket kunt u bestellen via onze webshop.

© Foto: Linelle Deunk – Beau Schnreider spreekt op 15 augustus 2022

Aanmelden

Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats, dan kunt u zich tot 31 juli 2022 aanmelden via Paylogic via de blauwe button hieronder.

Blauwe en oranje vak I Wanneer u geboren bent vóór 15 augustus 1945, dan kunt u een toegangskaart bestellen voor het blauwe vak. U kunt één introducé/begeleider meenemen. De leeftijd van uw introducé/begeleider is niet van belang. U heeft beiden een eigen toegangskaart nodig.

Bent u beiden vóór 15 augustus 1945 geboren en wilt u introducees meenemen en heeft u maar één donateursnummer, neemt u dan contact met ons op. Wij regelen dit graag voor u.

Wanneer u geboren bent na 15 augustus 1945, dan kunt u toegangskaarten bestellen voor het oranje vak. U kunt 5 introducees meenemen. Iedereen heeft zijn/haar eigen toegangskaart nodig. Wanneer u meer dan 6 toegangskaarten wilt reserveren, neemt u dan contact met ons op.

Uw donateursnummer is “de toegangscode”. In het afsluitende scherm van Paylogic vindt u een button om de toegangskaarten direct te downloaden. Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten ook in uw mailbox.

Bent u geen donateur en wilt u zitplaatsen reserveren, neem dan contact met ons op via de mail.

Wanneer u problemen ondervindt met het online reserveren, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Ons telefonisch spreekuur is maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur op telefoonnummer 070-200 25 05

Zitplaatsen reserveren

Programma 2022

Beau Schneider is hoofdspreker

Op 23 mei van dit jaar overleed acteur Eric Schneider in een Frans ziekenhuis na een val tijdens een verblijf in zijn huis in Frankrijk. Hij was 87 jaar.
Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië. Als 7-jarige jongen zag hij hoe de Japanners in 1942 Java binnenvielen. Zijn vader werd meegenomen en moest dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birma-spoorlijn. Samen met zijn moeder en broertjes bracht de kleine Eric de oorlog door in de Japanse interneringskampen Tjihapit en Adek.

Bij de onthulling van het Indisch Monument in Den Haag in 1988 was hij de eerste in een lange rij sprekers die op 15 augustus een toespraak hield. In 2015 deed hij dat opnieuw, samen met zijn jongste zoon Beau. Dit jaar zal Beau Schneider (34) op 15 augustus alleen staan bij het Indisch Monument. ‘Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric,’ zegt Beau, die ook acteur is.

‘Ik vind het een eer dat de organisatie mij heeft gevraagd om op 15 augustus te komen spreken. In mijn toespraak wil ik straks het persoonlijke verhaal vertellen van mijn vader en opa, die een paar jaar van hun leven in gevangenschap moesten doorbrengen. Wat betekende dat voor hen? En wat betekent dat voor mij? Laat ik vooropstellen dat ik mezelf niet als slachtoffer wil neerzetten. Ik voel me ook niet zo. Wel wil ik meeleven met de mensen die dat wel waren.
Daarbij wil ik de jonge mensen van nu duidelijk maken hoe belangrijk het is om te herdenken. We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende zich met dat meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Dat zien we bij elke oorlog weer en toch lijken we er niet van te leren. Ik vind het mooi dat ik de kans krijg om me nu weer met die vragen bezig te houden en me daarin te verdiepen Eric sprak niet graag over zijn kampverleden, alleen op het toneel voelde hij zich vrij om dat te doen. Nu krijg ik een podium om ons verhaal te vertellen.’

Lees hier het hele verhaal

© Foto: Ilvy Njiokiktjien – Eric Schneider en zijn zonen Olivier en Beau (midden) in 2015

Samen Herdenken

Draag bij aan de Melati-krans

Tijdens de Nationale Herdenking in Den Haag wordt een Melati-krans gelegd. De Melati (de Indische Jasmijn) is het symbool van herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.
Ook dit jaar kunt u een bijdrage leveren aan deze Melati-krans.
De krans wordt door kunstenaar Willemien Nijman ontworpen en samengesteld. U kunt bijdragen door zelf een Melati te maken met de Melati doe-het-zelf-kit uit de webshop en deze aan ons terug te sturen. Uw Melati zal dan worden gebruikt voor de krans.
Het handwerkje is een middel om samen te maken en ondertussen met elkaar van gedachten te wisselen.
Draag mee aan de vilten Melati-krans
Melati doe-het-zelf- kit

© Foto: Arnaud Roelofsz

Spekkoek met een verhaal

Wie uit een Indische familie komt, heeft er vast wel eentje. Zo’n toko waar je speciaal voor omrijdt omdat ze daar de lekkerste spekkoek hebben. Of anders is er wel een herinnering aan die Indische tante die urenlang op een krukje voor een loeihete oven zat om haar eigen spekkoek te bakken.
Bij elke spekkoek hoort een verhaal. Over die lieve tante of oma. Over het geheime familierecept. Over de enorme hoeveelheden roomboter en eieren die erin gaan. Over de herinneringen die de smaak oproept. Over een onvergetelijk bezoek aan de pasar. Over de bijzondere betekenis die spekkoek inmiddels voor heel veel Indische families heeft. Over spekkoek valt zo veel te vertellen.

Speciaal voor iedereen met zo’n verhaal organiseert Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 een heuse spekkoekwedstrijd.

Wie kan de lekkerste spekkoek bakken en welk bijzonder verhaal hoort daarbij?

Stuur een e-mail naar met jouw verhaal uiterlijk 19 juni naar [email protected]

Meedoen met de spekkoek wedstrijd
Spekkoek - doe je mee?

Maak je eigen papieren sarong

Wat?

Batik is meer dan een techniek om stoffen te versieren. Het is geliefd werelderfgoed met grote culturele betekenis dat door generatie op generatie wordt gekoesterd en gedragen. Het is ook een manier om met motieven, kleuren en symbolen een verhaal te vertellen. Je kunt je laten inspireren door een persoon, een gebeurtenis of een verhaal.

Voor wie?

Er wonen in Nederland 2 miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie, zo’n 150.000 van hen zijn jong volwassenen. De kans is groot dat hun opa of oma de tweede wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië heeft meegemaakt. Hun kinderen, de tweede generatie, zijn geboren en opgegroeid in Nederland. Zo Hollands als wat, zou je denken. Maar daarnaast óók Moluks, Indisch, Chinees Indonesisch of Papua en alles wat daar tussenin zit. Misschien geldt dit ook voor jouw ouders of grootouders. Dan is dit project speciaal voor jou.

Waarom?

Het kan zijn dat je ouders weten wat hun familie tijdens de oorlog in Indië heeft meegemaakt omdat er ze de verhalen van huis uit hebben meegekregen. Maar in veel gevallen is dat niet zo, want de eerste generatie heeft lang gezwegen over die moeilijke tijd en daardoor kennen hun nakomelingen maar weinig persoonlijke verhalen over de oorlog.  

Doe mee!

Om verhalen te delen. Om familietradities door te geven. Om na te denken over de betekenis van 15 augustus. En om daarbij stil te staan op je eigen manier. Sta stil, al is het maar één minuut. En wees daarbij zo luid als je maar wil. Het is tijd om jouw verhaal te vertellen.

 

Batik maken

Samen zingen: Indische sing-a-long

Speciaal voor scholieren is het iconische liedje Terang Bulan omgezet in een eigentijdse versie. Met een tutorial kunnen klassen of naschoolse opvang aan de slag. De tutorial is ingezongen door zangers Shanelle de Lannoy (bekend van The Voice Kids) en ingespeeld gitarist Frank Goverts.
Meer info en meedoen met de sing-a-long
Indische sing-a-long

Terang Bulan

Terang bulan, terang bulan di kali,

Buaya timbul, disangkalah mati.

Jangan percaya mulut lelaki,

Berani sumpah, tapi takut mati.

Vertaling

de maan schijnt, 

de maan schijnt over de rivier.

de krokodil drijft

je zou denken dat hij dood is

geloof de flinke mannen niet 

ook zij zijn bang om dood te gaan

Een online Melati plaatsen op Indischmonument.nl

Plaats uw persoonlijke Melati op het online herdenkingsmonument Indischmonument.nl.
Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen. Door alle geplaatste Melati’s wordt het een groeiend en levend monument. Zanger Sjors van der Panne was een van de eerste die een Melati plaats voor zijn inmiddels 98-jarige oma Hannie:
 ‘De mensen van de eerste generatie die de verhalen uit eerste hand kunnen vertellen worden steeds ouder. En ik vind het belangrijk dat deze verhalen doorgegeven worden. Om die gedeelde geschiedenis dichtbij te houden. Indischmonument.nl is een monument waar al die verhalen bij elkaar komen en aan elkaar worden verbonden’.
Plaats uw eigen Melati
Lancering Indischmonument.nl

Samen koken, samen eten

15 Augustus is een dag om verhalen te delen en herinneringen op te halen. Is er een betere manier om dat te doen met familie en vrienden dan thuis, in je eigen keuken of aan de gezellige eettafel? Net vorig jaar doen we dat door een traditioneel gerecht met een bijzonder verhaal te delen. In 2020 was dat de herinnering van Olly Frederici-Jahreis die als jong meisje heeft meegeholpen bij het uitdelen door het Rode Kruis van porties nasi bungkus. Vanja van der Leeden maakte daar toen een eigentijdse versie van; de vrijheidsbungkus. Iedereen houdt van het gerecht waar we dit jaar voor hebben gekozen. Maar dat er ook een bijzonder oorlogsverhaal bij hoort veel minder bekend.

Nasi Rames

In 2021 kookten en aten we samen nasi rames, naar het voorbeeld van Tante Truus. Helemaal naar deze tijd gebracht door de bekende meesterkok Ron Blaauw en zijn chef Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia. Nasi rames is bedacht door Tante Truus (1901-1989) in interneringskamp Bandung. Daar zaten voornamelijk Indonesische jonge jongens, romusha’s genoemd, die gedwongen arbeid deden. Tante Truus bracht enige troost met haar ‘nasi remus’, het latere nasi rames. Het betekent eigenlijk niets meer dan verkruimelde rijst. Dit mengde ze met een aantal voedzame groenten, wat vlees en sambal.
Na de oorlog opende ze met haar man het restaurant ‘Tante Truus en Paatje’ aan de Lange Houtstraat in Den Haag, waar ze nasi rames op de kaart introduceerde. Eigenlijk is het geen gerecht, maar simpelweg rijst met verschillende soorten vlees en verschillende soorten groenten. Een soort mini rijsttafel op één bord dus.

Bekijk ingrediënten en het recept
Nasi Rames van Agus Hermawan
Nasi rames van Agus Hermawan
In 2020 kookte Vanja van der Leeden tijdens een live uitzending Nasi Bungkus. Bekijk het volledige recept, of kijk hier de uitzending terug.

De Melati dragen

Draag de Melati

De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we dragen om te laten zien dat we herdenken.  Foto’s van uzelf met de Melati kunt u delen op facebook, Instagram en twitter met de hashtags #ikherdenkop15augustus en #ikherdenk

Draag de Melati, het symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Heeft u nog geen Melati? Bestel hem dan in onze webshop.

Meer info en Melati bestellen
Melati bestellen en dragen

Zonnebloemen laten leggen

Wanneer u niet naar de herdenking in Den Haag komt, heeft u de mogelijkheid om zonnebloemen te laten neerleggen. Op die manier kunnen we een mooie traditie in stand houden. U kunt op 15 augustus door leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum en het Zeekadettenkorps Vlaardingen tijdens het defilé zonnebloemen laten leggen. U kunt zonnebloemen bestellen via onze webshop, of door €1,- per zonnebloem over te maken op rekeningnummer:  NL33 INGB 0007 951874  t.n.v. Stichting Vrienden van Stichting Herdenking 15 augustus 1945.
Optioneel kunt u tijdens het bestelproces in onze webshop, in het opmerkingenveld een persoonlijke boodschap achterlaten. Deze boodschap zullen wij op 15 augustus op onze website plaatsen.
Zonnebloemen bestellen
Zonnebloemen

De vlag uithangen

In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen om het formele einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Provincies, gemeenten en waterschappen volgen landelijk de formele vlaginstructies om de Nederlandse vlag, zonder wimpel, uit te hangen.
Vlag mee
Op veel plaatsen heeft in Nederland op 15 augustus de vlag uitgehangen. Doe mee en hang uw vlag ook uit.
Meer info over de vlag uithangen
vlaginstructie

De traditie doorgeven

Er zijn twee werkbladen beschikbaar om zelf of samen met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes een papieren Melati te maken. Vertel tijdens het knutselen uw Indische familieverhaal en geef de traditie door.
Er is keuze tussen een wensbloem en een windbloem. Zet de Melati Wensbloem in elkaar, schrijf er een mooie wens op en geef ‘m aan iemand cadeau. Of zet de Melati Windbloem in beweging door er tegen te blazen.

Melati wensbloem

Melati wensbloem
Downloaden

Melati windbloem

Melati Windbloem
Downloaden

Plaats ook uw persoonlijke Melati

Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen.

Plaats uw eigen Melati
Voorbeeld van een Melati

Voorbeeld van een Melati op Indischmonument.nl

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen