Nationale Herdenking 15 augustus 2020

Na 5 juni kunt u op onze website lezen hoe het programma van de Nationale Herdenking op 15 augustus 2020 eruit gaat zien en of het dit jaar mogelijk is om bij de herdenking aanwezig te zijn. Wanneer het mogelijk is om bij de herdenking aanwezig te zijn, dan kunt u hier lezen hoe u zich aan kunt melden. De kans is echter zeer groot dat de Herdenking zonder of met slechts een heel klein publiek zal plaatsvinden. De herdenking wordt wel rechtstreeks uitgezonden door de NOS.

Voor miljoenen binnen het Koninkrijk der Nederlanden was 75 jaar geleden de oorlog nog niet voorbij. Zij moesten nog tot 15 augustus 1945 volhouden toen er met de capitulatie van Japan een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar staan we in de aanloop naar de nationale herdenking op 15 augustus elke week stil bij een ander verhaal over de oorlog in Azië. Vaak verhalen die veel te weinig aandacht hebben gekregen in de afgelopen 75 jaar.

We doen dat elke week met een ander citaat, feiten&cijfers en een historische foto. Om te voorkomen dat de verhalen vervagen en vergeten worden. Daarom kleuren we de verhalen in met persoonlijke verhalen en harde feiten. Maar ook letterlijk geven we het verleden kleur: we brengen wekelijks een andere zwart-wit foto tot leven door deze in te kleuren. Daarmee willen de werkelijkheid geen geweld aandoen, maar juist benadrukken. Het kan helpen te beseffen dat de oorlog dichter bij ons leven staat dan we soms wel eens denken. We zien onze vaders en moeders, oma’s en opa’s, en misschien wel onszelf.

Zegt het voort! Deel jouw verhaal op Facebook, Twitter of Instagram met de #15augustus #ikherdenk en #ikherdenk15augustus

Op de hoogte blijven? Word donateur of steun ons met een eenmalige donatie!