Nationale Herdenking 15 augustus 2020

We kijken terug op een mooie, waardige herdenking. Wij danken iedereen die de herdenking mogelijk heeft gemaakt. De foto’s van Ilvy Njiokiktjien en de speeches kunt u hier terugvinden.
Dit jaar was het helaas voor zeer velen niet mogelijk de herdenking fysiek bij te wonen. Zeer velen hebben dit jaar op 15 augustus thuis herdacht. Wij hebben veel ontroerende berichten en foto’s van u allen mogen ontvangen. Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk van die foto’s op onze website en op onze sociale media te plaatsen. Wij kijken terug op een zeer bijzondere 75 jaar 15 augustus.
Download programmaboekje (PDF)

De Herdenking terugkijken

15 augustus herdachten we samen, ook in dit bijzondere jaar waarin slechts weinigen aanwezig konden zijn bij het Indisch Monument in Den Haag. Wij waren met elkaar verbonden doordat we op hetzelfde moment de ceremonie volgden. Dit jaar kon dat ook rechtstreeks vanuit het buitenland.

De Herdenking terugkijken? Dat kan via onze Facebookpagina.

Naar dit belangrijke moment leefden wij toe, bijvoorbeeld door ’s morgens vroeg de vlag te hijsen en door het laten leggen van een zonnebloem in uw naam. En na afloop van de herdenking aten we samen, in onze eigen vertrouwde omgeving maar in gedachten bij elkaar. Wat kon u allemaal doen?

Zonnebloemen laten leggen

Op 15 augustus zijn namens u, door leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum, het Zeekadettenkorps Vlaardingen en de aanwezigen meer dan 2000 zonnebloemen gelegd. Zie de foto’s op deze pagina
Het aantal zonnebloemen dat besteld was via onze webshop, was zo overweldigend veel, dat het bestuur besloot een gedeelte te schenken aan Bronbeek. Daar zijn zaterdagmiddag 15 augustus  door de bewoners van Bronbeek ruim 700 zonnebloemen neergelegd bij de monumenten voor de Jongenskampen, Vrouwenkampen, Hellships, Birma Siam Spoorweg, de slag in de Javazee en Strafkamp Dampit. Zie de foto’s op deze pagina.
De toegevoegde boodschappen kunt u hier lezen.
Zonnebloemen laten leggen

De vlag uithangen

In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen om het formele einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Provincies, gemeenten en waterschappen volgen landelijk de formele vlaginstructies om de Nederlandse vlag, zonder wimpel, uit te hangen. Op veel plaatsen heeft in Nederland op 15 augustus de vlag uitgehangen.
Vlaginstructie

De Melati dragen

De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we op 15 augustus dragen om te laten zien dat we herdenken.  Foto’s van uzelf met de Melati zijn gedeeld op facebook, Instagram en twitter met de hashtags #ikherdenkop15augustus en #ikherdenk

De Melati is nog steeds te koop in onze webshop. De zilveren hanger kunt u het hele jaar dragen.

Heeft u nog geen Melati? Bestel hem dan in onze webshop.

Melati

Uw verhaal delen

Een aantal van u heeft zijn verhaal dat ons gedeeld via [email protected]. Onze redactie heeft een aantal van de herinneringen op 15 augustus op een speciale pagina geplaatst. Nog steeds kunt u herinneringen naar ons mailen.

Bekijk herinneringen en gedichten
Uw herinnering delen

De traditie doorgeven

Er zijn twee werkbladen beschikbaar om zelf of samen met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes een papieren Melati te maken. Vertel tijdens het knutselen uw Indische familieverhaal en geef de traditie door.
Er is keuze tussen een wensbloem en een windbloem. Zet de Melati Wensbloem in elkaar, schrijf er een mooie wens op en geef ‘m aan iemand cadeau. Of zet de Melati Windbloem in beweging door er tegen te blazen.

Melati wensbloem

Melati wensbloem
Downloaden

Melati windbloem

Melati Windbloem
Downloaden

Samen koken, samen eten

Gewoonlijk is er na de ceremonie gelegenheid tot reflectie en verwerking tijdens het culturele middagprogramma. Dit jaar gaat dat anders. In plaats van een podiumprogramma delen we verhalen en herinneringen met elkaar tijdens een interactief kookprogramma op internet. Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van mevrouw Olly Frederici-Jahreis.
Het verhaal van Olly Frederici-Jahreis
Olly Frederici-Jahreis, geboren in november 1930, heeft als jong meisje meegeholpen heeft bij het uitdelen door het Rode Kruis van porties nasi bungkus en een kopje koffie aan de pas vrijgelaten gevangenen en teruggekomen krijgsgevangenen, op het station in Madioen in september 1945. Dit in alle opzichten bescheiden gerechtje is symbolisch voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.
Vanja van der Leeden
De bekende kok Vanja van der Leeden heeft een instructiefimpje opgenomen (rechts te zien) waarin de bereiding van haar nasi bungkus, de vrijheidsbungkus in een modern jasje stap voor stap wordt uitgelegd. Ook verzorgde Vanja op 15 augustus een interactief kookprogramma vanuit het Wereldmuseum in Rotterdam. Ze leerde jongeren van de derde en vierde generatie de kneepjes van het vak en gaf zo het verhaal en de traditie door. En zoals dat gaat in een Indische familie werd er niet alleen gekookt en gegeten maar ook muziek gemaakt en vooral veel gepraat. In de keuken en aan de eettafel werden persoonlijke herinneringen gedeeld met elkaar en met de studiogasten. Leuk om terug te kijken, nog leuker om mee te doen!

Recept Nasi Bungkus anno 2020
met urap urap en knapperig kokosei

De basis van nasi bungkus is uiteraard rijst, aangevuld met verschillende gerechtjes. Vaak groenten, soms kip, tempeh of een ei. Bij deze ‘vrijheidsbungkus’ is een vegetarisch gerecht gepast: urap urap, groenten met gekruide kokosrasp. Gezond, voedzaam én rijk van smaak. Deze urap is net even anders dan de traditionele gestoomde variant, maar minstens zo lekker. De nasi in kwestie wordt nasi gurih, geurige rijst gegaard in kokosmelk. Die is een beetje nattig, zo blijft het gerechtje lekker smeuïg en kun je het straks makkelijk met je handen eten. Het eitje erbij knipoogt in zijn krokante jas naar sambal goreng telor. Zie daar, nasi bungkus anno 2020. Met respect voor het verleden en een kus aan het heden.
Bekijk het volledige recept, of kijk hier de uitzending terug.
Nasi Bungkus
Instructiefilmpje van Vanja:

Hoe kan je meedoen? 

Koop de ingrediënten, klik hier voor de benodigdheden en haal deze voor 15 augustus in huis.

Kijk op 15 augustus van 14:30u-16:00u naar Kookcafé Lombok | Kook. Eet. Herdenk op ons YouTube kanaal.

Kook vanuit huis de Nasi Bunkus mee.

Deel op 15 augustus om 16:00u jou Nasi Bungkus op Instagram of FaceBook met de hashtag #ikherdenkop15augustus en #Nasibungkus. Aan wie dacht jij tijdens deze vrijheidsmaaltijd?

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen