Nasi rames is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht in een interneringskamp in Bandung. Waar voornamelijk Romusha’s – dat zijn Indonesische dwangarbeiders – door de Japanners gevangen werden gehouden. De Indische tante Truus was daar chef van de gaarkeukens.
Na de oorlog opende tante Truus met haar echtgenoot Paatje een restaurant in Den Haag waar ze Nasi rames op de kaart introduceerde. Het gerecht werd zo populair dat tante Truus het zelfs op 15 augustus 1970 het zelfs hoogstpersoonlijk aan koningin Juliana serveerde.
Speciaal voor de herdenking heeft de gerenommeerde chef Agus Hermawan zijn versie van de klassieke Nasi rames op papier en op film gezet.
Stap 1
Verhit olie in een wokpan, voeg de uit/sjalot en de knoflook toe en laat deze langzaam bakken.
Stap 2
Voeg de sambal oelek en trassi poeder toe.
Stap 3
Voeg de eieren toe en roerbak het geheel.
Stap 4
Voeg de rijst toe. Eventueel kun je naar smaak ketjap manis toevoegen.
Stap 1
Verhit de olie en bak de sjalot en sambal.
Stap 2
Rode peper en groene peper toevoegen.
Stap 3
Gesneden cherry tomaat toevoegen.
Stap 4
Limoen zes en limoensap toevoegen.
Stap 5
Bakt de zeebaars ongeveer 7 minuten tot goudbruin en gaar.
Stap 6
Serveer de sambal Dabu boven de vis.
Stap 1
Verhit de olie en bak de tempe en tahu tot goudbruin.
Stap 2
Voeg de sjalot en kruiden toe.
Stap 3
Voeg de sambal toe.
Stap 4
Voeg de ketjap manis toe.
Stap 5
Laat sudderen op laag vuur zodat de smaak goed kan intrekken.
Breng op smaak met zout en peper.
Plaats ook uw persoonlijke Melati
Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen.
Voorbeeld van een Melati op Indischmonument.nl