Bekijk de documentaire Het land van mijn ouders

Het land van mijn ouders

HET LAND VAN MIJN OUDERS

Persoonlijke documentaire waarin Marion Bloem haar Indische familieverleden onderzoekt. Hoe zit het met de integratie van Indische Nederlanders? Met welke plek voelen zij zich verbonden?

De ouders van Marion Bloem kwamen, evenals ruim 300.000 andere Indische Nederlanders, in 1950 vanuit Indonesië naar Nederland. Haar vader werd in de oorlog als krijgsgevangene te werk gesteld door de Japanners. Bloem’s moeder zat in een jappenkamp. Beiden voelden zich net als vele andere Indische Nederlanders miskend om wat zij hadden doorstaan in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting en daarna. Op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

De in Nederland geboren schrijfster en kunstenares heeft de sterke behoefte om haar familieverleden te begrijpen. Voor het eerst reist ze met haar eigen gezin af naar het ‘thuisland’. Ook ondervraagt ze haar ouders en bezoekt ze reünies van Indische Nederlanders om te onderzoeken met welke plek zij zich eigenlijk verbonden voelen. Bloems persoonlijke zoektocht resulteerde in 1983 niet alleen in deze documentaire, maar ook in haar bekende roman Geen gewoon Indisch meisje.

Het speciale programma in de filmhuizen is onderdeel van de herdenkingsactiviteiten in aanloop naar de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag

Bekijk de documentaire bij een Filmhuis in uw buurt

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 augustus 2021 staan filmtheaters uit het hele land stil bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Gezamenlijk vertonen vijftien theaters de film Het Land van mijn Ouders. Benieuwd welke locaties er deelnemen? Bekijk hieronder het volledige overzicht. Reserveren kan direct bij het filmtheater in uw regio.

Picl – kijk 14 of 15 augustus vanuit uw eigen huiskamer

De film het Land van mijn Ouders is naast de 15 filmtheaters ook op 14 en 15 augustus te zien vanuit thuis. U kunt “on demand” kijken via de streamingdienst Picl. Picl is het online kanaal van 40 Nederlandse filmtheaters. Films die in première gaan in de zaal, bieden zij tegelijkertijd online aan. Een deel van de opbrengst van een gekocht kaartje vloeit terug naar het filmtheater naar keuze.