Draag bij aan de Melati-Krans

Samen met bewoners van onder meer verzorgingstehuizen worden dit jaar diverse Melati-kransen gemaakt. De Melati (de Indische Jasmijn) is het symbool van herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

De kransen en melati’s worden door kunstenaar Willemien Nijman ontworpen en samengesteld. U kunt ook bijdragen door zelf een Melati te maken met de Melati doe-het-zelf-kit en aan ons op te sturen. Uw Melati zal dan worden gebruikt voor een van de kransen.

Tijdens de officiële herdenking bij het Nationaal Indisch Monument in Den Haag wordt een Melatikrans gelegd. Melatikransen zullen ook gelegd worden op een aantal andere Indische herdenkingen in Nederland.

Zo werkt de Melati doe-het-zelf-kit

Doe mee en draag bij

Wie mee wil doen kan de Melati doe-het-zelf- kit bestellen (rechts in beeld of via de webshop) en retourneren via het antwoordformulier. Uw Melati zal dan worden gebruikt voor een van de kransen.

Van Almere tot Holten en Breda worden inmiddels al zo’n 1000 melati’s gemaakt. Het handwerkje is een middel om samen te maken en ondertussen met elkaar van gedachten te wisselen.

Op deze manier willen we mensen thuis verbinden met de herdenking.

Door overweldigend succes, is de Melati-doe-het-zelf-kit helaas uitverkocht. Daarom stellen nu het patroonblad via PDF-beschikbaar, zodat u nog steeds zelf aan de slag kunt. 

Patroonblad downloaden
Vilten Melati-doe-het-zelf-kit

4,00 Out of stock

Over kunstenaar Willemien Nijman

Willemien Nijman

Willemien Nijman (1970) heeft aan de AKI in Enschede de opleiding ‘Gemengde Media’ gevolgd en is in 2001 afgestudeerd. Zij werkt met diverse materialen zoals textiel in haar serie portretten en met prachtige scherven & glasmozaïek in haar mozaïekobjecten. Thema’s zijn meestal mens en maatschappij, taal speelt een belangrijke rol in de titels of toelichting.

Haar werk onderscheidt zich in twee richtingen. Sinds enkele jaren werkt Willemien aan een serie portretten; textielportretten op een ondergrond van oude geborduurde (merk)lappen of kleding die op deze manier een nieuw leven krijgt. Mensen die zij bewondert of wil herdenken krijgen een plek in haar serie ‘Dust To Dust’.

Daarnaast maakt ze kleurrijke, uitbundige, soms kitscherige objecten gemaakt van afvalmateriaal (scherven, onderdelen van sieraden, kapotte reflectoren, kralen, etc.). Zij maakt dit bewust van afvalmateriaal, als signaal naar de wegwerpmaatschappij, de overvloed waarin we leven. Ze creëert wereldjes op zich, een verhaal met een knipoog of een kritische noot naar de politiek. Vaak gebaseerd op maatschappelijke thema’s of persoonlijke ervaringen. Het doel van haar kunst is mensen te ontroeren en iets moois toe te voegen aan een wereld die lijkt te verkillen.


Naast het maken van haar eigen werk, in de stilte van haar huis of atelier, initieert en begeleidt Willemien community art projecten. Steeds met het doel mensen te verbinden en/of uit een isolement te halen. Om samen een mooi kunstwerk te realiseren maar ook zeker of vooral om het belang van creativiteit te laten ervaren. Hoe het helend kan werken om te creëren. Momenteel loopt hierin een project waarbij het belang van positief denken en ambachtelijk borduren centraal staan. In heel Nederland kunnen mensen hieraan meedoen, met alle geborduurde vaandels worden meterslange positieve slingers gemaakt, het positieve gedachtengoed waaiert uit over het land waar iedereen kan genieten van alle persoonlijke uitingen op stof, de rode draad verbindt en stemt optimistisch.

Willemien woont in Hengelo ov. Ze heeft geëxposeerd in onder andere: Heden in Borne, Zin in Kunst in Deventer, Kunsthal Hof 88 in Almelo, Artacasa in Amsterdam, Galerie Art of F.B. in Bad Bentheim, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag, Kunst10daagse Bergen en de HeArtGallery in Hengelo. Drie Social Sofa’s staan in de gemeente Borne, kleurrijke mozaïek banken gemaakt met vele vrijwilligers, waarbij werd samen gewerkt met lokale vrijwilligers en nieuwkomers woonachtig op het azc.

De huidige buitenexpositie ‘Kunst op de vijver’ toont naast zeven werken van andere kunstenaars haar werk ‘We’ll meat again’, nog te zien tot en met oktober in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo ov.

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen