Vlaggen op 4 mei, 5 mei en op 15 augustus

In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 4 mei, 5 mei en op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen.

Officiële vlaginstructies

Er zijn geen wettelijke regels voor het uithangen van de Nederlandse vlag. Burgers, bedrijven en organisaties mogen alle dagen van het jaar de vlag uithangen.

U mag bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis de vlag uithangen, zoals een huwelijk of verjaardag. Bij een overlijden mag u de vlag halfstok hangen. Het is niet strafbaar als u de vlag uithangt. Alleen voor vlaggen vanaf Rijksgebouwen zijn regels opgesteld in de vlaginstructie voor rijksgebouwen. Bedrijven, burgers en organisatie kunnen de instructie als richtlijn volgen, maar zijn niet verplicht om dit te doen.

Gewoontes bij het uithangen van de vlag

Voor het uithangen van de vlag is wel een protocol opgesteld. U wordt verzocht dit protocol te volgen:

 

  • Een gehesen vlag mag nooit de grond raken.
  • Een gehesen vlag mag het verkeer niet hinderen.
  • Laat de vlag bij voorkeur niet hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.
  • Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen, dan is het gebruikelijk om deze te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.
  • Gebruik alleen de vlag en niet de oranje wimpel. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel.

Vaste dagen waarop wordt gevlagd

Datum Dag Vlag uit op gebouwen van de Rijksoverheid
4 mei Dodenherdenking. De vlag gaat halfstok van 18:00 – zonsondergang Alle gebouwen van de Rijksoverheid
5 mei Bevrijdingsdag Alle gebouwen van de Rijksoverheid
15 augustus Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog Alle gebouwen van de Rijksoverheid

Donateur worden?

Stichting Nationale Herdenking 15 augustus ontvangt financiële steun van het V-fonds en het ministerie van VWS. Daarnaast kan de Stichting uw steun goed gebruiken! Momenteel heeft de Stichting ruim 2.000 donateurs.

Word donateur