Gemeenten Toolkit

Herdenken binnen uw gemeente

Op 15 augustus staan we stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en bij de oorlog in Azië in het bijzonder. Ook u kunt hier namens uw gemeente bij stil staan en blijk van erkenning en steun geven.

Waarom herdenken?

 • 15 Augustus is erkend is als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
 • In Nederland hebben circa 2 miljoen burgers een Indisch familieverhaal.
 • De Indische bijdrage aan de Nederlandse cultuur, samenleving en identiteit is diepgaand, veelomvattend en springlevend. Daarmee is de historische en sociaal-culturele erfenis van Nederlands-Indië van ons allemaal.

Wat kunnen gemeenten  doen op 15 augustus?

In veel gemeenten zijn organisaties actief om op 15 augustus een lokale herdenking te organiseren. Er zijn ook initiatieven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, financieel of organisatorisch. De gemeente kan met een kleine bijdrage, in welke vorm dan ook, het verschil maken. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om te herdenken en steun te betuigen:

 • Hang de vlag uit
  In de algemene vlaginstructie die is opgesteld door de minister-president is bepaald dat er op 15 augustus officieel uitgebreid gevlagd wordt vanaf Rijksgebouwen om het formele einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Provincies, gemeenten en waterschappen volgen landelijk de formele vlaginstructies om de Nederlandse vlag, zonder wimpel, uit te hangen.
 • Draag een Melati
  De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we op 15 augustus dragen om te laten zien dat we herdenken. Bestel de Melati voor de burgemeester, gemeentesecretarissen en andere collega’s. Deel een foto van jezelf met de Melati en gebruik de hashtag #ikherdenkop15augustus of #ikherdenk.
 • Geef aandacht
 • Gemeenten hebben verschillende kanalen in eigen beheer. Van een website, Facebook-, Linkedin- en Twitteraccount tot een muurkrant. Laat als gemeente zien dat 15 augustus een belangrijke dag is door informatie over de geschiedenis van deze dag te delen. Vraag een inwoner zijn of haar verhaal te delen of houd het feitelijk door enkel te belichten wat we herdenken. Aandacht is belangrijk, in welke vorm dan ook.

Toolkit voor gemeenten

Graag bieden wij u een handreiking om invulling te geven aan de aanloop naar en de herdenking op 15 augustus. In de toolkit vindt u beknopte informatie over 15 augustus, beeldmateriaal en korte teksten die u kunt gebruiken voor op uw website en/of social media.

Klik hier om de toolkit te bekijken.