Op 15 augustus wordt niet alleen bij het Indisch Monument in Den Haag herdacht. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Ook later in het jaar vinden op Bronbeek een aantal herdenkingen plaats. Op deze pagina vindt u een overzicht. Staat uw lokale herdenking nog niet in ons overzicht en wilt u dat deze ook vermeld wordt, stuurt u ons dan een mailtje.
Stichting Bos der Onverzettelijken georganiseerd samen met Werkgroep Indië Herdenking en Jeugdland-Stad(onderdeel welzijnswerk de Schoor) de Indië herdenking op 15 augustus.
Op 15 augustus wordt bij het Indisch monument in het Bos der Onverzettelijken in Almere stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Ieder jaar vindt er een herdenking plaats vanaf 16:00 uur bij het Indië Monument. Bezoekers voor de herdenking kunnen verzamelen vanaf 15:30 op Jeugdland Stad. Bent u slecht ter been er is vervoer vanaf de parkeerplaats. voor meer informatie kunt u bellen met 06 46112334 op de dag zelf. De herdenking wordt ieder jaar live uit gezonden op Omroep Flevoland.
Lokatie:
Indisch monument
Bos der Onverzettelijken
1318 EL Almere
In Amersfoort is op 15 augustus 2022 een bijeenkomst om samen de vele slachtoffers te herdenken en de bevrijding van Nederlands-Indië te vieren. Met een korte plechtige ceremonie op de binnenplaats van de Observant, waar burgemeester Bolsius zal spreken en afgesloten wordt met een defilé langs het prachtige monument de Melati. In de tuin van Museum Flehite aan de andere kant van de gracht. De Inloop is van 12.00 – 13.00. De plechtigheid start om 13.00 uur tot circa 14.00 uur. Daarna defilé langs het monument.
Als organisatie wil graag weten hoeveel mensen aanwezig zullen zijn. Dit kunt u aangeven via hun antwoordformulier.
Lokatie:
De Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
Fotografie: Dick Rozing
Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden op zondag 14 augustus 2022 de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht.
Ook dit jaar is iedereen welkom bij de herdenking. De organisatie stelt het op prijs als u zich vooraf meldt per e-mail: [email protected] of per telefoon 020 647 12 12 (met vermelding van uw adres en telefoonnummer). U wordt vriendelijk verzocht uiterlijk om 19.10 uur uw plaats in te nemen.
Lokatie:
Het monument is geplaatst bij de zij-ingang van het C.P. Broersepark, gelegen aan de Molenweg tussen huisnummer 17 en 19 te Amstelveen.
Update 15-8: “77ste herdenking”
Het bestuur van de SHSJZ nodigt u uit tot het bijwonen van de jaarlijkse herdenking van de “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost Azië 1942-1945” op het Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek op zondag 11 september 2022. De inloop start op 09:30.
Lokatie:
Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB te Arnhem
Na twee jaar is het bestuur van Birma- Siam & Pakan Baroe spoorweg verheugd iedereen weer te verwelkomen op Landgoed Bronbeek voor de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking. Op zaterdag 27 augustus bent u vanaf 11.00 van harte welkom op Landgoed Bronbeek. Net als de voorgaande twee jaar zal de herdenkingsceremonie om 13.30 bij het Birma-Siam en Pakan Baroe spoorwegen monument beginnen. Dit is dus anders dan de jaren daar voor. Iedereen is welkom, dus neem geestverwanten en geïnteresseerden gerust mee. Aanmelden voor de herdenking is niet nodig.
Lokatie:
Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument
Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB in Arnhem
Sinds 2019 werken de besturen van de Stichting Japanse Vrouwenkampen en de Stichting Japanse Jongenskampen samen. Deze samenwerking is vruchtbaar en positief gebleken en wordt dan ook in 2022 voortgezet en uitgebouwd.
De beide besturen nodigen u van harte uit voor de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Vrouwenkampen en Japanse Jongenskampen in voormalig Nederlands-Indië op zondag 21 augustus 2022 op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem.
Vanaf 10.00 uur wordt u in de grote witte tent nabij de Kumpulan ontvangen met koffie, thee en cake waarna om 11.00 uur de herdenkingsplechtigheid bij de beide monumenten zal beginnen
Lokatie:
Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147 Arnhem.
Aanmelden:
U kunt zich aanmelden door een e-mail te zenden aan het mailadres: [email protected] met het verzoek:
Op maandagavond 15 augustus vindt in Baarn de Indië-herdenking plaats op het Stationsplein/Amaliapark. Ontvangst 19:15 uur, aanvang 19:30 uur.
Update 15-08: Indiëherdenking Baarn 2022
Lokatie:
Stationsplein/Amaliapark
De Indië herdenking zal dit jaar plaats vinden op zondag 14 augustus in Partycentrum Rozenoord, Beukenlaan 14 Bergen op Zoom. Deze datum is bewust gekozen, om meer mensen de gelegenheid te bieden bij de herdenking aanwezig te zijn.
Update 15-8: “Verbinding, dat was het thema.”
Lokatie:
Partycentrum Rozenoord
Beukenlaan 14 Bergen op Zoom
Op maandag 15 augustus om 13.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven.
In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen. Bij deze herdenking zal ook de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer J.H. Oosters, aanwezig zijn.
U wordt verzocht maandag 15 augustus rond 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking precies om 13.30 uur kan beginnen. Voor meer informatie over de herdenking kunt u contact opnemen met mevrouw A.M. Bovee, telefoon 06 28 14 97 58.
Lokatie:
Gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven
Op maandag 15 augustus herdenkt de gemeente Borger-Odoorn alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Locoburgemeester Bernard Jansen legt op die dag om 14.00 uur een krans bij het oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Het herdenkingscomité Borger komt graag in contact met mensen die op 15 augustus samen willen herdenken. Zij kunnen contact opnemen met Teja van Geenen via [email protected] of 06-14029401.
Lokatie:
Ooorlogsmonument aan de Torenlaan in Borge
Op maandag 15 augustus 2022 wordt een Indië-herdenking gehouden bij het Indië-monument, gelegen in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy aan de Wildestraat 400 te Breda.
Deze keer is voor het thema verwerken is versterken gekozen. Voor de tweede en derde generaties die worstelen met hun identiteit, blijkt dit thema actueel te zijn.
Update 15-08: “Herdenking in de tuin van Woonzorgcentrum Raffy”
Lokatie:
Woonzorgcentrum Raffy
Bernard de Wildestraat 400 te Breda.
Ook dit jaar zal in de Pauluskerk in Breukelen een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd om alle slachtoffers van het geweld tijdens en na de Japanse bezetting te gedenken.
Dit jaar is het thema van de herdenking ‘Poesaka’s vertellen hun verhalen’. Een Poesaka is een tastbaar voorwerp, een ‘erfstuk’ dat symbool staat voor de familiegeschiedenis. In veel families heb je zulke voorwerpen, die verbonden worden met de herinnering aan, het verhaal van een familielid van vorige generaties. Soms is dat een verhaal over een verleden van oorlog en geweld. Kunnen de voorwerpen die verhalen levend houden in ons midden? Hoe vertellen we ze aan volgende generaties?
Lokatie:
De Indiëherdenking is op maandag 15 augustus om 15.00 uur in de Pauluskerk, Straatweg 137 te Breukelen.
De herdenking In Don Bosch wordt opgeluisterd met een blazersensemble en met zang van het HONI koor, dat speciaal voor deze herdenking is opgericht . Naast enkele Indische liedjes zingen zij het” Indisch Onze Vader” ,het lied dat in de kampen door de vrouwen werd gezongen. Als sprekers zijn er dit jaar naast burgemeester J.Mikkers, de heer Ralph Boekholt (publicist) en Philip Schroder ( kleinzoon van een van de leden). Erik Alink zal als stadschroniqueur een bijdrage leveren. Na de kranslegging is er een gezellig samenzijn omdat na deze herdenking ook de vrijheid gevierd wordt.
Update 15-8: “Herdenkingsbijeenkomst in Den Bosch. Verhalen vervagen maar herinneringen blijven in je ziel.”
Lokatie:
HONI Monument
Verzorgingstehuis De Grevelingen
Grevelingen 66
5215 ES, Den Bosch
Tijdens de landelijke herdenking wordt daarbij spekkoek gegeten. Spekkoek staat symbool voor de Indische cultuur. Bezoek je op maandag 15 augustus het Atlantikwall Centrum? Dan krijg je gratis een kopje thee of koffie met spekkoek erbij.
Op 15 augustus is er ook een officiële herdenking om 11:00 uur. Deze zal plaatsvinden bij het monument ‘Voor hen die vielen’ op de ronde bij de Vijfsprong, vlakbij het station.
Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot zal het signaal Taptoe ten gehore worden gebracht. Het Atlantikwall Centrum opent op maandag de deuren om 12:00 uur, je kunt na de herdenking op visite komen op Huisduinen.
Lokatie:
Atlantikwall Centrum
R.W. van de Wintstraat 41
1789 BB Huisduinen
Jaarlijks vindt er op 15 augustus bij het monument De Wachtende Moeder op het Grote Kerkhof in Deventer, een uitgebreide herdenking plaats van de Nederlandse en Molukse slachtoffers van de oorlog in Oost-Azië.
In 2022 hebben zij als eigen thema gekozen: Het verhaal moet verteld worden. Zonder het verhaal verliest de herdenking uiteindelijk zijn kern. Jongeren weten niet meer waar het om ging. Dit jaar wil men vooral het verhaal van de Molukkers en het ‘Verhaal achter het verhaal” een kans geven: de weggemoffelde geschiedenis van de Koloniale oorlog, 1946-1949. Zonder met de vinger te gaan wijzen!
De herdenking begint om 19.30 u duurt circa een uur.
Lokatie:
Het Grote Kerkhof te Deventer. Schuin tegenover de Grote Kerk.
De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de voormalige kolonie Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht in de Trinitatiskapel in Dordrecht. Deze herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door Stichting Indisch Dordrecht.
Entree voor de herdenking kost 5 euro (inclusief Indische snack) en is verkrijgbaar aan de zaal. De aanvang voor het programma is van 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur (de zaal opent om 18.30 uur).
Lokatie:
Trinitatiskapel, Dordrecht
Dat die verhalen springlevend zijn, mag een beetje blijken uit de opkomst bij de Indië-herdenking in Enschede. Ruim 250 belangstellenden hebben zich verzameld rond het Indië-monument in het Blijdesteinpark. Veel oudere Indische Nederlanders, waarvan een heel aantal in uniform gestoken, al dan niet gewapend met een stok of een rollator.
Tijdens de Indië-herdenking maandagochtend maakte Eugene Briët (87) bekend dat hij de voorzittershamer van de Stichting Gevallenen Zuid-Oost Azië 1941-1949 na 29 jaar overdraagt aan André de Lizer.
“Herdenking is veel meer dan stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog”
Lokatie:
Indië-Monument in Enschede
De ontvangst op het Torenplein is 15 augustus om 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Om 19 uur begint het programma. Om 19.55 uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een slottoespraak en een defilé.
update 19-8: druk bezochte herdenking
Lokatie:
Torenplein Grave
Op maandag 15 augustus worden in Geldrop alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht tijdens een herdenking H. M. Brigidakerk Papenvoort 4 Geldrop.
Aanvang 18.30 uur
Meer info zie hier
Lokatie:
Begraafplaats ’t Zand Aragorn 14 Geldrop
Het bestuur van de Stichting Indië-Monument Hardenberg en Oorlogskampslachtoffers nodigt u uit om op maandag 15 augustus 2022 aanwezig te zijn bij de jaarlijkse herdenking in het Indië Plantsoen te Hardenberg. Tijdens deze plechtigheid zullen wij de Hardenbergse jongens die in Indië gesneuveld zijn en de slachtoffers van de Japanse bezetting herdenken.
Lokatie:
Indië Plantsoen te Hardenberg
Datum & tijd:
15 augustus 2022 om 19:30
Bekijk het volledige programma via de link.
Ook in Heemstede staan we op 15 augustus stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op stille en waardige wijze herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting, het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt. Daarnaast willen we ook de bevrijding vieren en het feit dat we in vrijheid kunnen leven.
De herdenking begint met een plechtigheid bij het herdenkingsmonument op de begraafplaats aan de Herfstlaan. Vervolgens zetten we de herdenking voort in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein met een gezellig samenzijn met koffie / thee, spekkoek en muzikale inbreng van Doña & de Gado’s. We sluiten we de dag af met een Indisch buffet.
Lokatie:
Algemene begraafplaats Heemstede
Herfstlaan 3, Heemstede)
Tijd:
12:30 – Verzamelen bij de rechter ingang van de begraafplaats aan de Herfstlaan. Klik voor het volledige programma op onderstaande link.
Ieder jaar vindt op 15 augustus in Heereveen een Indiëherdenking plaats. Op die dag staat men stil bij de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands Indië, waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.
Ook herdenkt men alle Heerenveense slachtoffers die als militair in Nederlands-Indië overleden. Iedereen is van harte welkom om deze herdenking bij te wonen. Op maandag 15 augustus kunt u vanaf 18:45 uur aansluiten bij het Indië-monument, plantsoen Gashoudersplein in Heerenveen.
Lokatie:
Indië-monument
Plantsoen Gashoudersplein Heerenveen
De herdenking begint om 13.15 uur met een samenkomst in de aula van forum Brightlands Smart Services Campus. Om 13.40 gaan we gezamelijk naar het Indië monument, waar het programma wordt vervolgt. Zie voor het complete programma ons programmaboekje via de link.
Lokatie:
INDIË-MONUMENT Ir. Dingertuin (ABP-tuin), Heerlen
Datum en tijd:
15 augustus 2022 13:15 uur tot 16:15 uur
Indië-herdenking in de Cacaofabriek te Helmond op zondag 14 augustus. Thema: Sporen door de generatie.
Update 15-08: Julia (14) zorgt ervoor dat we niet vergeten wat Trees (88) aan ellende heeft meegemaakt
Lokatie:
Cacaofabriek
Cacaokade 1 Helmond
Sinds jaren worden in Hilversum regionale Indië-herdenkingen gehouden op de Noorderbegraafplaats.
Update: Indiëherdenking 15-08
Lokatie:
Noorderbegraafplaats
Gooi en Vechtstreek
Maandag 15 augustus is de eerste openbare herdenking 15 augustus in Holten. Na 2 jaar door corona dit alleen in klein gezelschap te kunnen doen, zijn we blij dat het nu voor iedereen bij te wonen is.
Graag nodigen wij belangstellenden uit om gezamenlijk te herdenken op maandag 15 augustus om 19:15uur bij het monument aan de Molenbelterweg. Onze burgemeester Arco Hofland, wethouder De Koe en gemeentesecretaris van Eck zullen namens de gemeente Rijssen-Holten ook hierbij aanwezig zijn. Er is weinig tot geen parkeergelegenheid, dus kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Ter eerbetoon zouden we het mooi vinden dat eenieder een zonnebloem meeneemt en deze aan het eind bij het monument legt.
Vergeet ook niet de vlag op deze dag hijsen!
Lokatie:
Monument aan de Molenbelterweg
Op zondag 14 augustus aanstaande houdt de Stichting 14 augustus Lochem en omgeving weer haar jaarlijkse Kumpulan* in het “Stadshuus”, Markt 3, te Lochem.
Tijdens deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst herdenken zij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (15 augustus) en herdenken ze met een minuut stilte alle slachtoffers.
Marion Bloem zal het inhoudelijke deel van deze Kumpulan verzorgen.
Lokatie:
Stadshuus
Markt 3 Lochem
Bij de Nederlands Hervormde Kerk in Marum is maandagavond het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Bij de plechtigheid in Marum waren zo’n 150 mensen aanwezig, ze luisterden naar sprekers, er was muziek en er werd twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.
Update 16-8: “het voorziet in een behoefte.”
Lokatie:
Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas
Na twee jaar sober stilstaan bij de gevolgen van de Japanse bezetting en de Bersiaptijd, wordt dit jaar op 15 augustus een gedenkwaardige plechtigheid verwacht in en rond het stadhuis van Nijmegen. Met een koor, diverse sprekers en een plechtige kranslegging.
Andere sprekers zijn loco-burgemeester Jean-Paul Broeren en Humphrey de la Croix (voorzitter Platfom Indsche Organisaties Nijmegen e.o., PION).
Het Nijmeegse koor Terpsichoré o.l.v. dirigent Leo Driessenaar zal een gepast repertoire zingen.
Aanmelden voor de herdenking is inmiddels gesloten. Het aantal toegestane bezoekers in de ruimte is bereikt.
Lokatie:
Raadzaal in het stadhuis van Nijmegen
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Herdenking
15 augustus 1945 is de dag dat Japan capituleerde en er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Tegenwoordig is deze datum een moment van bewustwording en een moment om deze vergeten geschiedenis te vertellen. Met de buitenexpo wil men laten zien hoe mooi en divers de Spekkoek families zijn, hoe verweven ze zijn met Rotterdam en de geschiedenis.
Persoonlijke vlaggen
Naast de buitenexpo zijn er ook persoonlijke herdenkingsvlaggen te bestellen bij de stichting via de website van Stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam. Deze kunnen tijdens 15 augustus voor het raam of op het balkon worden opgehangen. Op deze manier wordt het Indische verhaal zichtbaar bij mensen thuis.
Op de foto: Rotterdammers Odair Innocencio (Kaapverdiaans) en Tessy Brouwer (Javaans) en met hun dochter Sawa en zoon Malik.
Op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan herdacht bij het Verzetsmonument aan het Verzetsplein te Soest.
De herdenkingsplechtigheid start om 12.00 uur. Bij de herdenking zullen in Soest woonachtige Indië en Nieuw-Guinea veteranen aanwezig zijn. Na afloop zal voor het eerst een ‘nazit’ zijn, waar onder het genot van een kopje koffie de gelegenheid is om herinneringen uit te wisselen.
Lokatie
Verzetsmonument, Verzetsplein te Soest.
Elk jaar wordt in Steenwijk bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld op 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook dit jaar zal op deze locatie in het Slingerbos de plechtigheid plaatsvinden, waar een drietal sprekers het woord zal voeren. Burgemeester Rob Bats zal zijn traditionele toespraak houden, waarna sprekers van de oorlogsgeneratie, respectievelijk van de generatie daarna, een voordracht zullen houden. Dominee Lameris uit Sint Jansklooster zal vertellen over zijn jonge jeugdervaringen in de oorlog en over zijn familiegeschiedenis voor, tijdens en na hun Indië-tijd.
De herdenking begint om 12.00 uur en vindt plaats in het Slingerbos, bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld. Ingang is bij de parkeerplaats van zwembad De Waterwijck aan de Gagelsweg, nabij de spoorwegovergang.
Belangstellenden zijn van harte welkom om aan de herdenking deel te nemen.
Inlichtingen kunnen worden ingewonnen via 0521-514550 of email: [email protected]
Lokatie
Slingerbos, bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld. Ingang is bij de parkeerplaats van zwembad De Waterwijck aan de Gagelsweg, nabij de spoorwegovergang.
Ook dit jaar zal in de Pauluskerk in Breukelen een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd om alle slachtoffers van het geweld tijdens en na de Japanse bezetting te gedenken.
Dit jaar is het thema van de herdenking ‘Poesaka’s vertellen hun verhalen’. Een Poesaka is een tastbaar voorwerp, een ‘erfstuk’ dat symbool staat voor de familiegeschiedenis. In veel families heb je zulke voorwerpen, die verbonden worden met de herinnering aan, het verhaal van een familielid van vorige generaties. Soms is dat een verhaal over een verleden van oorlog en geweld. Kunnen de voorwerpen die verhalen levend houden in ons midden? Hoe vertellen we ze aan volgende generaties?
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal Chris van Lawick van Pabst het verhaal van zijn familie Poesaka, een verhaal dat sterk is verbonden met het einde van de oorlog in Nederlands Indië, met ons delen. Er is een korte overweging vanuit de organisatie.
Burgemeester Ap Reinders spreekt namens de gemeente Stichtse Vecht. Daarna worden alle aanwezigen uitgenodigd om naar voren te komen en een kaars te ontsteken en een bloem in een vaas te plaatsen ter herdenking van hun eigen dierbaren. Er is een moment van stilte om alle gevallenen te gedenken. Na de bijeenkomst in de Pauluskerk worden kransen gelegd bij het oorlogsmonument in Breukelen, naast de Pieterskerk.
Lokatie en tijd
Pauluskerk
Straatweg 137 te Breukelen.
Datum: Maandag 15 augustus
Tijd: 15.00 uur
Op 15 augustus 1945 kwam voor het Koninkrijk der Nederlanden een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar herdenken wij op 15 augustus de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die gevallen zijn in de oorlog tegen Japan en zij die gevallen zijn ten gevolge van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
De Tilburg Nederlands-Indië herdenking 15 augustus 1945 zal in 2022 wederom plaatsvinden in het Vrijheidspark aan het Koningsplein te Tilburg op maandag 15 augustus 2022 om 19:00 uur.
Lokatie en tijd
Vrijheidspark
Koningsplein Tilburg
Datum: Maandag 15 augustus
Tijd: 19.00 uur
De herdenking wordt gehouden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen aan de President Rooseveltlaan 766 om 18.30 uur. Tijdens de herdenking worden bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode nadien.
Dit jaar is er voor het eerst na afloop van de herdenking een Indische rijsttafel. De Indische rijsttafel behoort tot het immaterieel erfgoed en is vaak onderdeel van belangrijke gebeurtenissen zoals nu ook deze herdenking.
Lokatie
President Rooseveltlaan 766, Vlissingen
Op maandag 15 augustus 2022 herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie en belangstellenden de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
De herdenking vindt plaats op maandag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1, Wageningen. Bewoners, familie en belangstellenden zijn op deze ochtend vanaf 10.00 uur van harte welkom.
Update 15-08: “Rumah Kita herdenkt 15 augustus weer met publiek”
Lokatie
Restaurant van Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1, Wageningen
In de Weesper Synagoge wordt al sinds jaren 15 augustus herdacht. De avond is speciaal voor mensen met herinneringen aan of wortels in Nederlands-Indië van voor, tijdens en na de oorlog tot aan de soevereiniteit van Indonesië. Dit jaar spreekt ooggetuige van de oorlogsperiode Ede Dommering over zijn ervaringen voor en tijdens de Japanse bezetting en de periode daarna.
Na de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen aan de heer Dommering.
Daarna volgt een muzikaal deel verzorgd door twee Weesper gitaristen.
De zaal is open vanaf 19.30 u
De toegang is gratis.
Voor verdere informatie: Frida Bodisco, voorzitter Vrienden van de Weesper Synagoge (0651172497 of [email protected]).
Lokatie
Weesper Synagoge
Nieuwstraat 3-5 Weesp
LET OP PARKEREN! Vanwege de markt op dinsdag kan er maandagavond niet in de Nieuwstraat worden geparkeerd.
Op 15 augustus 2022 herdenken we in Zwolle bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. De herdenking begint om 19:15 uur en eindigt met een defilé rond 20:30 uur.
Aanvang: 19:15 uur, einde plechtigheid/defilé rond 20:30. Aansluitend is er de mogelijkheid om een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.
Lokatie
Indië- en Nieuw Guinea-monument
Park Eekhout Zwolle