Lokale herdenkingen

Lokale herdenkingen in Nederland

Op 15 augustus wordt niet alleen bij het Indisch Monument in Den Haag herdacht. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Ook later in het jaar vinden op Bronbeek een aantal herdenkingen plaats. Op deze pagina vindt u een overzicht. Staat de lokale herdenking in uw woonplaats nog niet in ons overzicht en wilt u dat deze ook vermeld wordt, stuurt u ons dan een mailtje.

Voor de laatste informatie over een lokale herdenking bij u in de buurt, check altijd de lokale media.

 

 

 

Tenzij anders vermeld betreft onderstaande informatie de herdenkingen in 2023. Wanneer u informatie heeft over 2024, dan ontvangen wij deze graag via [email protected] 

 

Almere

Stichting Bos der Onverzettelijken organiseert samen met Werkgroep Indië Herdenking en Jeugdland-Stad(onderdeel welzijnswerk de Schoor) de Indië herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Er wordt dan stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Indisch monument
Bos der Onverzettelijken
1318 EL Almere

Amersfoort

De herdenking zal plaatsvinden op dinsdag 15 augustus a.s. in de Sint Franciscus Xaverius Kerk, ’t Zand 29, Amersfoort, waar u vanaf circa 12.00 uur welkom bent.  De herdenking start om 13.00 uur. Rond 14.00 uur wordt nagepraat met een Indische snack en een glas fris.  Circa 14.30 uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een defilé, voorafgegaan door loco-burgemeester Micheline Paffen-Zeenni, naar het gedenkmonument “de Melati” van glaskunstenares Hilde Paalvast, in de tuin van Museum Flehite, waar bloemen kunnen worden gelegd. De ceremonie wordt opgenomen en is later terug te zien op onze website www.15-8-1945amersfoort.nl.

Locatie:
De Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort

Lokale herdenking Amersfoort

Fotografie: Dick Rozing

Amstelveen

Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden ieder jaar op 14 augustus de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht. Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Het monument is geplaatst bij de zijingang van het C.P. Broersepark, gelegen aan de Molenweg tussen huisnummer 17 en 19 te Amstelveen.

 

Meer informatie vindt u op hun website.

Arnhem – 10 september

Het bestuur van de SHSJZ nodigt u uit tot het bijwonen van de jaarlijkse herdenking van de “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost Azië 1942-1945” op het Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek op zondag 10 september 2023. Meer informatie vindt u binnenkort op hun website.

Locatie:
Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB te Arnhem

Arhnem 10-september

Arnhem – 19 augustus

Het bestuur van Birma- Siam & Pakan Baroe spoorweg is verheugd iedereen te verwelkomen op Landgoed Bronbeek voor de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking. Op zaterdag 19 augustus bent u vanaf 10.00 van harte welkom op Landgoed Bronbeek. Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument

Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB in Arnhem

Lokale herdenking - Bronbeek in Arnhem

Arnhem

Op 15 augustus wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Indisch Monument Sawah Belanda in Arnhem. De herdenking begint om 18.00 uur. Aansluitend aan de herdenking wordt een krans gelegd bij een granieten plaat.

Het Indisch Monument staat in park Sacré Coeur dat in 2006 door wijlen beeldend kunstenaar Joyce Bloem in samenwerking met haar zus Marion Bloem werd gerealiseerd. Het monument omvat een sawah (natte rijstvelden in terrasvorm) met zeven granieten pagina’s die rondom het rijstveld-landschap ‘zweven’. Op de granieten platen staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door de auteur Marion Bloem.

Locatie:

Park Sacré Coeur (achter Regina Pacis), Velperweg 158 in Arnhem

Voor meer informatie kunt u terecht bij de voorzitter van de stichting Indisch Monument Sawah Belanda, Don Böckman, tel. 06 14 69 78 97, www.sawahbelanda.nl

melati

Arnhem – 27 augustus

Sinds 2019 werken de besturen van de Stichting Japanse Vrouwenkampen en de Stichting Japanse Jongenskampen samen. Deze samenwerking is vruchtbaar en positief gebleken en wordt dan ook in 2023 voortgezet en uitgebouwd.

De beide besturen nodigen u van harte uit voor de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Vrouwenkampen en Japanse Jongenskampen in voormalig Nederlands-Indië op zondag 27 augustus 2023 op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem. Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147 Arnhem.

Monument Arhnem

Baarn

De herdenking van de capitulatie van het Japanse leger in het voormalige Nederlands-Indië op 15 augustus 1945 wordt in Baarn herdacht met een door het ’Comité 4 en 5 Mei Baarn’ georganiseerde plechtigheid bij het Bevrijdingsmonument in het Amaliapark op het Stationsplein om 19.30 uur. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:15 uur en de herdenking start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 20:30 uur op het Stationsplein. Het programma staat vanaf eind juli op hun website.  Meer informatie vindt u op hun facebookpagina.

Locatie:
Stationsplein/Amaliapark

Bergen op Zoom

Jaarlijks vindt de herdenking plaats op de zondag vlak voor of na de 15e augustus. Dit jaar is dit op zondag 13 augustus 2023. De officiële herdenking begint om 14.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Daarna is er een informeel samenzijn tot circa 17.30 uur. De herdenking wordt dit jaar voor het eerst gehouden op de nieuwe locatie in het centrum van Bergen op Zoom, direct achter de kerk, Thaliaplein, Bergen op Zoom.

Locatie:
Thaliaplein

Bergen op Zoom

Meer info, zie ook deze site.

Lokale Herdenking - Bergen op Zoom

Bilthoven

Op 15 augustus vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven.

Voor meer informatie over de herdenking kunt u contact opnemen met mevrouw A.M. Bovee, telefoon 06 28 14 97 58.

Locatie:
Gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven

Meer informatie

melati

Borger

Voor de vierde keer op rij zal in de gemeente Borger-Odoorn een herdenking gehouden worden voor alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Er zal een kranslegging plaatsvinden bij de twee Nederlands-Indië stenen aan de Torenlaan t.o.v. 12c in Borger.  De (loco)burgemeester zal aanwezig zijn en wethouder Henk Zwiep zal mede namens de gemeente Borger-Odoorn een krans zal leggen.

Locatie en tijd:
Oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger.

De herdenking zal plaatsvinden in de middag om 14.00 uur

melati

Breda

Op dinsdag 15 augustus 2023 wordt een Indië-herdenking gehouden bij het Indië-monument, gelegen in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy aan de Wildestraat 400 te Breda.

Meer informatie vindt u op hun website en FaceBookpagina.

Locatie:
Woonzorgcentrum Raffy
Bernard de Wildestraat 400 te Breda.

Lokale herdenking - Breda

Breukelen

Ook dit jaar zal in de Pauluskerk in Breukelen een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd om alle slachtoffers van het geweld tijdens en na de Japanse bezetting te gedenken.

Dit jaar is het thema van de herdenking: Vertel jouw verhaal!  Namens de gemeente Stichtse Vecht zal burgemeester Reinders spreken. Daarna wordt u allen uitgenodigd om naar voren te komen en een kaars te ontsteken en een bloem in een vaas te plaatsen ter herdenking van uw eigen dierbaren. Na de bijeenkomst in de Pauluskerk wandelen we naar het oorlogsmonument naast de Pieterskerk om kransen te leggen.

Locatie en tijd:

Dinsdag 15 augustus om 15.00 uur in de Pauluskerk, Straatweg 137 te Breukelen. De kerk is open vanaf 14.30 uur.

Monument Breukelen

Den Bosch

Op 15 augustus 2023 vindt de jaarlijkse Herdenking in ‘s-Hertogenbosch plaats rond het  HONI Monument. (HONI: Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands Indie) Wij herdenken dan  alle slachtoffers die tussen 1942 en 1949 gevallen zijn in het voormalig Nederlands Indie. Het Monument staat in de tuin van bejaardentehuis Grevelingen en vangt aan om 13.00 uur. Het thema van dit jaar is Saamhorigheid.

Locatie:
HONI Monument
Verzorgingstehuis De Grevelingen
Grevelingen 66
5215 ES, Den Bosch

 

Meer informatie vindt u hier.

Lokale herdenking - Den Bbosch

Den Haag 20 augustus

Zondag 20 augustus aanstaande om 16:30 uur vindt in de Haagse Duinzichtkerk de jaarlijkse Indië-herdenking plaats. Een inmiddels jarenlange traditie op de zondag rond 15 augustus. Tijdens deze bijzondere aflevering zal Ad van Nieuwpoort in gesprek gaan met Moluks predikant en muzikant Zeth Mustamu die drie maanden na de overtocht werd geboren met de tweede vaart van de Kota Inten.

Zoals te doen gebruikelijk zal tijdens deze herdenking ook het Indisch Onze Vader worden gezongen en is er na afloop ruimschoots gelegenheid elkaar te ontmoeten en verhalen met elkaar te delen.

Locatie:

Duinzichtkerk Den Haag

Meer informatie

melati

Den Helder

Het einde van WO II, de capitulatie van Japan en alle gevallenen in Zuid-Oost Azië 1941-1949 wordt in Den Helder op 15 augustus 2023 herdacht met een door de Stichting 15 augustus Den Helder georganiseerde plechtigheid bij het monument “voor hen die vielen” aan de Vijfsprong te Den Helder om 11.00 uur.

Locatie:

De vijfsprong te Den Helder

melati

Deventer

Op 15 augustus zal er bij het monument De Wachtende Moeder op het Grote Kerkhof in Deventer, een herdenking plaatsvinden van de Nederlandse en Molukse slachtoffers van de oorlog in Oost-Azië. Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Het Grote Kerkhof te Deventer. Schuin tegenover de Grote Kerk.

Meer info vindt u hier.

De wachtende moeder

Dordrecht

De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht bij het nieuwe herdenkingsmonument in Dordrecht. Stichting Indisch Dordrecht heeft een mooi programma met jongeren van de derde generatie en een toespraak van wethouder Rik van der Linden. Meer informatie vindt u op hun instagramaccount

Locatie:

Thuredrith Aula

Begraafplaats Essenhof

Nassauweg 200 Dordrecht

Meer info vind u hier en hier.

melati

Ede

Ieder jaar op 15 augustus wordt het einde van de tweede wereldoorlog in het koninkrijk der Nederlanden bij het Indiëmonument op het Memorial park in Ede herdacht. Het beeld is een duif die een klein takje met Melati bloempjes in zijn snavel heeft, gezeten op een ruwe geknotte wilgenstam.

Meer informatie vindt u hier.

Monument Ede

Emmen

Veteranenorganisatie Zuid-Oost Drente is voornemens op 15 augustus een herdenking te organiseren in Emmen. Voor meer informatie zie hun website.

melati

Enschede

Elk jaar op 15 augustus organiseert Stichting Herdenking Gevallenen in Zuidoost-Azië 1941-1949 een herdenking bij het Indië-monument in Enschede. Enschede heeft het oudste Indië-monument van Nederland. Meer informatie vindt u op hun website.

Grave

Op 15 augustus worden in Grave de slachtoffers van W.O.II in Nederlands Indië herdacht. Met een mooie ceremonie willen zij hen en diegenen die hier kwamen wonen eren. Met donaties en subsidies willen zij een mooi monument laten plaatsen op het Van Coothplein. Het verhaal mag verteld worden, om nooit te vergeten. Zie voor meer informatie hun website.

Locatie:
Torenplein Grave

melati

Geldrop – Mierlo

Herdenkingsceremonie bij het Indië-monument

Aanvang 18.30 uur

Meer informatie op website

Locatie:
Begraafplaats ’t Zand Aragorn 14 Geldrop

melati

Groningen

De gemeente organiseert op 15 augustus voor het eerst een herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië. Om 17.30 uur is er een officiële plechtigheid bij het provinciale herdenkingsmonument op het Martinikerkhof.

Voor meer informatie zie de website.

melati

Haarlem

Op 15 augustus 2023 organiseert Stichting Indische Ouderenraad Haarlem (SIOH) de jaarlijkse herdenking in wooncomplex Lieflijk Indië. Wij herdenken dan alle slachtoffers van de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands-Indië.

Locatie:

Wooncomplex Lieflijk Indië  Vilniusstraat 3  2034 EM Haarlem

Meer informatie via deze link.

Hardenberg

Stichting Indië-Monument Hardenberg en Oorlogskampslachtoffers zal op 15 augustus 2023 een herdenking organiseren in het Indië Plantsoen te Hardenberg. Tijdens deze plechtigheid zal men de Hardenbergse jongens die in Indië gesneuveld zijn en de slachtoffers van de Japanse bezetting herdenken. Voor meer informatie zie de website en Facebookpagina.

Locatie:
Indië Plantsoen te Hardenberg.

melati

Heemstede

Ook in Heemstede staan we op 15 augustus stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op stille en waardige wijze herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting, het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt. Daarnaast willen we ook de bevrijding vieren en het feit dat we in vrijheid kunnen leven.

Locatie:
Algemene begraafplaats Heemstede
Herfstlaan 3, Heemstede

melati

Heerenveen

Ieder jaar vindt op 15 augustus in Heereveen een Indiëherdenking plaats. Op die dag staat men stil bij de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands Indië, waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.

Ook herdenkt men alle Heerenveense slachtoffers die als militair in Nederlands-Indië overleden. Iedereen is van harte welkom om deze herdenking bij te wonen bij het Indië-monument, plantsoen Gashoudersplein in Heerenveen.

Locatie:
Indië-monument
Plantsoen Gashoudersplein Heerenveen

melati

Heerlen

Op 15 augustus wordt er bij het Indië-monument in Heerlen, dat geplaatst is in de Ingenieur Dingertuin van het ABP, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië en van de onafhankelijkheidsoorlog (bersiap-periode) van Indonesië, herdacht.

Locatie:
Indië-Monument Ir. Dingertuin (ABP-tuin), Heerlen

Monument Heerlen

Helmond

Op maandag 14 augustus organiseert Stichting Indië Herdenking Helmond in samenwerking met Stichting Ain ni Ain Helmond de jaarlijkse lokale Indië herdenking.

De inloop start om 18:30 en om 19:30 start het programma tot 21:00 uur. Na de Indië herdenking in de Cacaofabriek volgt de jaarlijkse bloemlegging bij het Moluks monument in de Tjerk Hiddesstraat, waarin we kort stil kunnen staan en samen kunnen zijn.

Locatie:
Cacaofabriek
Cacaokade 1 Helmond


Om deel te nemen: mail [email protected] of bel 06 21 87 30 41.

Zie voor meer informatie de Facebookpagina.

melati

Hilversum

De jaarlijkse herdenking vindt plaats op 15 augustus om 15.00 uur bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum .

Locatie:
Noorderbegraafplaats  Laan 1940-1945 nr.2, Hilversum

Meer informatie

melati

Holten

Ook dit jaar zal er weer een herdenking plaatsvinden bij het monument aan de Molenbelterweg. Zij starten om 19.15 uur.

Locatie:
Monument aan de Molenbelterweg.

Zie voor meer informatie de Facebookpagina.

Lokale herdenking Holten

Hoogeveen

In 2021 werd in Hoogeveen voor het eerst een lokale Indie Herdenking georganiseerd. Dit was mede mogelijk dankzij de inzet van de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken. De herdenking werd gehouden bij het oorlogsmonument aan de Zuiderweg. In 2022 werd de herdenking georganiseerd op zondag 14 augustus. Hou de website van Stichting Veteranen Hoogeveen in de gaten voor informatie over 2023.

melati

Houten

Het 4 en 5 mei comité vindt het belangrijk dat we ook in Houten aan deze herdenking aandacht besteden. Veel Nederlanders zijn nog altijd direct of indirect verbonden met het leed van de Japanse oorlog en de bezetting in Azië.

Op dinsdagavond 15 augustus staan we ook in de gemeente Houten stil, op het Plein in het Oude Dorp, bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking, die start om 19:45 uur, is voor iedereen vrij toegankelijk en wij nodigen u van harte uit de plechtigheid bij te wonen.

Locatie:

Plein in het Oude Dorp, Houten

Meer info

melati

Lochem

Op maandag 14 augustus aanstaande houdt de Stichting 14 augustus Lochem en omgeving haar jaarlijkse Kumpulan. Tijdens deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst herdenken zij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (15 augustus) en herdenken ze met een minuut stilte alle slachtoffer. Tevens zal de documentaire “Indisch Zwijgen” getoond worden.

Locatie:
Stadshuus
Markt 3 Lochem


Bekijk het volledige programma en de kosten (inclusief maaltijd) via de link.

melati

Loenen

Ter gelegenheid van de herdenking op 15 augustus wordt in samenwerking met het Zuidelijk Toneel in het herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen eenmalig de voorstelling Java, 1948 opgevoerd. Op Nationaal Ereveld Loenen staan zeven kruizen met daarop de namen van de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië. Zij verbinden het ereveld met de 25.000 graven op Java. Na afloop van de voorstelling zal men daar met elkaar kort stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië en zal er voor het eerst dit jaar een Melatikrans worden gelegd. De krans is afkomstig van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en is door de mensen thuis gemaakt.

Meer informatie vindt u hier.

Marum

De herdenking in Marum vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Deze start om 19.00 uur bij de Romaanse Kerk aan de Noorderringweg 41. Jarenlang was dit de enige herdenking in de provincie Groningen.

Locatie:

Romaanse kerk, Noorderringweg 41, Marum. 

melati

Nieuwegein

Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert, in samenwerking met stichting Pelita, een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van Jutphaas. Na afloop worden kransen gelegd bij het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg en kan iedereen die dat wil, bloemen leggen.

U bent van harte welkom vanaf 17.15 uur, het programma start om 17.30 uur.

 

Meer informatie vindt u op hun website.

Locatie:
Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas

melati

Nijmegen

Om 19:00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis te Nijmegen. Voor meer informatie over herdenken in Nijmegen kijk op www.stichtingpion.nl

Locatie:
Raadzaal in het stadhuis van Nijmegen
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen

Rotterdam

De locatie van de herdenking is 30 meter verhuisd, van de hoofdmast van de Vlaggenparade naar de Boompjeskade met behoud van het uitzicht op de Erasmusbrug. De nieuwe locatie biedt meer ruimte en rust. De herdenking vindt plaats van 11.00 tot 12.00 uur.

De spreker voor de herdenking is Jet Sol. Vincent Karremans is locoburgemeester deze vakantieperiode en zal namens de gemeente een toespraak doen. De muzikale omlijsting zal gedaan worden door Jordan Roy.

Voor meer informatie over herdenken in Rotterdam kijk op www.herdenking-15-augustus.nl  Voor meer informatie over het herdenkingsfestival Floating Pasar, kijk op www.floatingpasarrotterdam.nl

Monument Rotterdam

Soest

Op 15 augustus zal op het Verzetsplein in Soest de Japanse capitulatie worden herdacht. De plechtigheid zal starten om 12.00 uur en rond 13.30 uur afgelopen zijn.

Bij het Verzetsmonument wordt ieder jaar de Indië-herdenking gehouden. In Soest woonachtige Indië en Nieuw-Guinea veteranen zullen bij de herdenking aanwezig zijn. De traditie van herdenken op 15 augustus wordt onderhouden door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest en Soesterberg in nauwe samenwerking met Vereniging Insulinde.

n.b. op de site van de gemeente Soest staat aangegeven dat de herdenking plaatsvindt op 18 augustus. Checkt u s.v.p. uw eigen lokale media voor de juiste informatie.

Locatie
Verzetsmonument, Verzetsplein te Soest.

Spijkenisse

De bewoners van de woonvereniging Rumah Oost West (ROW) in Spijkenisse gaan zoals elk jaar 15 augustus herdenken samen met de gemeente Spijkenisse. De bewoners zullen ook een aantal liederen ten gehore brengen en er zal ook een gedicht worden voorgedragen.

Locatie

Woonvereniging Rumah Oost-West

melati

Steenwijk

Elk jaar wordt in Steenwijk bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld in het Slingerbos op 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Inlichtingen kunnen worden ingewonnen via 0521-514550 of email: [email protected].

Locatie
Slingerbos, bij het gedenkteken op het Indisch Herinneringsveld. Ingang is bij de parkeerplaats van zwembad De Waterwijck aan de Gagelsweg, nabij de spoorwegovergang.

melati

Tilburg

De Tilburg Nederlands-Indië herdenking 15 augustus 1945 zal wederom plaatsvinden in het Vrijheidspark aan het Koningsplein te Tilburg op dinsdag 15 augustus 2023 om 19:00 uur.

Locatie en tijd
Vrijheidspark
Koningsplein Tilburg

Datum: Dinsdag 15 augustus
Tijd: 19.00 uur

melati

Vlissingen

De herdenking wordt op 9 september gehouden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen aan de President Rooseveltlaan 766 om 18.30 uur. Tijdens de herdenking worden bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode nadien.
Dit jaar is er voor het eerst na afloop van de herdenking een Indische rijsttafel. De Indische rijsttafel behoort tot het immaterieel erfgoed en is vaak onderdeel van belangrijke gebeurtenissen zoals nu ook deze herdenking.

Kijk hier voor meer informatie.

Locatie

Noorderbegraafplaats

President Rooseveltlaan 766, Vlissingen

melati

Vught

We herdenken alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Vught herdenken we ook dorpsgenoten – (KNIL)militairen en burgers – die in Indië zijn gesneuveld, ook in de jaren na de Japanse overgave. Dat gebeurt bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught.

De herdenking is openbaar en iedereen is welkom hieraan deel te nemen. Aanvang: 15.00 uur. Wethouder Du Maine legt namens het gemeentebestuur een krans.

melati

Wageningen

De Herdenking 15 Augustus bij het verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen, een locatie van Zinzia Zorggroep, is slechts bestemd voor de bewoners, familie en genodigden. Zij kunnen zich niet richten op belangstellenden die de herdenking bij zouden willen wonen omdat zij helaas hiervoor niet de capaciteit hebben binnen het verpleeghuis.

Locatie
Restaurant van Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1, Wageningen

melati

Weesp

In de Weesper Synagoge wordt al sinds jaren 15 augustus herdacht. De avond is speciaal voor mensen met herinneringen aan of wortels in Nederlands-Indië van voor, tijdens en na de oorlog tot aan de soevereiniteit van Indonesië.

De zaal is open vanaf 19.30 u

De toegang is gratis.

Voor verdere informatie: Frida Bodisco, voorzitter Vrienden van de Weesper Synagoge (0651172497 of [email protected]).

Locatie en tijd
Dinsdag 15 augustus 20.00 uur

Weesper Synagoge
Nieuwstraat 3-5 Weesp

melati

Woerden

Na twee besloten herdenkingen in de coronajaren vond in 2022 in Woerden voor het eerst een openbare herdenking plaats van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. De bijeenkomst werd gehouden op de algemene begraafplaats van Woerden en werd georganiseerd door de 4&5 mei afdeling Woerden. Hou hun website in de gaten voor informatie over 2023.

melati

Zwijndrecht

Dit jaar wordt voor het eerst op 15 augustus een herdenking gehouden. Er zal gesproken worden door de burgemeester, kinderambassadeur Norah Welgraven en Kelly van der Burgh. Muziek is van Esther Latama en Triple B & friends.  U wordt ontvangen met koffie en thee en na afloop zijn er Indische hapjes en muziek. Meer informatie kunt u hier lezen.

Locatie en tijd
Dinsdag 15 augustus 19.00 uur

Raadhuisplein ter hoogte van de vredespaal

Zwolle

Op 15 augustus worden in Zwolle bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout de burgers en militairen herdacht die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. De herdenking begint om 19.15 uur en zal rond 20.30 afgelopen zijn. Na afloop is er de mogelijkheid om er een kopje koffie of thee te drinken bij de Theeschenkerij Park Eekhout, met een snackje.

Zie voor meer informatie hun website.

Locatie
Indië- en Nieuw Guinea-monument
Park Eekhout Zwolle

Indië- en Nieuw Guinea-monument Zwolle

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen