Batik

Batik

Maak je eigen papieren sarong

 

DIY

Speciaal voor de nationale herdenking ontwikkelde Sabine Bolk (1984, beeldend kunstenaar en batikonderzoeker) deze DIY workshop. Voor iedereen die creatief en nieuwsgierig is en betrokken wil zijn in de aanloop naar de nationale herdenking 15 augustus 1945. Doe mee en ga thuis aan de slag! We zijn heel benieuwd naar jouw ontwerp.

 

Liever onder begeleiding aan de slag? Volg dan een workshop bij Sabine Bolk, op 3 augustus bij Muzee Scheveningen of op 15 augustus in de Koninklijke Schouwburg. Meedoen is gratis, wel graag aanmelden want er is een beperkt aantal plaatsen.

 

Maak je eigen papieren sarong

 

Wat?

Batik is meer dan een techniek om stoffen te versieren. Het is geliefd werelderfgoed met grote culturele betekenis dat door generatie op generatie wordt gekoesterd en gedragen. Het is ook een manier om met motieven, kleuren en symbolen een verhaal te vertellen. Je kunt je laten inspireren door een persoon, een gebeurtenis of een verhaal. Je kunt ook een voorwerp of symbool als uitgangspunt nemen. Met deze tutorial of workshop kun je je eigen papieren sarong maken en zo je verhaal vertellen

Voor wie?

Er wonen in Nederland 2 miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie, zo’n 150.000 van hen zijn jong volwassenen. De kans is groot dat hun opa of oma de tweede wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië heeft meegemaakt; als kind van het land, als expat of als militair. Hun kinderen, de tweede generatie, zijn geboren en opgegroeid in Nederland. Zo Hollands als wat, zou je denken. Maar daarnaast óók Moluks, Indisch, Chinees Indonesisch of Papua en alles wat daar tussenin zit. Misschien geldt dit ook voor jouw ouders of grootouders. Dan is dit project speciaal voor jou. En voor iedereen die creatief, nieuwsgierig en betrokken wil zijn in de aanloop naar de nationale herdenking 15 augustus 1945.

Waarom?

Het kan zijn dat je ouders weten wat hun familie tijdens de oorlog in Indië heeft meegemaakt omdat er ze de verhalen van huis uit hebben meegekregen. Maar in veel gevallen is dat niet zo, want de eerste generatie heeft lang gezwegen over die moeilijke tijd en daardoor kennen hun nakomelingen maar weinig persoonlijke verhalen over de oorlog. Hoe dan ook, de tweede wereldoorlog heeft een enorme invloed gehad op voormalig Nederlands Indië. Zowel op de levens van alle mensen die er woonden als op de loop van de grote geschiedenis daarna. Denk bijvoorbeeld aan de onafhankelijkheidsstrijd en de komst van 350.000 mensen naar Nederland. De kolonie Nederlands Indië hield op te bestaan en het naoorlogse ‘Holland’ werd in een razend tempo cultureel rijker en diverser. 

Doe mee!

Dit project is voor iedereen die creatief en nieuwsgierig is en betrokken wil zijn in de aanloop naar de nationale herdenking 15 augustus 1945. Om verhalen te delen. Om familietradities door te geven. Om na te denken over de betekenis van 15 augustus. En om daarbij stil te staan op je eigen manier. Sta stil, al is het maar één minuut. En wees daarbij zo luid als je maar wil. Het is tijd om jouw verhaal te vertellen.

 

Maak je eigen papieren sarong