Nieuws

Gewapende vrede

‘We kregen opeens meer voedsel en mochten meer. Er circuleerden geruchten dat Japan had gecapituleerd’. Zo beschrijven veel voormalige geïnterneerden de situatie kort voor einde van de bezetting ..LEES MEER..

Einde Oorlog

In september 1944 moeten de jongens vanaf 16 jaar zich loyaal verklaren aan de Japanse bezetter. Bij de registratie in Batavia wordt hiertegen heftig geprotesteerd. De volgende dag worden vijftig weigeraars opgepakt ..LEES MEER..

Vrouwenkampen

Anneke Pols was 3 jaar toen ze met haar moeder geïnterneerd werd in het Japanse kamp Tjideng. Haar meest pregnante herinnering was de honger, altijd honger. Op het menu stonden slakken en kikkers..LEES MEER..

Jongenskampen

Een man mag niet huilen. Maar wat als je pas 10 jaar oud bent en als man beschouwd wordt? Dat overkomt een groot aantal jongens bij het afscheid van hun moeders uit de Japanse vrouwenkampen..LEES MEER..

Werkkampen in Azië

In maart 1942 worden alleen al op Java 56.000 militairen uit het Koninklijk Nederlands-Indisch leger en de Koninklijke Marine krijgsgevangen gemaakt. Het Japanse bestuur besluit de krijgsgevangenen in te zetten als dwangarbeiders..LEES MEER..

Chinese Indonesiërs

Het Pontianak complot – Chinese Indonesiërs In september 1943 arresteert de Tokkeitai (de militaire politie van de Japanse marine) honderden Indonesische bestuursambtenaren, artsen, Chinese handelaren en leden van de lokale sultanaatsfamilies in Pontianak, West Borneo.. LEES MEER..

Romusha’s

Vanaf 1943 draait de Japanse oorlogsindustrie op volle toeren. Romusha’s of dwangarbeiders worden ingezet om het grote tekort aan arbeidskrachten aan te vullen. Het dichtbevolkte Java is in de ogen van Japan het arbeidsreservoir.. LEES MEER..

Troostmeisjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden vrouwen gedwongen om als seksslavin ‘troost’ te bieden aan ‘eenzame’ Japanse militairen. Dat gebeurde in speciale bordelen waar de jonge vrouwen doorlopend werden misbruikt..LEES MEER..