Herdenking 2023 drukker dan ooit

Herdenking 2023

Herdenking 2023 drukker dan ooit

Dit jaar waren er meer dan 4000 mensen aanwezig bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag. Dat is eenderde meer dan vorig jaar. Ook op social media werd niet eerder zoveel herdacht en gedeeld.

Dit jaar stond de herdenking in het teken van het verbinden van de verschillende generaties, waarin plaats was voor vertrouwde en nieuwe elementen. Alle generaties waren vertegenwoordigd in de programmering van de herdenking. Nieuw dit jaar was de gelegenheid op het veld bij het monument om samen te eten en ervaringen te delen. Ook nieuw waren de activiteiten van de jongerenorganisatie van de nationale herdenking: Jong1508.
Voorzitter Thom de Graaf stond stil bij het belang van herdenken en hoe de oorlog nog altijd doorwerkt in volgende generaties.
Zangeres, kunstschilder en actrice Frédérique Spigt droeg het gedicht voor van Wim Kan ‘Er leven haast geen mensen meer’. Wim Kan schreef dit protestlied toen de Japanse keizer Hirohito in 1971 Nederland bezocht.
Schrijver Reggie Baay vertelde een in persoonlijk en aangrijpend verhaal over zijn vader die de Birma-Siamspoorweg overleefde en over diens belofte aan een Engelse kameraad die aan de ontberingen van de oorlog bezweek.
Indrukwekkend was het verhaal van Frederik Von Maltzahn, leerling van het VCL, die vertelde over zijn bijzondere band met zijn overgrootvader. die streed in de slag op de Javazee.

Indische generatietafels

Voorafgaand aan de herdenking konden de generaties met elkaar in gesprek en verhalen met elkaar delen aan de Indische generatietafels, die werden georganiseerd door de jongerenorganisatie van de herdenking.
Generatietafel
Pop-up restaurant Bar Bungkus
Dit jaar was voor het eerst het pop-up restaurant Bar Bungkus op het veld geopend, waar het publiek voor en na de herdenking elkaar kon ontmoeten en samen een nasi bungkus kon eten, een kleine rijstmaaltijd in bananenklad die het Rode Kruis bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië uitdeelde.
Nasi Bungkus

© fotografie openingsfoto: Ilvy Njiokiktjien