Herdenkingsplechtigheid | Net als vorig jaar zal de herdenking in de avond plaatsvinden. De plechtigheid start om 19.15 uur en wordt om 20.20 uur afgesloten met het defilé langs het monument. Het veld gaat om 17.00 uur open.
Iedereen is van harte welkom tijdens de herdenking. Het voorste vak, het zgn. “blauwe vak” is bestemd voor mensen die geboren zijn vóór 15-8-1945. Wanneer u geboren bent vóór 15-08-1945, kunt u zich laten begeleiden door maximaal 1 persoon. Toegang tot het blauwe vak kan alleen na aanmelding.
Het achterste vak, het zgn. “oranje vak” is bestemd voor iedereen die geboren is na 15-8-1945.
Voor mensen die gebruik maken van een rolstoel is een gedeelte van het grasveld zodanig ingericht dat deze goed toegankelijk is. Wanneer u gebruik wilt maken van dit gedeelte van het grasveld, dient u zich vooraf aan te melden. U kunt zich laten begeleiden door maximaal 1 persoon.
Aanmelden | Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld, of wilt u plaatsnemen in het blauwe vak of gebruik maken van de rolstoelplaatsen, dan kunt u vanaf woensdag 7 juni 10.00 uur tot 1 augustus toegangskaarten reserveren met uw donateursnummer via deze link. Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten direct in uw mailbox.
Ook zonder toegangskaart bent u van harte welkom. U bent dan echter niet gegarandeerd van een zitplaats. Er is voldoende ruimte om de herdenking staande bij te wonen.
Bent u geen donateur en wilt u kaarten reserveren, dan kunt u een mail sturen naar [email protected]
Programmaboekje | Wanneer u naar de herdenking komt, dan zult u op het veld uw programmaboekje ontvangen. Wanneer u niet bij de herdenking aanwezig kunt zijn, dan kunt u het programmaboekje bestellen in onze webshop. U betaalt dan alleen de verzendkosten.
Zonnebloemen | U kunt ook dit jaar op 15 augustus door leerlingen van het VCL en zeekadetten zonnebloemen laten leggen bij het Indisch Monument. Wanneer u naar de herdenking komt, kunt u ook uw eigen bloemen meenemen. De zonnebloemen kunt u bestellen via onze webshop.
Melati-krans | U kunt ook dit jaar een bijdrage leveren aan de Melati-krans door een vilten Melati te maken met de doe-het-zelf-kit en die aan ons op te sturen. Uw Melati zal dan verwerkt worden in de krans die op 15 augustus gelegd wordt bij het Indisch Monument in Den Haag. Het pakket kunt u bestellen via onze webshop.
Live uitzending | De NOS zal de herdenking live uitzenden via NPO. U kunt de herdenking ook live volgen via onze Facebook-pagina.
Reizen en parkeergelegenheid | Er is beperkt parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Indisch Monument. Indien u daartoe in staat bent, raden we aan gebruik te maken van het openbaar vervoer. Langs het veld is een kiss&ride strook waar bezoekers afgezet kunnen worden.
Informatie | Informatie over het programma vindt u vanaf 1 juli op deze pagina en op onze sociale media.
Vragen? | Voor vragen kunt u contact opnemen met een van onze vrijwilligers tijdens ons telefonisch spreekuur: maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur. Telefoonnummer 070-200 25 05. U kunt ons ook bereiken via [email protected]
Draag de Melati
De Melati, de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat we dragen om te laten zien dat we herdenken. Foto’s van uzelf met de Melati kunt u delen op facebook, Instagram en twitter met de hashtags #ikherdenkop15augustus en #ikherdenk
Draag de Melati, het symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.
Heeft u nog geen Melati? Bestel hem dan in onze webshop.
Wat?
Batik is meer dan een techniek om stoffen te versieren. Het is geliefd werelderfgoed met grote culturele betekenis dat door generatie op generatie wordt gekoesterd en gedragen. Het is ook een manier om met motieven, kleuren en symbolen een verhaal te vertellen. Je kunt je laten inspireren door een persoon, een gebeurtenis of een verhaal.
Voor wie?
Er wonen in Nederland 2 miljoen mensen met een Indisch oorlogsverhaal in de familie, zo’n 150.000 van hen zijn jong volwassenen. De kans is groot dat hun opa of oma de tweede wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië heeft meegemaakt. Hun kinderen, de tweede generatie, zijn geboren en opgegroeid in Nederland. Zo Hollands als wat, zou je denken. Maar daarnaast óók Moluks, Indisch, Chinees Indonesisch of Papua en alles wat daar tussenin zit. Misschien geldt dit ook voor jouw ouders of grootouders. Dan is dit project speciaal voor jou.
Waarom?
Het kan zijn dat je ouders weten wat hun familie tijdens de oorlog in Indië heeft meegemaakt omdat er ze de verhalen van huis uit hebben meegekregen. Maar in veel gevallen is dat niet zo, want de eerste generatie heeft lang gezwegen over die moeilijke tijd en daardoor kennen hun nakomelingen maar weinig persoonlijke verhalen over de oorlog.
Doe mee!
Om verhalen te delen. Om familietradities door te geven. Om na te denken over de betekenis van 15 augustus. En om daarbij stil te staan op je eigen manier. Sta stil, al is het maar één minuut. En wees daarbij zo luid als je maar wil. Het is tijd om jouw verhaal te vertellen.
© Foto: Arnaud Roelofsz
Speciaal voor iedereen met zo’n verhaal organiseerde Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in 2022 een heuse spekkoekwedstrijd.
Terang Bulan
Terang bulan, terang bulan di kali,
Buaya timbul, disangkalah mati.
Jangan percaya mulut lelaki,
Berani sumpah, tapi takut mati.
Vertaling
de maan schijnt,
de maan schijnt over de rivier.
de krokodil drijft
je zou denken dat hij dood is
geloof de flinke mannen niet
ook zij zijn bang om dood te gaan
15 Augustus is een dag om verhalen te delen en herinneringen op te halen. Is er een betere manier om dat te doen met familie en vrienden dan thuis, in je eigen keuken of aan de gezellige eettafel? Net vorig jaar doen we dat door een traditioneel gerecht met een bijzonder verhaal te delen. In 2020 was dat de herinnering van Olly Frederici-Jahreis die als jong meisje heeft meegeholpen bij het uitdelen door het Rode Kruis van porties nasi bungkus. Vanja van der Leeden maakte daar toen een eigentijdse versie van; de vrijheidsbungkus. Iedereen houdt van het gerecht waar we dit jaar voor hebben gekozen. Maar dat er ook een bijzonder oorlogsverhaal bij hoort veel minder bekend.
Nasi Rames
In 2021 kookten en aten we samen nasi rames, naar het voorbeeld van Tante Truus. Helemaal naar deze tijd gebracht door de bekende meesterkok Ron Blaauw en zijn chef Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia. Nasi rames is bedacht door Tante Truus (1901-1989) in interneringskamp Bandung. Daar zaten voornamelijk Indonesische jonge jongens, romusha’s genoemd, die gedwongen arbeid deden. Tante Truus bracht enige troost met haar ‘nasi remus’, het latere nasi rames. Het betekent eigenlijk niets meer dan verkruimelde rijst. Dit mengde ze met een aantal voedzame groenten, wat vlees en sambal.
Na de oorlog opende ze met haar man het restaurant ‘Tante Truus en Paatje’ aan de Lange Houtstraat in Den Haag, waar ze nasi rames op de kaart introduceerde. Eigenlijk is het geen gerecht, maar simpelweg rijst met verschillende soorten vlees en verschillende soorten groenten. Een soort mini rijsttafel op één bord dus.
Plaats ook uw persoonlijke Melati
Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen (anoniem) hun persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen.
Voorbeeld van een Melati op Indischmonument.nl