Koning Willem-Alexander opent ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag

Koning Willem-Alexander opent ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag

Den Haag, 15 juni 2019 – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende donderdagochtend 27 juni 2019 ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag. Vanaf 28 juni 2019 is het museum open voor publiek. De eerste tentoonstelling ‘Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van het verzet’ belicht het relatief onbekende verhaal over het Indische en Molukse verzet tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende kanten van verzet in Nederlands-Indië en in Nederland komen aan bod. Een complex thema: want er was verzet tegen de Japanners door met name Nederlandsgezinde bevolkingsgroepen maar er waren ook mensen die kansen zagen om Nederlands-Indië te bevrijden van de koloniale overheersing. In de tentoonstelling wordt dat ook gezien als een vorm van verzet. Ook het verzet van Indische Nederlanders, Indonesiërs en Molukkers in Nederland tegen nazi-Duitsland wordt verbeeld.

Opening door Koning Willem-Alexander
 Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende donderdagochtend 27 juni 2019 Museum Sophiahof. Rond de opening werd een cultureel programma over identiteit en herinnering opgezet. De Koning ging in gesprek met medewerkers en verschillende generaties genodigden met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast zag hij de tentoonstelling ‘Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van verzet’.
 Museum Sophiahof vertegenwoordigt vijf verschillende organisaties: het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Stichting Pelita en Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Koning Willem-Alexander opent het gebouw officieel samen met vertegenwoordigers van de vijf betrokken organisaties.


Openingsweek

In de week voorafgaand aan de opening voor het publiek organiseerden de meeste organisaties verschillende evenementen waarin zij ieder hun specifieke expertise presenteerden.

22 juni | Moluks Historisch Museum presenteert een bewerking van de theaterproductie ‘Westerling’ van DeltaDua over hoe de onafhankelijkheidsoorlog twee Molukse broers uit elkaar drijft. De een kiest voor het KNIL, de ander sluit zich aan bij de nationalisten.


23 juni | Het Indisch Herinneringscentrum laat educatieve programma’s zien, een applicatie voor iedereen die op zoek is naar gegevens over de bootreizen naar Nederland ’30 Dagen op zee’ en vertelt over de programmering in 2020: 75 jaar vrijheid.


24 juni | Stichting Pelita laat zien hoe belangrijk kennis van de (oorlogs)geschiedenis is in de zorg voor ouderen en presenteert het programma Contextgebonden Zorg. Auteur Reggie Baaij vertelt over de impact van de oorlog op de naoorlogse generaties.


25 juni | Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 onthult samen met oud-minister Ben Bot een replica van het Indisch Monument in de museumtuin. En er is uitgebreid aandacht voor de speciale programmering op en rond de herdenking op 15 augustus 2020 – 75 jaar vrijheid.



Museum

 

Sopiahof

Museum Sophiahof is tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit de regeling ‘Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland’, die het belang van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië uitdraagt en door bijdragen van het vfonds.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en de openingsweek ga naar l
www.museumsophiahof.nl