Herdenking 2023

Herdenking 15 augustus

Herdenking 2023

De Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument in Den Haag zal ook dit jaar in de avonduren plaatsvinden en live op NPO 1 worden uitgezonden. Dat is besloten na een evaluatie van de editie van vorig jaar.

Op het veld bij het Indisch monument woonden toen meer dan 3000 mensen de herdenking bij. Volgens Stichting Kijkonderzoek schakelden 1,4 miljoen kijkers in op NPO 1 voor de live-registratie. Gemiddeld keken er ruim een half miljoen (527.000) mensen. Niet eerder keken er op 15 augustus zo veel mensen naar de live-uitzending van de NOS.

Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.


Voorzitter Thom de Graaf: ‘Door de verplaatsing naar de avond hebben meer mensen dan ooit de herdenking kunnen meemaken, zowel op het veld bij het Indisch monument als voor de televisie. Ook dit jaar werken we weer samen met NOS en NPO 1, waardoor mensen die op 15 augustus niet naar Den Haag kunnen komen, ook getuige kunnen zijn van dit nationale moment, waarbij we stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië herdenken.’

Aan de editie van dit jaar werken onder anderen mee: Reggie BaayFrederique SpigtElize (Elise van der Horst)Frederik von Maltzahn, en Bibi BreijmanBoudewijn de Groot zal samen met zijn dochter Caya en kleindochter Misha een krans leggen bij het Indisch monument.

Reggie Baay

Schrijver en publicist Reggie Baay (Leiden, 1955) schrijft romans en non-fictieboeken over de koloniale geschiedenis en de impact ervan op de generaties van toen en nu. Hij zal spreken bij het Indisch monument.


Frederique Spigt

Zangeres Frederique Spigt (Rotterdam, 1957) zal het gedicht van Wim Kan ‘Er leven haast geen mensen meer…’ voordragen.


Elize (Elise van der Horst)

Evenals vorig jaar zal zangeres Elize (Utrecht, 1982) het Indisch Onze Vader ten gehore brengen.


Frederik von Maltzahn

Frederik von Maltzahn (Den Haag, 2006) is leerling van het VCL, de school uit Den Haag die het monument heeft geadopteerd. Zijn overgrootvader, die meevocht in de Slag om de Javazee, vertelde hem over de Japanse bezetting en de Tweede Wereldoorlog.


Bibi Breijman

Bibi Breijman (Zoetermeer, 1991) is zangeres, presentatrice en vlogger en zet zich al jaren in als ambassadeur voor Stichting 15 augustus 1945. Zij werkt momenteel aan een boek over haar Indische oma. Bibi zal de herdenking afsluiten met een muzikale bijdrage.


Boudewijn de Groot

Zanger Boudewijn de Groot (Batavia, 1944) werd geboren in het Japanse interneringskamp Kramat. Samen met zijn dochter Caya en zijn kleindochter Misha zal hij de driegeneratiekrans leggen bij het Indisch monument.



De herdenking wordt vanaf 19.00 uur uitgezonden op NPO 1 tot aan het NOS Achtuurjournaal en is vanaf 20.00 uur integraal te zien op NPO 1 Extra (kanaal 81) en nos.nl. Ook kijkers van Omroep West kunnen de herdenking live blijven volgen. In het buitenland zendt BVE de herdenking uit. Online is de herdenking live te zien op nos.nl, npostart en de facebookpagina van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk. Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats, dan kunt u tot dinsdag 1 augustus zitplaatsen reserveren. Voor meer informatie zie deze pagina.


 

Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, 15 augustus 2022. Foto Marco De Swart