Haagse culturele instellingen werken samen voor Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Haagse culturele instellingen werken samen voor Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Ook dit jaar vindt de herdenking weer in de avond plaats. De NOS zendt de herdenking live uit op NPO 1 vanaf 19.00 uur.

Voorafgaand aan de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag vinden er in de Koninklijke Schouwburg en op andere locaties in de stad activiteiten plaats om met elkaar te herdenken. Een aantal Haagse en Indische organisaties hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

 

Speciaal voor 15 augustus leest Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de nieuwe tekst Archipelago, een muzikale trip door het Indische verleden van Ayah, de stilzwijgende vader die de Japanse bezetting heeft meegemaakt. Zijn dochter Mira en kleinzoon Milan zoeken samen naar woorden om dichter bij hun familieverleden te komen. Archipelago is een ode aan de verbinding tussen verschillende generaties Indische Nederlanders die op zoek durven naar het verleden van hun voorouders.

Regisseur Chyramain van Kempen en toneelschrijver Melissa Knollenburg zijn tweede en derde generatie Indische Nederlanders. In gesprek over hun eigen verleden en familiegeschiedenissen, kwamen ze achter steeds meer overeenkomsten in hun verhalen. Speciaal voor de herdenking schrijft Melissa Knollenburg dit nieuwe toneelstuk, dat is gebaseerd op de gedeelde ervaringen van verschillende generaties, in samenwerking met Esther Scheldwacht en haar zoon Billy de Walle, die het stuk zullen lezen. Esthers andere zoon, Moos de Walle, maakt de muziek bij de voorstelling.

DNA en familiegeschiedenis is een interactieve lezing door de Indische Geologische Vereniging (IGV). Maarten Fornerod legt uit hoe aan de hand van DNA-onderzoek familiegeschiedenissen zijn te herleiden.

 

Naast de lezing is er ook een vraagbaak ingericht met experts van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). DNA-coaches helpen bij het maken van een familiestamboom. In de pop-up expo Oud Indisch Paspoort Archief is het ook mogelijk om zelf in het paspoortarchief te zoeken. Om na de oorlog de overtocht naar Nederland te kunnen maken, hadden Indische Nederlanders een Nederlands paspoort nodig. In het archief zijn de aanvragen van destijds terug te vinden. Een primeur.

 

Stichting Tong Tong organiseert ook dit jaar weer het muziekproject Tong Tong en Carillion. Vanuit de Grote Kerk in het centrum van Den Haag zal beiaardier Gijsbert Kok van 12.00 tot 12.30 uur composities spelen van Sinta Wullur en Renaldi Santoso en andere Indisch gerelateerde muziek.

 

Grote Kerk – Huis voor de Stad opent haar deuren om in dialoog te gaan rondom het thema: Wat herdenkt u? Voorafgaand aan deze dialoog spreekt theatermaker en coach Edward Tuheteru.

 

Op zondag 13 augustus organiseert Museum Sophiahof van 14.00 tot 17.00 uur een Open Podium Herdenking. Meer informatie op de website van Museum Sophiahof. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Ga voor het volledige programma naar www.hnt.nl/15aug45

Fotografie: Ilvy Njiokiktjien (bij gebruik foto’s naamsvermelding fotograaf verplicht)