Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 lanceert toolkit voor gemeenten

Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 lanceert toolkit voor gemeenten

Op 5 mei 2020 viert Nederland dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Veel gemeenten zijn al begonnen met de voorbereidingen van deze viering. Het Nationaal Comité 15 augustus 1945 wil lokale herdenkingen aanmoedigen en ondersteunen.

Daarom heeft zij voor gemeenten een praktische toolkit ontwikkeld. Deze wordt tijdens het VNG-congres op dinsdag 4 juni in Barneveld om 9.45 uur in de omgebouwde bus, de Vrijheidsexpress, uitgereikt. De bus staat bij de ingang van de congreslocatie Midden Nederland Hallen. Dit gebeurt door bestuurslid Hélène Oppatja (daarnaast gemeentesecretaris van Wassenaar) aan burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg. De overhandiging is in de stand van Nationaal Comité 4 en 5 mei op het congres. Uw (foto)redactie is van harte welkom.

Hélène Oppatja | ‘Na een telefonische inventarisatie bij gemeenten merkten wij dat ambtenaren nog meer over ons wilden weten en tips wilden over een eigen lokale herdenking. De toolkit bevat een verzameling documenten die door lokale vrijwilligersorganisaties en gemeenten gebruikt kan worden om herdenken op of rond 15 augustus onder de aandacht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een aanbevelingsbrief, de Melati-pin, achtergrondinformatie en de vlaginstructie.’

De toolkit is te verkijgen vanaf 15 juli. Gemeenten kunnen zich aanmelden via [email protected] onder vermelding van ‘Gemeenten Toolkit 2019’.