Lancering Indischmonument.nl

Lancering Indischmonument.nl

Lancering Indischmonument.nl

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan wordt de Melati gedragen, de Indische jasmijn als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Dit symbool vormt nu ook het middelpunt van Indischmonument.nl, het online herdenkingsmonument dat de Stichting Nationale Herdenking vandaag lanceert. Indischmonument.nl is een plek om het hele jaar door samen te herdenken, verhalen te delen en door te geven, om te leren en te verbinden. Bezoekers kunnen hun persoonlijke gedachten delen door een Melati te plaatsen op Indischmonument.nl. Door de duizenden Melati’s wordt het een groeiend en levend monument. Zanger Sjors van der Panne is een van de eerste die een Melati plaats voor zijn inmiddels 98-jarige oma Hannie.

Een Melati voor oma Hannie (98)

Sjors van der Panne gaat vandaag een Melati plaatsen op indischmonument.nl voor zijn grootmoeder Hannie die in Bandung werd geboren. ‘De mensen van de eerste generatie die de verhalen uit eerste hand kunnen vertellen worden steeds ouder. En ik vind het belangrijk dat deze verhalen doorgegeven worden. Om die gedeelde geschiedenis dichtbij te houden. Indischmonument.nl is een monument waar al die verhalen bij elkaar komen en aan elkaar worden verbonden’.

Van der Panne bracht tijdens de herdenking in 2019 het lied Engel ten gehore speciaal voor oma Hannie en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.

Eren en meer leren

Op Indischmonument.nl zijn ook honderden foto’s, filmpjes, interviews en verdiepende verhalen te vinden die thematisch zijn georganiseerd en context bieden bij de persoonlijke gedachten. Ook is er een tijdlijn die de periode bestrijkt van 1942 tot nu, en daarmee een aaneengeschakeld beeldverhaal vormt van (historische) beelden. De Melati teksten worden op Indischmonument.nl automatisch aan de meest relevante thema’s verbonden. Eén kleine persoonlijke gedachte wordt op die manier onderdeel ons gedeelde verhalen en het grote verhaal dat ons allemaal verbindt.

Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945:

Zelf heb ik een Melati opgedragen aan mijn ouders en oudste broer en zus. Die de oorlogsjaren doorbrachten in voormalig Nederlands-Indië. In de gevaarlijke tijd na 15 augustus 1945 wist ons gezin zich te herenigen. Ik ben in 1957 in Nederland geboren maar de oorlogstijd heeft ons gezin in sterke mate gevormd.’.

Partners en credits

Indischmonument.nl is een idee en initiatief van de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 en werd gerealiseerd met een financiële bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de Collectieve Erkenning van Indisch Moluks Nederland. Partners van de website zijn Museum Sophiahof, het Indisch Herinneringscentrum, het Moluks Historisch Museum, Stichting Pelita, het Indisch Platform, de Herdenking Zeetransporten, de Herdenking Birma Siam/Pakan Baroe Spoorlijnen, de Herdenking Jongens/Vrouwenkampen en de vele lokale Indische herdenkingen rond 15 augustus.

Indischmonument.nl is ontwikkeld door Q42 en Fabrique. Het beeld- en filmmateriaal komt van diverse openbare beeldbanken, inhoudelijke partners en beeldmateriaal dat gemaakt is in opdracht van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Indischmonument.nl wordt bovenal gedragen door iedereen die al een Melati plaatste of nog gaat plaatsen met een persoonlijke gedachte, boodschap of herinnering.