Kranslegging bij Indische plaquette op het Binnenhof

Kranslegging bij Indische plaquette op het Binnenhof

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde op zaterdag 14 augustus samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een krans bij de Indische plaquette op het Binnenhof. Beide kamervoorzitters zijn op zondag 15 augustus bij de officiële herdenking bij het Indisch Monument aanwezig.

De bronzen Indische plaquette ligt in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. De plaquette werd onthuld op 15 augustus 1985, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Thom de Graaf, de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, trapte de herdenking bij de Indische plaquette af met een toespraak. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij vertelde het verhaal van Edu Harms, die – na hun dood –  het spoor van zijn opa, oma en moeder volgt naar Thailand en Birma. En van schrijver Jan Brokken, die in zijn boek “De Tuinen van Buitenzorg” schrijft over het Indische verleden van zijn familie. De herdenking sloot af met een speech van Henry Timisela, directeur van het Moluks Historisch Museum. Hij vertelde het oorlogsverhaal van zijn oma.

Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal

© Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal