In Memoriam Dolf Horstmeier

Met het overlijden van Dolf Horstmeier, Kolonel der Infanterie (bd) en Officier in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden, op 9 mei 2018, verliest de Nederlands-Indische gemeenschap een van haar grote zonen.

 

De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 verliest een zeer gewaardeerd oud-voorzitter.

 

Dolf heeft zich vele jaren geheel belangeloos en met volle overtuiging ingezet voor waardige en troostrijke herdenkingen bij het Indisch Monument op 15 augustus. Als voorzitter zocht hij twintig jaar geleden al naar nieuwe wegen voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereld Oorlog.

 

In een interview in de NRC van 8 juli 2000 laat hij de journalisten optekenen dat de Stichting vanaf 1998 zoekt naar een nieuwe manier van herdenken. Belangrijker dan het herdenken zelf is , in de ogen van Dolf, het organiseren op die 15de augustus  van iets zinvols. Een visie die sindsdien door opvolgende besturen nog steeds wordt omarmd. Voor het jaar 2000 had de Stichting onder voorzitterschap  van Dolf gekozen voor het thema verzoening.  Dat is Dolf ten voeten uit. Zo hebben wij hem leren kennen en leren waarderen. Dolf is in zijn voorzitterschap enorm gesteund door zijn vrouw Joke. Altijd samen bij de vele Indische bijeenkomsten.

 

In het overlijdensbericht geeft de familie ons een boodschap mee. “Het was goed, zeer goed……”.

 

Het verdriet over het overlijden van Dolf wordt er niet minder om. Ook niet bij alle betrokkenen bij onze Stichting waar Dolf met zoveel liefde en geduld leiding aan heeft gegeven. Maar de boodschap van de familie geeft ons ook troost.

 

Wij danken Dolf voor wat hij heeft gedaan voor de Nederlands-Indische gemeenschap.

 

Moge hij rusten in vrede.

Erry Stoové

Voorzitter Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945