Herdenking Tweede Kamer 2022

Herdenking Tweede Kamer 2022

Den Haag, 14 augtus 2022

Evenals voorgaande jaren is op 14 augustus in de Tweede Kamer stilgestaan bij de Nationale herdenking 15 augustus 1945. Ook in de tijdelijke behuizing van de Tweede Kamer heeft de Indische plaquette een prominente plek gekregen. Drie sprekers leidden de gasten door deze jaarlijkse samenkomst.

Voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 Thom de Graaf ging in zijn toespraak in op de noodzaak van het herdenken, ook 77 jaar na de bevrijding. “Herdenken betekent willen afdalen in de geschiedenis van je eigen familie, je eigen wortels, je land, je medemensen, de beschaving. Proberen te begrijpen en misschien begrip op te brengen.”

De voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp onderschrijft in haar toespraak dat we er na 77 jaar herdenken niet klaar mee zijn: “We weten nog steeds niet voldoende van wat zich in de vreselijke oorlogsjaren in Indië heeft afgespeeld. Noch van de periode van de oorlog, noch van de vreselijke jaren daarna. Dat moet veranderen.”

Oud-bestuurslid van de stichting Myrna Njiokiktjien deelde haar familieverhaal over haar Chinees-Indonesische vader en Hollandse moeder: “Mijn ouders met hun 3 kinderen en pleegdochter zijn in 1946 met de Oranje naar Nederland gerepatrieerd. De ontvangst in Nederland was kil. Ieder in Nederland aangekomen gezin, veelal berooid, moest de kosten van overtocht en opvang tot de laatste cent terugbetalen.”

De toespraken van de sprekers in de Tweede Kamer in 2022 én van voorgaande jaren vind je hier.