De Melati van Juul Willemsen

Juul Willemsen

De Melati van Juul Willemsen

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Daarmee eindigde de oorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Indischmonument.nl is een plek om daar het hele jaar bij stil te staan. Deel jouw gedachten door je eigen Melati te plaatsen.

Juul Willemsen (29) plaatste een Melati voor haar Molukse oma. ‘Ik noem haar altijd Omi,’ vertelt Juul. ‘Ze was altijd lief, heel warm en ze kon heel goed knuffelen. Ze lachte altijd en had heel vriendelijke ogen. Ze was de perfecte oma, die elk kleinkind zich kon wensen.’

‘Dit jaar is de Melati voor mijn Molukse Omi. Vorig jaar heb ik een Melati geplaatst voor mijn Indische tante Lizzy. Ze hebben allebei wel wat met elkaar gemeen. Ze hadden beiden een ‘signature dish’, waar ik als kind gek op was en tijdens de vaste oppasdagen was het altijd feest. Wanneer ik bij het Indisch monument ben ga ik even terug en denk ik aan al die mooie, warme herinneringen.’

Toen haar oma zeventien jaar geleden overleed, was Juul twaalf. ‘Ik was toen nog te jong om haar de vragen te stellen die ik haar nu zou willen stellen. Omi kwam na het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met mijn Indische opa naar Nederland. Ze heeft toen haar Molukse familie in Indonesië moeten achterlaten. Ik heb haar nooit kunnen vragen wat dat met haar deed.’
Juul is vrijwilliger voor de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Ze maakt deel uit van Jong 1508, de werkgroep die jongeren ervan bewust wil maken dat de Tweede Wereldoorlog voor heel veel Nederlanders niet ophield op 5 mei 1945. In de voormalige kolonie Nederlands-Indië zoals Indonesië toen nog werd genoemd, eindigde de Tweede Wereldoorlog pas op 15 augustus.
Het is belangrijk om die geschiedenis ook met leeftijdsgenoten te delen, zegt Juul, die haar verhaal vorig jaar mocht vertellen in AD/Haagse Courant.
Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor haar. ‘In oktober ga ik met mijn vader naar de Molukken. Dan kan ik zelf ervaren waar een deel van mijn roots liggen. Ik kijk daar enorm naar uit.’

Deel ook jouw gedachten en plaats een Melati op Indischmonument.nl.

Foto gemaakt door: Henriette Guest