De Melati van Emily Kroon

De Melati van Emily Kroon

De Melati van Emily Kroon

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Daarmee eindigde de oorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. De website Indischmonument.nl is een plek om daar het hele jaar bij stil te staan. Deel jouw gedachten door je eigen Melati te plaatsen.

Emily Kroon (26) plaatste een Melati voor haar familie. ‘Begin 2020 ben ik in mijn Indische familiegeschiedenis gedoken en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Het verhaal van mijn familie is nu ook mijn verhaal geworden en ik zie het dan ook als mijn taak om dat verleden levend te houden.’

Emily draagt haar Melati op aan de ouders van haar oma: ‘Mijn overgrootouders Max Bernecker en Eveline von Kriegenbergh. Mijn overgrootvader was veearts en directeur van de dierentuin in Fort de Kock, waar ze ook woonden. Vanwege mijn overgrootvaders expertise op het gebied van slangenbeten en het feit dat veel Japanners daaraan overleden, konden hij en zijn gezin buiten het kamp blijven. Toen het verzet toenam, kwam daaraan een einde. Mijn overgrootvader Max werd geïnterneerd in een mannenkamp en zijn hoogzwangere vrouw Eveline kwam samen met haar vier kinderen in het vrouwenkamp terecht. Terwijl mijn overgrootmoeder onder erbarmelijke omstandigheden in het vrouwenkamp beviel van mijn oma, pleegde mijn overgrootvader samen met een vriend in het kamp verzet en werden ze betrapt. Hij moest voor de Japanse krijgsraad komen en kreeg als politiek gevangene een celstraf van tien jaar in de beruchte Pajacombo gevangenis. Hij overleed uiteindelijk vlak voor het einde van de oorlog aan de gevolgen van ondervoeding en mishandeling. Mijn overgrootmoeder heeft er met haar doorzettingsvermogen en kracht voor gezorgd dat zij en haar vijf kinderen de verschrikkingen van het kamp en de daaropvolgende bersiaptijd hebben overleefd.

Als vrijwilliger bij Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, waar ik deel uitmaak van de werkgroep Jong 1508, wil ik eraan bijdragen dat de verhalen verteld blijven worden. Het is niet gemakkelijk, maar als je diep genoeg graaft komen er langzamerhand toch verhalen naar boven. Hoewel de puzzel misschien nooit compleet wordt, vormt dit alles wel een onderdeel van mijn familiegeschiedenis en daar ben ik trots op.’

Deel ook jouw gedachten en plaats een Melati op Indischmonument.nl.