#degeestoverwint | Stefanus Ririhena & Arnique Mailoa

DE GEEST OVERWINT I Oom Noes Ririhena en kleindochter Arnique Mailoa ? “Mijn wens was predikant te worden toen ik 18 was. Maar toen kwam de oorlog.” De heer Stefanus ‘Noes’ Ririhena (95) wist al op jonge leeftijd dat hij predikant wilde worden. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest hij echter als jonge jongen in dienst bij het KNIL. Na de oorlog(en) te hebben overleefd, zette Oom Noes in de lente van 1951 samen met zijn zwangere vrouw en zoontje voet aan wal in Nederland. Hier bouwden zij een nieuw leven op, wist hij alsnog zijn predikantenopleiding af te ronden en was hij tot zijn 80ste actief als predikant. Op 15 augustus legt de heer Ririhena tijdens de Nationale Indiëherdenking een krans namens de militaire oorlogsslachtoffers. ?

Het thema van 2018 is De Geest Overwint en is een ode aan de veerkracht van een generatie die de mentale kracht had om op te staan tegen onvrijheid en geweld. Het doorzettingsvermogen om de drastische gevolgen te dragen en een betere toekomst te vormen voor volgende generaties. Een ode aan dat wat ons tot de dag vandaag verbindt – de overstijgende kracht van de menselijke geest. Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting. Camera en montage I Jeremy Flohr (Yellow Bird Projects) Interview I Suzanne Rastovac 15augustus1945.nl