Radiospotjes

Radiospotjes

Voor miljoenen mensen binnen het Koninkrijk der Nederlanden was 75 jaar geleden de oorlog nog niet voorbij. Zij moesten nog tot 15 augustus 1945 volhouden toen er met de capitulatie van Japan een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar staan we in de aanloop naar de nationale herdenking op 15 augustus elke week stil bij een ander verhaal over de oorlog in Azië. Vaak verhalen die veel te weinig aandacht hebben gekregen in de afgelopen 75 jaar.

We doen dat elke week met een ander citaat, feiten & cijfers en een historische foto. Om te voorkomen dat de verhalen vervagen en vergeten worden. Daarom kleuren we de verhalen in met persoonlijke verhalen en harde feiten. Maar ook letterlijk geven we het verleden kleur: we brengen wekelijks een andere zwart-wit foto tot leven door deze in te kleuren. Daarmee willen de werkelijkheid geen geweld aandoen, maar juist benadrukken. Het kan helpen te beseffen dat de oorlog dichter bij ons leven staat dan we soms wel eens denken. We zien onze vaders en moeders, oma’s en opa’s, en misschien wel onszelf.

De Campagne “van 5 tot 15” start met 3 radiospotjes op radio 1 van Ellen Deckwitz, Rocky Tuhuteru en Wieteke van Dort . Beluister de spotjes hieronder:

Ellen Deckwitz

Melati Pin

Wieteke van Dort

Rocky Tuhuteru