Nationale Herdenking 15 augustus in Den Haag

Nationale Herdenking 15 augustus in Den Haag

Bericht van het bestuur:

Vanwege de miscommunicatie die kan ontstaan naar aanleiding van nieuwsberichten over 15 augustus:

‘De Nationale Herdenking op 15 augustus in Den Haag is op geen enkele wijze betrokken bij de lokale herdenking in Amsterdam die op dit moment in het nieuws is.’

Sinds 1988 staan we met de Nationale Herdenking op 15 augustus jaarlijks stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we nadrukkelijk alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag en is op deze dag de enige nationale herdenking. Daarnaast worden door heel Nederland ook lokale herdenkingen gehouden.

Wij begrijpen het dat er verwarring is ontstaan naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom de herdenking op 15 augustus op de Dam in Amsterdam.

Voorzitter Thom de Graaf: ‘Bij het Indisch Monument in Den Haag herdenken wij ieder jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden en de slachtoffers die in de strijd tegen Japan en tijdens de bezetting van Nederlands-Indië zijn gevallen. Niet alleen de Europese en Indische Nederlanders, maar alle slachtoffers. Dat doen wij in het besef van de koloniale verhoudingen van toen die wij vandaag de dag nauwelijks meer kunnen begrijpen, laat staan rechtvaardigen. Wij denken ook aan al diegenen die de oorlogsjaren wel hebben overleefd maar de verschrikkingen van toen de rest van hun leven moesten meetorsen. En hun nabestaanden in de tweede, derde en soms vierde generatie die met dat verleden worstelen.

De herdenking is natuurlijk voor de Indische en Molukse gemeenschap belangrijk maar ook voor heel Nederland. Op 15 augustus eindigde de Tweede Wereldoorlog immers pas echt. Het nationale karakter van de herdenking wordt gemarkeerd door de rechtstreekse televisie-uitzending op prime time door de publieke omroep.’

De NOS doet elk jaar verslag van de nationale herdenking in Den Haag. In 2022 was het de eerste keer dat de herdenking in de avond plaatsvond en live werd uitgezonden, waardoor nog meer mensen bereikt worden. Ook dit jaar zendt de NOS de herdenking live uit.

Live uitzending | De NOS zal de herdenking live uitzenden via NPO1 tot 20.00 uur, via de NOS-app tot 20.20 uur, via TV-West tot 20.20 uur (Ziggo Digitaal kanaal 30, Caiway: TV West: kanaal 72, KPN Interactieve TV kanaal 512, Digitenne kanaal 22, Tele2 kanaal 40, T-Mobile Thuis kanaal 503). U kunt de herdenking ook live volgen via onze Facebook-pagina.

Het programma van de herdenking van dit jaar is hier terug te vinden.