Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz

Hogere natuurkunde | ‘Soms föhnde ze mijn hoofd op de allerheetste stand, zei dat het zo voelde wanneer je vijf uur lang voor een Japanse vlag moest knielen.’

Ellen Deckwitz (Deventer, 1982) schreef meerdere dichtbundels en is columnist voor NRC Handelsblad, NRC.next, Radio 1 en De Morgen. Voor haar poëziebundel Hogere natuurkunde (uitgeverij Pluim) ontving zij de E. Du Perronprijs. In Hogere natuurkunde laat Ellen Deckwitz zien hoe de kamptijd van haar grootouders tot op de dag van vandaag doorwerkt op de levens van hun kinderen en kleinkinderen.

– Voor de grootouders van Ellen Deckwitz duurde de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden in Nederlands-Indië nog tot 15 augustus. Foto | Ilvy Njiokiktjien –

Bij het overlijden van haar grootmoeder ontdekte Ellen dat zij de enige in de familie was die het levensverhaal van haar oma te horen heeft gekregen. Door gesprekken met lotgenoten uit andere uit Indische families kwam ze erachter dat ze niet het enige kleinkind is dat een familiegeheim met zich meedraagt. In 2019 sprak Ellen Deckwitz tijdens de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag.

Beluister hieronder haar radiospot voor de #ikherdenk15augustus1945 campagne van dit jaar en lees hier haar speech van 2019.