Yvonne Keuls en kleindochter spreken tijdens de Nationale Herdenking op 15 augustus

Yvonne Keuls en kleindochter spreken tijdens de Nationale Herdenking op 15 augustus

De Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument in Den Haag zal ook dit jaar in de avonduren plaatsvinden en live op NPO worden uitgezonden. Daartoe is besloten na twee succesvolle voorgaande edities.

Op het veld bij het Indisch Monument woonden vorig jaar meer dan 4000 mensen de herdenking bij. Volgens Stichting Kijkonderzoek schakelden ruim 1,4 miljoen kijkers in op NPO 1 voor de live-registratie. Niet eerder keken er op 15 augustus zo veel mensen naar de herdenking.

Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. We herdenken de capitulatie van Japan waardoor er ook een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Hoofdspreker dit jaar is schrijfster Yvonne Keuls. Zij zal samen met haar kleindochter Babiche een toespraak houden.

Voorzitter van de stichting Thom de Graaf: ‘We zijn verheugd dat wij Yvonne Keuls en haar kleindochter dit jaar mogen verwelkomen en dat deze editie van de Nationale Herdenking op 15 augustus alle generaties zijn vertegenwoordigd.’

Dit jaar werken naast Yvonne en Babiche Keuls onder anderen mee: Jan van ZanenLisa NoyaRobin BlockRuben AnninkYosina Roemajauw en Kyra van Aerssen.

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan. Veel van haar romans werden bekroond en behoren tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Daaronder ook haar bekendste Indische boeken Mevrouw mijn moeder en Indische tantes.

Jan van Zanen (1961) is burgemeester van Den Haag. Hij zal een bewerking van het gedicht van Wim Kan ‘Er leven haast geen mensen meer…’ voordragen.

Lisa Noya (1969) is zangeres en van Molukse afkomst. Zij begon op vijfjarige leeftijd te zingen in de Molukse kerk en maakte in de jaren 80 deel uit van het trio Mai Tai. Met haar gezelschap NoyaLohyNoya maakte ze een cd die ze opdroeg aan de eerste generatie Molukkers die in 1951 naar Nederland kwam.

Robin Block (1980) is schrijver en muzikant. Veel van zijn werk gaat over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Zijn poëziebundel Handleiding voor ontheemden werd onlangs bekroond met de Granate Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs.

Ruben Annink (1988) is een singer-songwriter van Nederlands-Indische komaf. Hij zal de herdenking afsluiten met een muzikale bijdrage.

Yosina Roemajauw (2006) werd geboren op West-Papoea en groeide op in Elst (Overijssel). Ze deed in 2018 mee aan The Voice Kids en ontroerde publiek en jury met haar winnende optreden in de finale. Eerder trad zij op voor War Child en tijdens de kinderherdenking op 4 mei vanuit Madurodam.

Kyra van Aerssen (2006) is leerling van het VCL, de school die het Indisch Monument heeft geadopteerd. Zij zal bij het monument een toespraak houden.