Jan de Kleyn ontvangt zilveren legpenning
Jan de Kleyn ontvangt de zilveren legpenning voor zijn bijzondere verdiensten voor de Indische gemeenschap in het algemeen en die van oorlogsslachtoffers van de WOII in Azië in het bijzonder, uit handen van Erry Stoové, voorzitter van de stichting Herdenking 15 Augustus 1945 tijdens de jaarvergadering van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 op het landgoed Bronbeek.
De Zilveren Legpenning wordt verleend voor “bijzondere verdiensten op het aandachtsgebied van de Stichting aan een persoon of organisatie”. Voorbeelden van personen aan wie de Zilveren Legpenning eerder is uitgereikt zijn: Rudi Boekholt, de Dolf Horstmeier, Herman Bussemaker,
allen bekende persoonlijkheden in de Indische gemeenschap. Zij is ook uitgereikt aan enkele personen uit de politiek, die zich voor de Indische gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt, zoals Els Borst en Wim Kok en ook aan de NOS die elk jaar de herdenking integraal uitzendt.
Jan de Kleyn is geboren in 1941 te Singkawang (Pontianak) op Borneo. Zijn vader was KNIL-officier. Ook Jan de Kleijn ging het leger in. Zijn militaire loopbaan leidde uiteindelijk tot de rang van luitenant-generaal. In 1998 verliet hij de militaire dienst.
Jan de Kleyn was jarenlang kanselier der Nederlandse orden en heeft veel betekend voor de Indische gemeenschap. In 2001 volgde hij de heer Rudy Boekholt op als voorzitter van het Indisch Platform (IP). Onder zijn voorzitterschap werd het IP een effectieve belangenorganisatie.
Ook had De Kleyn zitting in de Raad van Advies van de VOMI (Vereniging van Oud-militairen Nederlands-Indië) en is hij voorzitter van de Vrienden van Bronbeek. De toekenning ontroerde hem. Hij beschouwt de Zilveren Legpenning als een ereteken van de Indische Gemeenschap; het zegt hem meer dan de andere eretekenen die hij ontving.