Kransleggingen door de minister-president, leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en leden van de eerste generatie oorlogsgetroffenen. De toespraak door Ellen Deckwitz. Een voordracht door Jésaja Gunawan, leerling van het Vrijzinnig Christelijk-Lyceum. Een muzikaal optreden van Sjors van der Panne. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument. De herdenking kunt u hier terugkijken.
Ellen Deckwitz
Ellen Deckwitz is dichter, theatermaker en columnist voor NRC Handelsblad en De Morgen. Ze bracht drie dichtbundels uit en publiceert dit najaar Hogere Natuurkunde – een dichtbundel over haar Indische familieverleden.
Sjors van der Panne
Sjors van der Panne deelt de liefde voor het Franse chanson en het Nederlandstalige lied met zijn publiek. Liederen van zichzelf wisselt hij af met klassiekers van zijn helden. In 2008 won hij de publieksprijs tijdens het Concours de la chanson. Sjors was in 2014 finalist van The Voice of Holland. Na een aantal succesvolle theatertournees werkt hij momenteel aan een nieuw album ‘Altijd zo gegaan’ dat in 2019 verschijnt. Sjors heeft een bijzondere band met zijn Indische Oma.
Jésaja Gunawan
VCL scholier Jésaja is geboren en getogen in Nederland; zijn beide ouders komen uit Indonesië. Zijn oma is geboren in Indonesië en van Nederlandse afkomst. Zijn opa is Indonesisch en werkte op de Indonesische ambassade. Vanwege zijn werk kwam de familie regelmatig in andere landen en in contact met diverse culturen. Jésaja’s vader verhuisde op 15-jarige leeftijd naar Nederland en woonde bij de Nederlandse familie van zijn moeder. Jésaja is trots op zijn familiegeschiedenis.
Marijke de Wit-Knottenbelt
Marijke de Wit-Knottenbelt is geboren in 1942 in Bandoeng. Haar vader was als jurist lid van de Landraad en de Hoge Raad en werd als reserve officier in 1942 gevangengenomen door de Japanners, nog voordat Marijke geboren was. Haar moeder heeft met 4 jonge kinderen kamp Tjideng overleefd. Haar vader is op 18 mei 1945 overleden in Kebon Waroe. In 1946 is het gezin gerepatrieerd naar Nederland. Marijke is getrouwd met Bob, wiens vader als KNIL officier aan de Birma Spoorlijn werd tewerkgesteld. Bob wist met zijn Indische moeder als Buitenkamper de oorlog te overleven.
Maurits Baal
Maurits Baal is geboren in 1923 en was dienstplichtig soldaat bij het KNIL tijdens de inval van de Japanners in Bandoeng. Na de capitulatie volgde zijn internering. Eerst in Tjimahi, later werd hij via Soerabaja naar Flores getransporteerd. Na een jaar werd hij met een van de Hell Ships naar Frans Indo-China vervoerd om dwangarbeid te verrichten. Daar maakte hij uiteindelijk de bevrijding mee.
Familie Klemann
De drie-generatie-krans wordt dit jaar gelegd door familie Klemann: Hedwig Klemann-Bekker (eerste generatie) Suzanne Klemann en Monique Klemann (tweede generatie) en Lex Bekker (derde generatie). De vader van Hedwig werd als krijgsgevangene ingezet aan de beruchte Birma Spoorlijn. Het vaderloze gezin van moeder, 4 meisjes en 1 jongen hadden het zwaar als buitenkampers zonder inkomen. De capitulatie van Japan bracht geen vrede. Broer Lex verbleef vanaf oktober 1945 maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis in de Werfstraat. De rest van het gezin kon slechts ternauwernood in veiligheid worden gebracht. Na zijn terugkeer uit Birma in 1946 bleef de vader van Hedwig militair en in 1949 kon het gezin met groot-verlof naar Nederland. Ze zijn nooit meer terug gegaan.
Crowne Plaza 2019
13.30 Indisch buffet open | Tegen betaling diverse Indische maaltijden en hapjes te verkrijgen
Theaterzaal
15.30 Introductie door Hélène Oppatja | Bestuurslid Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945
15.35 Floortje Smit | Muziek (onder begeleiding van Amir Westhoff)
15.40 Cheroney Pelupessy | Moderne dans
15.45 Robinson Jouwe | Muziek (onder begeleiding van strijkerstrio Ester Potjes- altviolist, Rozemarijn Kaspers- violist en Doris Veldman- cellist)
15.55 The Brothers Timisela | Theater (de broers Henry en Joshua Timisela)
16.05 Sjors van der Panne | Muziek (onder begeleiding van Hubert-Jan Horrocks)
Kumpulanzaal
16.15 Orange Lane | Muziek
Cheroney Pelupessy
Cheroney Pelupessy is professioneel danseres, docente en choreografe. Na het afronden van de dansopleiding is ze werkzaam geweest in zowel binnen- als buitenland. De afgelopen jaren heeft zij zich verdiept als uitvoerend producente. In haar dans laat Cheroney zich inspireren door haar Indische en Molukse roots. Met haar interdisciplinaire dansvoorstelling ‘Samsara’ ambieert zij om een brug te creëren tussen Aziatische en Westerse werelden.
Robinson Jouwe
Bird of Paradise, een van de stukken die Robinson zal spelen gaat over zijn Papua achtergrond en grootvader Nicolaas Jouwe. Bij de geboorte van Robinson gaf zijn opa hem volgens de traditie een Papuanaam. Dat werd Tiage oftewel paradijsvogel. Robinson componeerde het nummer ongeveer twee weken voordat zijn grootvader overleed. Robinson speelt samen met strijkers: Ester Potjes- altviolist, Rozemarijn Kaspers- violist en Doris Veldman- cellist.
The Brothers Timisela
De broers Henry en Joshua Timisela maken verteltheater op basis van hun persoonlijke ervaringen. Al vier seizoenen lang spelen zij landelijk in de grote en kleine theaters. Hun debuut ‘Het Geheim van The Brothers Timisela’ werd een onverwacht succes. De vierde en nieuwste voorstelling Hotperdomme Nou! gaat vanaf september 2019 in reprise. Met hun voorstellingen willen zij het brede publiek inzicht bieden in hun beleving van de Molukse gemeenschap in Nederland.
Orange Lane
De 7-koppige band Orange Lane is een veelgevraagde all-round band voor o.a. Kumpulans, Pasar Malams, en Veteranendagen in zowel binnen- als buitenland. In 2004 werd de band geformeerd met leden die hun roots hadden in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. De bandnaam wordt ontleend aan de Oranjelaan: een bekende straat in de voormalige hoofdstad Hollandia. Ze spelen zowel Indische liederen als Indorock en Country.
Floortje Smit
Op haar 15e wint Floortje de publieksprijs van De Soundmixshow. In 2006 behaalt Floortje ook de finale van Idols. Het begin van een professionele zangcarrière is een feit. Ze trad op als leadzangeres in de Dinnershow of Dreams en vertolkte de hoofdrol in de musical We Will Rock You. In 2012 deed zij mee aan The Voice of Holland. Hier wist zij als finalist de 3e plek te bemachtigen. Op 15 augustus brengt zij een nummer ten gehore als ode aan haar Indische grootmoeder.