Herdenken
‘Met dit monument is er eindelijk een eigen herdenkingspunt voor de Indische gevallenen gekomen en ’t geeft hen de erkenning waar wij met z’n allen al die jaren op hebben gewacht’
Met deze woorden werd het Indisch Monument op 15 augustus 1988 onthuld door koningin Beatrix. Het is een mijlpaal in de strijd voor erkenning van het geleden leed tijdens de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting.
De Tsjechische kunstenaar Jaroslawa Dankowa ontwierp het monument. Zeventien bronzen beelden staan aan weerzijden van een baar voor een hoog hekwerk. De gestalten vertegenwoordigen verschillende leeftijden en verbeelden de verschillende gezichten van lijden: de pijn, de wanhoop en het protest. Op de baar in het midden ligt de dood. Het hekwerk staat voor zowel de kampomheining als voor de verbinding. De tekst ‘De Geest Overwint’ verwijst naar de Nederlandse erevelden in Indonesië, Birma, Thailand, Singapore, Japan, China en Australië, waar de slachtoffers liggen begraven.
Nu, na 75 jaar 15 augustus is het monument uitgegroeid tot een verbindend symbool binnen de Indische gemeenschap, dat met het jaar meer bekendheid en betekenis krijgt. Het hele jaar door worden er bloemen gelegd en ook as verstrooid achter het monument. Het verbindt niet alleen de verschillende generaties, maar ook de Indische gemeenschap met de Nederlandse samenleving. De nationale herdenking op 15 augustus benadrukt dat ons verhaal verankerd is in de nationale geschiedenis van alle Nederlanders.
Sinds hij minister-president is gaat Mark Rutte elk jaar naar de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 om namens de regering een krans te leggen bij het Indisch Monument in Den Haag. Maar daarvoor al woonde hij als Kamerlid de herdenking bij. Dit jaar zal de premier ook de Herdenkingsrede uitspreken. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats. Naast een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders zullen 75 donateurs van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 uitgenodigd worden die symbool staan voor alle andere mensen die doorgaans bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.