Persinformatie 2019

Live uitzending

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op NPO1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. Het cultureel middagprogramma vindt dit jaar plaats in het Crowne Plaza op loopafstand van het Indisch Monument.

 

Thema 2019 | Brandend Verlangen

Terwijl 75 jaar geleden in Nederland de bevrijding begon, was vrede in Nederlands-Indië nog heel ver weg. Misschien wel verder dan ooit. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Wanhopig hield men vast aan elk gerucht dat de oorlog spoedig voorbij kon zijn, waardoor het verlangen almaar vuriger werd. Een brandend verlangen om geliefden terug te zien. Een brandend verlangen naar een betere toekomst, naar een wereld van vrede en veiligheid.

 

Voordracht bij het Indisch Monument | Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is dichter, theatermaker en columnist voor NRC Handelsblad en De Morgen. Ze bracht drie dichtbundels uit en publiceert dit najaar Hogere Natuurkunde – een dichtbundel over haar Indische familieverleden.

 

Kransleggingen

Marijke de Wit-Knottenbelt | Marijke de Wit-Knottenbelt is geboren in 1942 in Bandoeng. Haar vader was als jurist lid van de Landraad en de Hoge Raad en werd als reserve officier in 1942 gevangengenomen door de Japanners, nog voordat Marijke geboren was. Haar moeder heeft met 4 jonge kinderen kamp Tjideng overleefd. Haar vader is op 18 mei 1945 overleden in Kebon Waroe. In 1946 is het gezin gerepatrieerd naar Nederland. Marijke is getrouwd met Bob, wiens vader als KNIL officier aan de Birma Spoorlijn werd tewerkgesteld. Bob wist met zijn Indische moeder als Buitenkamper de oorlog te overleven.

Maurits Baal | Maurits Baal is geboren in 1923 en was dienstplichtig soldaat bij het KNIL tijdens de inval van de Japanners in Bandoeng. Na de capitulatie volgde zijn internering. Eerst in Tjimahi, later werd hij via Soerabaja naar Flores getransporteerd. Na een jaar werd hij met een van de Hell Ships naar Frans Indo-China vervoerd om dwangarbeid te verrichten. Daar maakte hij uiteindelijk de bevrijding mee.

Familie Klemann | De drie-generatie-krans wordt dit jaar gelegd van familie Klemann: Hedwig Klemann-Bekker (eerste generatie) Suzanne Klemann en Monique Klemann (tweede generatie) en Lex Bekker (derde generatie). De vader van Hedwig werd als dwangarbeider ingezet aan de beruchte Birma Spoorlijn. Het vaderloze gezin van moeder, 4 meisjes en 1 jongen hadden het zwaar als buitenkampers zonder inkomen. De capitulatie van Japan bracht geen vrede. Broer Lex verbleef vanaf oktober 1945 maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis in de Werfstraat. De rest van het gezin kon slechts ternauwernood in veiligheid worden gebracht. Na zijn terugkeer uit Birma in 1946 bleef de vader van Hedwig militair en in 1949 kon het gezin met groot-verlof naar Nederland. Ze zijn nooit meer terug gegaan.

 

#ik herdenk campagne

Elk jaar nodigen we verschillende mensen van jong tot oud uit om te delen wie zij herdenken en waarom. Lees hun persoonlijke verhalen op 15augustus1945.nl. Herdenkers met een verhaal dat ze graag zouden willen delen worden opgeroepen dat via social media te doen met #ikherdenk #15augustus #degeestoverwint.

 

Melati als herdenkingssymbool is een succes

Dit jaar zullen velen op 15 augustus de Melati dragen, net als de Koning en premier in 2015. Dit draaginsigne werd in 2015 geïntroduceerd als teken van respect, verbondenheid en medeleven. Van de Melati werden binnen enkele weken 10.000 exemplaren verkocht. De Melati is geïnspireerd op de Indische jasmijn: een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven en is verkrijgbaar via 15augustus1945.nl/webshop-melati/

 

Organisatie

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Het middagprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De activiteiten van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Praktische informatie

Persaanmeldingen

Meld u uiterlijk twee dagen voor de herdenking aan via [email protected] aan om een persplaats op de herdenking te reserveren. Vermeld daarbij uw naam, organisatie en vergeet op de dag zelf daarnaast niet uw pers- en identiteitspas mee te nemen.

Persaanvragen

Voor persaanvragen kunt contact opnemen via [email protected]

Mediakit 2019

Download via de onderstaande button de mediakit inclusief persberichten, logo’s, flyers, video- en beeldmateriaal van de herdenking in 2019.

Mediakit 2019