Persinformatie 2018

Live uitzending

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op NPO1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. Het cultureel middagprogramma vindt dit jaar plaats in het Crowne Plaza op loopafstand van het Indisch Monument.

 

Thema 2018

Het jaarthema ‘De Geest Overwint’ is een ode aan de veerkracht van een oorlogsgeneratie in tijden van onvrijheid en geweld. Het doorzettings­ vermogen om de drastische gevolgen te dragen en een betere toekomst vorm te geven voor volgende generaties. En daarmee een ode aan wat ons tot de dag vandaag verbindt – de overstijgende kracht van de menselijke geest.

 

Voordracht bij het Indisch Monument

Spreker bij het Indisch Monument is dit jaar Geert Mak. De vader van schrijver en journalist Geert Mak was predikant in Medan en werd als legerpredikant tewerkgesteld aan de Birma­spoorweg. Zijn moeder, twee broers en een zuster overleefden meerdere kampen op Sumatra. In zijn boek ‘De Eeuw van mijn Vader’ beschrijft hij hoe het voor een ontheemd gezin is om een nieuw bestaan op te bouwen.

 

Kransleggingen

De krans voor de burger- en militaire slachtoffers wordt gelegd door mevrouw Maud De Haas-De Bruin en de heer Stefanus Ririhena.  De krans van drie generaties wordt gelegd door Charles de Wilde, zijn dochter Kari de Wilde en zijn kleindochter Erlijn Prins en kleinzoon Maarten Prins. Ook diverse autoriteiten leggen kransen, zoals leden van de regering, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument door de duizenden deelnemers.

 

#ik herdenk campagne

Elk jaar nodigen we verschillende mensen van jong tot oud uit om te delen wie zij herdenken en waarom. Lees hun persoonlijke verhalen op 15augustus1945.nl. Herdenkers met een verhaal dat ze graag zouden willen delen worden opgeroepen dat via social media te doen met #ikherdenk #15augustus #degeestoverwint.

 

Nationaal symbool is een succes

Dit jaar zullen velen op 15 augustus de Melati dragen, net als de Koning en premier in 2015. Dit draaginsigne werd in 2015 geïntroduceerd als teken van respect, verbondenheid en medeleven. Van de Melati werden binnen enkele weken 10.000 exemplaren verkocht. De Melati is geïnspireerd op de Indische jasmijn: een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven en is verkrijgbaar via 15augustus1945.nl/webshop-melati/

 

Organisatie

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Het middagprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De activiteiten van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Praktische informatie

Opening Museum Sophiahof

Accreditatie voor de opening van Museum Sophiahof is mogelijk tot uiterlijk 24 juni 12.00 uur per e-mail via a.boenders@museumsophiahof.nl onder vermelding van naam, medium en functie. Bij grote mediabelangstelling kan er een beperking worden ingesteld. Media ontvangen na sluiting van de accreditatie een persprogramma met nadere informatie.

Persaanmeldingen 2018

Meld u uiterlijk vóór 13 augustus via communicatie@15augustus1945.nl aan om een persplaats op de herdenking te reserveren. Vermeld daarbij uw naam, organisatie en vergeet op de dag zelf daarnaast niet uw perspas mee te nemen.

Persaanvragen

Voor persaanvragen kunt contact opnemen via pers@15augustus1945.nl

Mediakit 2018

Download via de onderstaande button de mediakit inclusief speeches, persbericht, programmaboekje, poster, flyer, video- en beeldmateriaal.

Mediakit 2018
Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!