Persinformatie 2020

14-08-2020 I Vannacht is het Indisch Monument beklad. Het bekladden van het Indisch Monument is respectloos naar de slachtoffers en bijzonder pijnlijk voor alle nabestaanden en betrokkenen, zowel in Nederland als daarbuiten.
Tijdens de nationale herdenking op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan, zowel in Nederland als in Indonesië.
De ambassadeur van Indonesië legt jaarlijks op 15 augustus een krans en draagt net als alle aanwezigen op die dag de Melati uit respect en verbondenheid.

 

Op 15 augustus staan we stil bij het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel. 

De herdenking wordt bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning en minister-president Mark Rutte. De minister-president spreekt dit jaar de Herdenkingsrede uit tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hij doet dit als representant van de Indische naoorlogse generatie. De oorlogsgeneratie wordt vertegenwoordigd door de heer Aarnout Loudon, die als kleuter in een kamp zat en zijn vader verloor in de oorlog. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Maddy Batelaan, een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, de school die het Indisch monument heeft geadopteerd.

 

Herdenking 2020 niet openbaar

Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar en heeft het een aangepaste programmering. Binnen de huidige richtlijnen kunnen helaas niet de duizenden mensen aanwezig zijn die andere jaren bij de Nationale Herdenking waren. We roepen iedereen daarom op om, net als op 4 mei, vanuit huis de Herdenking bij te wonen. Deze wordt zoals gewoonlijk live uitgezonden door de NOS.

Naast een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders worden 75 donateurs persoonlijk uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze herdenking van 75 jaar 15 augustus. Zij vormen een representatieve dwarsdoorsnede van de groep die doorgaans naar de herdenking komt.

Thema 2020 | Geef kleur aan je verleden

Nu het een mensenleven geleden is en er steeds minder ooggetuigen zijn, lopen we het risico dat de oorlog wordt als een oude zwart-wit familiefoto: een plaatje van lang geleden met onbekende gezichten die ons weinig zeggen. Maar de achterliggende verhalen en ervaringen mogen niet worden vergeten. Wij moeten erover blijven vertellen, de oude foto’s levend houden door ze in te kleuren. Met de herinneringen van ooggetuigen zelf, maar ook met de ervaringen van hun kinderen en kleinkinderen, inmiddels 2 miljoen Nederlanders. Een gemeenschap die zo divers is als het land waaruit zij is voortgekomen, in achtergrond en in oorlogservaringen. Door letterlijk foto’s kleur te geven en de bijbehorende oorlogsverhalen te vertellen – van Indonesische Romusha’s, van Molukse militairen, van Chinese Indonesiërs en Indo-Europeanen van zowel binnen en buiten de Japanse kampen – geven we invulling aan het thema.

 

#ikherdenkop15augustus campagne

Elk jaar nodigen we verschillende mensen van jong tot oud uit om te delen wie zij herdenken en waarom. Herdenkers met een verhaal dat ze graag zouden willen delen worden opgeroepen dat via social media te doen met #ikherdenkop15augustus #15augustus #geefkleuraanjeverleden. In 2020 staan wij samen met o.a. Willem Nijholt, Ellen Deckwitz, Rocky Tuhuteru, Wieteke van Dort en Marion Bloem stil bij 75 jaar 15 augustus.

 

15 augustus is een Nationale Herdenking

Het Indisch Monument in Den Haag is in 1988 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien is er elk jaar een nationale herdenking met veel leden van de eerste generatie en hun families. We staan stil bij de geschiedenis die ons bindt. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Het is een Nationale Herdenking, met een nationale vlaginstructie, die live wordt uitgezonden door de NOS. Elk jaar zijn er hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, zoals de ambassadeurs van de voormalige geallieerde landen en Indonesië, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de minister-president en ministers van het kabinet. De koning komt elke vijf jaar; ook dit jaar is hij aanwezig.

 

Herdenkingssymbool Melati

Dit jaar zullen velen op 15 augustus de Melati dragen, net als de Koning en premier in 2015. Dit draaginsigne werd in 2015 geïntroduceerd als teken van respect, verbondenheid en medeleven. Van de Melati werden binnen enkele weken 10.000 exemplaren verkocht. De Melati is geïnspireerd op de Indische jasmijn: een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven.

 

Organisatie

De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. De activiteiten van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Praktische informatie

Persaanvragen

Voor persaanvragen kunt contact opnemen via [email protected]

Mediakit

Download via de onderstaande button de mediakit inclusief persberichten, logo’s, flyers, video- en beeldmateriaal van de herdenking.

Mediakit
Persbericht
Meer over de campagne 2020
Meer over de Melati