Terugkijken

Herdenking 2017

Verhalen over leven

Het thema van 2017, Verhalen Over Leven, gaat over de persoonlijke verhalen van hen die tijdens de Japanse bezetting het leven lieten en van hen die het oorlogsgeweld overleefden. Verhalen die een onbegrensde kracht hebben en van generatie op generatie voortleven.

Er was een voordracht door Andrée van Es, een uitvoering van Moonlight Serenade (Glenn Miller) door Wouter Hamel en een voordracht door Bas de Roos, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum. Daarnaast werden diverse kransen gelegd. Ook vloog de Catalina over.

 

Andrée van Es (1953) is voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap. Zij is lid van het Amsterdamse 4en5 mei Comité. Daarvoor was zij lange tijd actief in het openbaar bestuur, onder andere als lid van de Tweede Kamer, als Wethouder van Amsterdam en als Directeur-Generaal. Van Es is dochter van een Indische vader, geboren in Malang, en een Nederlandse moeder. De familie bracht de oorlog deels in Nederlands- Indië, deels in Nederland door.

 

Wouter Hamel (1977) Is een Nederlandse jazz- en popartiest met Indische roots. In 2005 won hij het Nederlands Jazz Vocalisen Concours. Op 5 mei 2014 trad Hamel op tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel en in 2015 bij het nationale herdenkingsconcert Bridge to Liberation Experience. In een interview met maandblad Moesson (augustus 2016) vertelt Hamel over de bijzondere band die hij en zijn familie hebben met het Indisch Monument.

 

Bas de Roos is 17 jaar en geboren in een klein dorpje in het noordwesten van Australië. Hij bracht zijn lagere school deels door in Maleisië en in Nederland.