Nasi bungkus

Kookcafé Lombok

Kook. Eet. Herdenk.

Gewoonlijk is er na de ceremonie op 15 augustus gelegenheid tot reflectie en verwerking tijdens het culturele middagprogramma. In 2020 ging dat door corona net even anders. In plaats van een podiumprogramma deelden we verhalen en  herinneringen met elkaar tijdens een interactief kookprogramma op internet. Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van  mevrouw Olly Frederici-Jahreis.

 

U kunt de uitzening hiernaast terugkijken.

Recept Nasi Bungkus

met urap urap en knapperig kokosei

 

De basis van nasi bungkus is uiteraard rijst, aangevuld met verschillende gerechtjes. Vaak groenten, soms kip, tempeh of een ei. Bij deze ‘vrijheidsbungkus’ is een vegetarisch gerecht gepast: urap urap, groenten met gekruide kokosrasp. Gezond, voedzaam én rijk van smaak. Deze urap is net even anders dan de traditionele gestoomde variant, maar minstens zo lekker. De nasi in kwestie wordt nasi gurih, geurige rijst gegaard in kokosmelk. Die is een beetje nattig, zo blijft het gerechtje lekker smeuïg en kun je het straks makkelijk met je handen eten. Het eitje erbij knipoogt in zijn krokante jas naar sambal goreng telor. Zie daar, nasi bungkus anno 2020. Met respect voor het verleden en een kus aan het heden.

 

Met onderstaande hoeveelheden kun je zeker 8-10 pakketjes maken. Door de kokos het lekker vullend en is een kleine portie al voldoende. Deel ze met familie, vrienden, je buren. Iedereen aan de nasi bungkus!

Ingrediënten

 

Nasi gurih

 

300 gr pandanrijst, gewassen

½ tl zout

2 stengels sereh, gekneusd

2 blaadjes salam

4 pandanbladeren, geknoopt

300 ml kokosmelk

 

Urap urap

 

bumbu

4 cm kencur (of gember, of 1 tl kencurpoeder), geschrapt en in plakjes

1 vingerkootje kunyit, geschrapt en in plakjes
3 rode lomboks, grof gehakt (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt)
½ tl zout

2 sjalotten, gesnipperd
4 knoflooktenen, gepeld

1,5 tl gula jawa

2 tl terasi (eventueel te vervangen door 3 tl rode miso)

 

verder

3 el zonnebloemolie

2 tl tamarindepulp, geweekt in 2 el lauwwarm water
6 limoenblaadjes, nerf verwijderd en in ragfijne reepjes

300 gr wilde spinazie, gewassen en goed droog gedept

1 flinke zoete aardappel, in dunne linten gesneden met een getande dunschiller (of neem wortel julienne)

100 gr taugé of sojasprouts, schoongemaakt en gewassen

100 gr geraspte kokos
zout naar smaak

 

Kokoseitjes*

 

4-5 eieren (M)

ijswater

50 gr bloem

50 g gedroogde kokosrasp

50 gr panko (of paneermeel)

2-3 el sambal (optioneel)

zonnebloemolie, om te frituren

 

*het kokoskorstje is optioneel. Als je het teveel werk vindt, kun je deze stap overslaan en het gerecht gewoon met een gekookt eitje serveren.

Nasi Bungkus
Nasi Bungkus

Bereiding

 

Nasi gurih

 

Doe de rijst met de overige ingrediënten in een ruime pan. Voeg zoveel water toe tot de rijst een vinkerkootlengte onderstaat. Laat zonder deksel op de pan 10-15 minuten zachtjes koken. Roer ondertussen een keer of twee, tot de rijst al het vocht heeft geabsorbeerd. Doe de rijst over in de rijststomer en stoom in 7-10 minuten gaar.

 

Urap urap

 

Wrijf de ingrediënten voor de bumbu in stappen fijn in een platte vijzel (of gebruik een staafmixer of blender met een klein scheutje olie).

 

Verhit 2 eetlepels olie in een ruime wadjan en fruit de bumbu met het tamarindewater en het fijngesneden limoenblad 10 minuten op zacht vuur aan tot hij lekker geurt. Voeg de spinazie toe met een snuf zout en roerbak tot hij net is geslonken. Haal van het vuur.

 

Stoom de zoete aardappellinten in de rijststomer, een minuut of 3-4 (het is lekker als ze nog beet hebben), schep tussentijds eenmaal om. Voeg de geschoonde taugé op het laatst toe en stoom nog 1 minuut mee. Laat de groenten uitdampen in een vergiet en meng in de wadjan met de bumbu en de spinazie.

 

Rooster intussen in een andere koekenpan de kokosrasp droog tot hij goudbruin is en meng door de groenten. Laat de smaken zeker een half intrekken.

 

Eitjes

 

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Leg de eitjes met een schuimspaan voorzichtig in het kokende water. Kook ze 6,5 minuut.

 

Zet intussen een grote kom met ijswater klaar. Neem de eitjes met de schuimspaan uit het kokende water en laat schrikken in het ijswater. Pel de eieren.

 

Mix in een kom de bloem met 75 ml water, een snuf zout en twee eetlepels sambal. Roer door elkaar, het moet de dikte van pannenkoekenbeslag hebben. Voeg zo nodig extra water toe.

 

Strooi in een bord de panko en de kokosrasp en meng door elkaar. Doop de eitjes eerst in het natte beslag en rol ze daarna door het panko-kokosmengsel.

 

Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een wok, wadjan of frituurpan en frituur de eitjes per drie (anders daalt de temperatuur van de olie teveel) 1-1,5 minuut, tot ze goudbruin zijn. Neem uit de olie en laat uitlekken.

 

Bungkus

 

1 pak bananenbladeren (diepvries of vers)

 

Tijd om de bungkus te maken. Breng een pan met water aan de kook. Knip de helft van de bladeren in zo groot mogelijke rechthoeken (hoogte zo’n 30 cm, breedte zo’n 23 cm), knip de andere helft in iets kleinere rechthoeken. Verwijder de stugge randen met een schaar.

 

Blancheer de bladeren en dep ze droog met een schone doek.

 

Leg een groot blad met de gladde kant onder op je werkblad, daarop het kleinere blad voor extra ondersteuning. Bereid zo de overige pakketjes voor.

 

Schep een opscheplepel rijst in het midden, schep daar urap op, maak een soort kuiltje en leg er een half ei in.

 

Leg het pakket op je linkerhand en vouw met je duim de linkerzijde over de vulling, richting het midden. Vouw nu de rechterzijde eroverheen. Vouw de uiteindes van de bladeren naar elkaar toe en zet ze vast met een cocktailprikker. Herhaal met de overige bananenbladeren.

 

Vouw de bungkus open, strooi eventueel wat zout op je eitje en eet desgewenst met je handen. Selamat makan.

nasi bungkus - bereiding
Vanja van der Leeden

Kok – Vanja van der Leeden

Na een talenstudie, een blauwe maandag in de politiek en gesnuffel aan het Londense bankwezen, bekwaamde Vanja van der Leeden zich in restaurantkeukens. Nu werkt ze als kok en culinair schrijver. Haar boek INDOROCK werd vorig jaar uitgeroepen tot het Gouden Kookboek, hierin gaat ze op zoek naar haar Indische wortels en geeft ze haar eigen twist aan de Indische keuken. Vanja kijkt het liefst vooruit, maar op 15 augustus maakt zij voor het online kookprogramma een uitzondering. Dan kookt ze speciaal op 15 augustus 2020 nasi bungkus.

Gespreksleider – Justin Waerts

Justin Waerts (1979, Zaandam) is freelance museum educator en filosoof. Hij houdt zich bezig met diversiteit, tentoonstellingen en educatie, met name over de koloniale geschiedenis van Zuid/Zuidoost Azië.

‘Ik vind het niet alleen belangrijk om op 15 augustus stil te staan bij mijn eigen familiegeschiedenis, maar ook bij de verhalen en geschiedenissen van mensen die in de plooien van de tijd zijn verdwenen. Door hier elk jaar opnieuw aandacht voor te vragen, laten we als samenleving zien wat we belangrijk vinden en wat we willen doorgeven.’