Monumenten Nederland

Bronbeek

De locatie Bronbeek te Arnhem herbergt veel Indiëmonumenten, waardoor daar ook veel herdenkingen plaatsvinden.

Het monument Jongenskampen Bangkong-Gedungdjati

Dit monument is een replica van het gelijknamige monument op het ereveld Kalibanteng te Semarang (22 september 1988) en werd op 10 november 1988 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard. Het monument staat symbool voor de lotsverbondenheid van alle jongens die tijdens de Japanse bezetting in een jongens-/mannenkamp waren geïnterneerd en het leven lieten. Het monument is vervaardigd door de beeldhouwer Anton Beysens, naar een ontwerp van de heer H.L.B. Mahieu.

Het Drie Pagodenmonument

Dit monument werd op 24 juni 1989 door Z.K.H. Prins Bernhard onthuld. Het eert de nagedachtenis van hen die vielen bij de aanleg van de Birma-Siam-spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg. Het monument stelt de Drie Pagoden voor bij de gelijknamige bergpas op de grens van Birma en Siam (Thailand).

Het monument Japanse Vrouwenkampen

Het monument werd op 15 december 1971 in Apeldoorn onthuld door H.M. Koningin Juliana. In 1984 werd het door vandalen vernield. Na een noodzakelijke restauratie staat het sinds 1985 op Bronbeek. De muur verbeeldt de omheining van de kampen; daarvoor staat een beeld van twee vrouwen en een kind. Het beeld is ontworpen en vervaardigd door Frank Nix, zelf een kampkind.

Het monument Japanse Zeetransporten

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 22.000 op zee omgekomen burgers en romusha’s. Zij vertegenwoordigen een deel van ruim 68.000 dwangarbeiders die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië met de “hellships” verscheepten. Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door Anneriet Pijper en werd op 17 augustus 2004 onthuld.
Herdenking 18 september 2009

Het monument Strafkamp Dampit

Het strafkamp Dampit werd in 1944 op Oost-Java door de Japanse bezetter ingericht voor jongens van 15 tot 18 jaar. Op 19 oktober 2001 werd het monument onthuld door een familielid van de in het kamp terechtgestelde Bert Oosterhout. Ontwerper van het monument is Rudi Augustinus.

Overige monumenten in Nederland

 

Het Indië-monument te Almelo

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij diverse Indië Monumenten door het hele land alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Elk jaar vindt de herdenking van de gevallen Almelose militairen in voormalig Nederlands Indië en voormalig Nederlands Nieuw Guinea in tegenstelling tot de andere Indië herdenkingen in deze maand plaats op: 14 augustus om mensen de gelegenheid te geven bij beide herdenkingen aanwezig te zijn.

Indië-monument te Enschede

In Enschede staat het oudste Indië-monument van Nederland. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de militaire gevallenen in Zuidoost Azië in de jaren 1941-1949. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer H.L. Petri en in 1960 onthuld door mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van generaal S.H. Spoor. De herdenking vindt plaats op 15 augustus. Organiserend comité: Stichting Herdenking Gevallenen in Zuidoost Azië, tel. 053-4760920

Indië-monument Amstelveen

Ontwerpster Ella van de Ven heeft de symboliek van dit gedenkteken als volgt omschreven: “Het linkergedeelte bestaat uit een groep mensen in reliëf en stelt het verleden voor. Daaronder zit een gedeelte dat is gepolijst, zodat het spiegelt. Het rechterdeel beeldt een grote groep mensen uit die terugkomt. Zij zijn niet in reliëf gemaakt, maar figuratief.” De herdenking vindt jaarlijks plaats op 14 augustus in Amstelveen, C.P. Broersepark.

Indië Monument te Den Bosch

Het Indië monument is een herinnering aan de 35 militairen uit ‘s Hertogenbosch die zijn omgekomen zijn omgekomen in Nederlands Indië tussen 1941 en 1962.