Monumenten Nederland

Bronbeek

De locatie Bronbeek te Arnhem herbergt veel Indiëmonumenten, waardoor daar ook veel herdenkingen plaatsvinden.

Het monument Jongenskampen Bangkong-Gedungdjati

Dit monument is een replica van het gelijknamige monument op het ereveld Kalibanteng te Semarang (22 september 1988) en werd op 10 november 1988 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard. Het monument staat symbool voor de lotsverbondenheid van alle jongens die tijdens de Japanse bezetting in een jongens-/mannenkamp waren geïnterneerd en het leven lieten. Het monument is vervaardigd door de beeldhouwer Anton Beysens, naar een ontwerp van de heer H.L.B. Mahieu.

Het Drie Pagodenmonument

Dit monument werd op 24 juni 1989 door Z.K.H. Prins Bernhard onthuld. Het eert de nagedachtenis van hen die vielen bij de aanleg van de Birma-Siam-spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg. Het monument stelt de Drie Pagoden voor bij de gelijknamige bergpas op de grens van Birma en Siam (Thailand).

Het monument Japanse Vrouwenkampen

Het monument werd op 15 december 1971 in Apeldoorn onthuld door H.M. Koningin Juliana. In 1984 werd het door vandalen vernield. Na een noodzakelijke restauratie staat het sinds 1985 op Bronbeek. De muur verbeeldt de omheining van de kampen; daarvoor staat een beeld van twee vrouwen en een kind. Het beeld is ontworpen en vervaardigd door Frank Nix, zelf een kampkind.

Het monument Japanse Zeetransporten

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 22.000 op zee omgekomen burgers en romusha’s. Zij vertegenwoordigen een deel van ruim 68.000 dwangarbeiders die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië met de “hellships” verscheepten. Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door Anneriet Pijper en werd op 17 augustus 2004 onthuld.
Herdenking 18 september 2009

Het monument Strafkamp Dampit

Het strafkamp Dampit werd in 1944 op Oost-Java door de Japanse bezetter ingericht voor jongens van 15 tot 18 jaar. Op 19 oktober 2001 werd het monument onthuld door een familielid van de in het kamp terechtgestelde Bert Oosterhout. Ontwerper van het monument is Rudi Augustinus.

Overige monumenten Nederland

Hier komt zo snel mogelijk een volledige lijst van vergelijkbare monumenten in Nederland.

De Nederlandse regering lost een deel van haar ereschuld in. Het trekt structureel budget uit voor onder meer de verbreding en verjonging van de Nationale Herdenking op 15 Augustus. Het brede Nationaal Programma Collectieve Erkenning omvat Herdenken, Zorg en een Indische pleisterplaats in Den Haag.

Samen met vele organisaties zullen de extra middelen ingezet worden om het Nederlands-Indisch erfgoed steviger te verankeren in het collectieve geheugen van alle Nederlanders.

Uitstekende samenwerking tussen Stichting 15 Augustus 1945, Indisch Platform, Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita, Ministerie van VWS en vele verwante organisaties!

Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!