Indische Dialogen

Indische Dialogen

Tot 15 augustus deelden wij een reeks verhalen die je binnen een minuut kunt lezen. Want het is al te lang stil geweest. Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen.

 

Wij spraken met een aantal jongeren (derde generatie) over hun Indische familieverhalen. Over hun roots en over hoe het Indisch bloed door hun aderen stroomt. En we deelden hun verhalen. 15 augustus is een dag om stil te staan en samen te komen. Voor hun opa en oma. Voor twee miljoen nakomelingen. Voor ons allemaal.

 

En we gaan door. Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de oorlog maar de rest van het jaar zijn we volop in beweging. Dan denken we erover na hoe we de herdenking nóg meer van en voor iedereen kunnen maken. De mening van de derde en vierde generatie met een Indisch oorlogsverhaal in de familie is daarbij onmisbaar. Voor iedereen die betrokken is of wil zijn en die tussen de 18-35 jaar is organiseren wij de Indische Dialogen voor Jong 1508. Wil je meedoen? Stuur dan een mail naar [email protected].

De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 27 oktober.

Het verhaal van Valerie Kopijn

Als je de verhalen hoort van vorige generaties, welke deurtjes worden er dan voor jezelf geopend? Valerie sprak erover met ons.

Het verhaal van Eltjo Ockeloen

Er wordt heel vaak aan mij gevraagd waar ik vandaan kom. Als ik dan zeg dat ik Nederlands ben, dan is dat antwoord niet goed genoeg, lijkt het. ‘Dat is niet zo’ zeggen ze dan. Dat maakt mij emotioneel, omdat ik mij juist heel Nederlands voel. Dat mensen dat deel van de Nederlandse geschiedenis niet kennen, vind ik ontzettend jammer.

Het verhaal van Anna & Emily Kroon

Indisch zijn is een gevoel dat je met je meedraagt. Gezelligheid, eten, maar ook Indisch zwijgen. Als je meer in je familiegeschiedenis duikt, voel je je ook meer Indisch, want dan leer je de verhalen achter de foto’s kennen. Je voelt je daardoor meer verbonden met je Indische roots.

Het verhaal van Bruce Siemens in 1 minuut

Door onderzoek te doen over mijn Indische familiegeschiedenis, weet ik niet alleen meer over hen, maar ook over mijzelf

Het verhaal van August de Bats in 1 minuut

15 augustus betekent voor mij stilstaan bij het feit dat er een Tweede Wereldoorlog was in Nederlands-Indië, wat in zekere zin verbonden is, maar ook weer totaal los staat van Nederland. Maar ook stilstaan bij het feit dat we tot de dag van vandaag nog steeds leven met de gevolgen. Dat er 350.000 mensen hier naartoe zijn gekomen, waar nu weer volgende generaties van zijn, die op hun beurt weer stilstaan bij het feit dat hun ouders of opa’s en oma’s hebben geleden. Die kwamen hierheen en hebben iets achtergelaten, want dat zijn wij.

Het verhaal van Juul Willemsen in 1 minuut

Ik denk dat we de verhalen moeten blijven delen en vragen moeten blijven stellen. Je moet het niet vergeten, je moet het blijven herinneren en blijven herhalen. Ga je vragen stellen aan opa en oma, want als ik had geweten wat ik nu weet, had ik alles opgenomen en alles opgeschreven. Een wijze les, maar als je het nog kan doen, vraag alles, want de verhalen mogen niet weggaan. Dat is echt heel belangrijk.

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen