Indisch onze vader

Ieder jaar wordt tijdens de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument onder andere het ‘Indisch Onze Vader’ ten gehore gebracht door het Residentie Bach Ensembles.

De oorsprong van het ‘Indisch Onze Vader’

Een jong meisje leerde het ‘Onze Vader’ zingen op de kloosterschool van de zusters Ursulinen in Batavia. Toen de Kempetai (de Japanse geheime dienst) haar tijdens de oorlog van Nederland tegen Japan gevangen zette, zong zij iedere avond om zes uur dit gebed.

 

Andere gevangenen die na hun verhoor door de Kempetai weer terug mochten keren naar hun gevangenkamp, zongen dit lied voor hun lotgenoten. Daardoor kreeg het gezongen gebed in de oorlog een zeer speciale bekendheid.

 

Indonesische vriendinnen van de bekende zangeres Pauline van Hulst vroegen haar de melodie van het lied te arrangeren en bewerken voor een vierstemmig dameskoor. De componist van de oorspronkelijke melodie is onbekend.

[asvc_soundcloud url=”https://soundcloud.com/bachensembles/residentie-bach-ensembles-indisch-onze-vader” comments=”no” buy_like_buttons=”no” show_artwork=”no” color=”#0c174d” height=”110″]

De versie die u hier kunt beluisteren is een bewerking van Patrick Pranger, voor vierstemmig koor en solo-sopraan. De uitvoering is in handen van het koor van de Residentie Bach Ensembles o.l.v. gastdirigent Patrick Pranger. De solistenklas van het Haags Matrozenkoor zingt de partij van de solo-sopraan. De opname is gemaakt op 13 augustus 2015 in de Kloosterkerk te Den Haag. Productie en techniek waren in handen van Jaap van Stenis Music Recording.

Residentie Bach Ensembles

Meer informatie over het Residentie Bach Ensembles vindt u op hun website.

Naar bachensembles.nl