Erevelden Azië

Erevelden Azië

Op de Nederlandse erevelden in Indonesië liggen niet alleen militairen, maar ook burgerslachtoffers begraven. Mannen, vrouwen en kinderen van verschillende landaard; christenen, joden, moslims en boeddhisten.

Oorspronkelijk waren er 22 erevelden, in de jaren 1946-1952 aangelegd door de Gravendienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, verspreid over de hele archipel. De aarde van deze 22 erevelden is verzameld in een urn, die is ingemetseld in het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam achter de steen met het Nederlandse wapen (zie ook Indisch Monument – Historie).

Na de soevereiniteitsoverdracht werd het aantal erevelden op verzoek van de Indonesische regering ingekrompen. De betreffende stoffelijke resten zijn overgebracht naar de op Java gelegen erevelden die worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

Het ereveld Galala-Tantui op Ambon herbergt de graven van militairen uit het Britse Commonwealth en 185 Nederlanders. Deze begraafplaats wordt beheerd door de Britse Commonwealth War Graves Commission, evenals alle andere erevelden in Zuidoost-Azië buiten Indonesië.

Een urn met de aarde van de acht erevelden in Indonesië is in 2005 ingemetseld in het zuiltje bij het Indisch Monument.

 

De traditie om in lustrumjaren op alle erevelden in Azië namens de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 kransen te leggen, is ook in 2015 voortgezet. Diplomatieke vertegenwoordigers en de Oorlogsgravenstichting verlenen hierbij medewerking. Naast kransen op alle erevelden in Indonesië werden kransen gelegd in Thailand op de erevelden Don Ruk en Chung Kai te Kanchanaburi, het Kranji War Memorial in Singapore, het Thanbyuzayat War Cemetry in Myanmar en Perth Australië. De defensieattaché te Tokio legde de krans bij het Yokohama War Cemetry en het Kruismonument te Mizumaki. Bij de afzonderlijke erevelden zijn de tot nu toe beschikbare foto’s opgenomen.