Sta ook één minuut stil

Op 4 mei zijn we stil voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maar op die dag in 1945 was voor Nederland de oorlog nog lang niet voorbij.

Want terwijl Nederland was bevrijd, was Nederlands-Indië nog bezet door Japan. Miljoenen mensen hadden daar nog maandenlang te maken met honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur.

Japan gaf zich pas na twee atoombommen over op 15 augustus. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog pas echt. Het einde van de oorlog bracht geen vrede. Nederland en Indonesië kwamen tegen over elkaar te staan in een nieuwe oorlog.

15 augustus bleek een kantelpunt in het leven van 350.000 mensen die alles achter moesten laten om hier een nieuw op te bouwen buiten Indonesie. Inmiddels 2 Miljoen Nederlanders hebben een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Daarom is 15 augustus een dag om bij stil te staan. Sta ook 1 minuut stil, op 15 augustus 1945

Waarom 1 minuut 

Het is al te lang stil geweest. Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de tweede wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren, samenkomen. Neem 1 minuut de tijd voor elkaars verhalen, geef ze door en draag ze uit met de Melati als symbool.

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog pas echt. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.

1 minuut stilstaan bij 15 augustus, dat hoeft niet door te zwijgen. Kom samen, proef, bespreek, dans, luister. Neem 1 minuut de tijd voor elkaars verhalen. Stilstaan kan altijd en op veel manieren.

Voor 2 miljoen Nederlanders betekent 15 augustus 1945 pas het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sta vandaag 1 minuut stil bij de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting.

Jongeren

Op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maar op die dag in 1945 was voor Nederland de oorlog nog lang niet voorbij. Want terwijl Nederland was bevrijd, was Nederlands-Indië nog bezet door Japan. Japan gaf zich pas over op 15 augustus. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog pas echt.

Wij spraken met zeven jongeren (derde generatie) over hun Indische familieverhalen. Over hun roots en over hoe het Indisch bloed door hun aderen stroomt. 15 augustus is een dag om stil te staan en samen te komen. Voor hun opa en oma. Voor twee miljoen nakomelingen. Voor ons allemaal.

 

.

.

Op de hoogte blijven? Word donateur!

Gerelateerde onderwerpen