Nationale Herdenking 15 augustus 2020

Dit jaar kan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag vanwege de Corona maatregelen helaas geen openbaar karakter hebben. Slechts een zeer beperkt aantal personen kan -uitsluitend op persoonlijke uitnodiging – bij de herdenking aanwezig zijn.

Het is daarom helaas niet mogelijk de herdenking bij te wonen zonder uitnodiging op naam. Onder onze donateurs zal door middel van loting worden bepaald wie een uitnodiging zal ontvangen. Al onze donateurs zijn hierover via de mail of post persoonlijk geïnformeerd. Bent u donateur en heeft u geen mail of post ontvangen, neemt u dan contact met ons op.

Het gehele gebied rondom het Indisch Monument zal vanaf vrijdag 14 augustus afgesloten worden. Het is daardoor niet mogelijk om de herdenking op afstand te volgen. Ook de strook langs het water zal worden afgesloten. Zaterdag 15 augustus zullen vanaf 16.00 uur de hekken rondom het veld verwijderd weer worden.

De herdenking zal zaterdag 15 augustus vanaf 12.25 uur rechtstreeks uitgezonden worden door de NOS op NPO1

Voor miljoenen binnen het Koninkrijk der Nederlanden was 75 jaar geleden de oorlog nog niet voorbij. Zij moesten nog tot 15 augustus 1945 volhouden toen er met de capitulatie van Japan een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar staan we in de aanloop naar de nationale herdenking op 15 augustus elke week stil bij een ander verhaal over de oorlog in Azië. Vaak verhalen die veel te weinig aandacht hebben gekregen in de afgelopen 75 jaar.

We doen dat elke week met een ander citaat, feiten&cijfers en een historische foto. Om te voorkomen dat de verhalen vervagen en vergeten worden. Daarom kleuren we de verhalen in met persoonlijke verhalen en harde feiten. Maar ook letterlijk geven we het verleden kleur: we brengen wekelijks een andere zwart-wit foto tot leven door deze in te kleuren. Daarmee willen de werkelijkheid geen geweld aandoen, maar juist benadrukken. Het kan helpen te beseffen dat de oorlog dichter bij ons leven staat dan we soms wel eens denken. We zien onze vaders en moeders, oma’s en opa’s, en misschien wel onszelf.

Zegt het voort! Deel jouw verhaal op Facebook, Twitter of Instagram met de #15augustus #ikherdenk en #ikherdenk15augustus

Op de hoogte blijven? Word donateur!