Op 15 augustus wordt niet alleen bij het Indisch Monument in Den Haag herdacht. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Ook later in het jaar vinden op Bronbeek een aantal herdenkingen plaats.
Op deze pagina vindt u een overzicht. Staat de lokale herdenking in uw woonplaats nog niet in ons overzicht en wilt u dat deze ook vermeld wordt, vul dan dit formulier in.
Voor de laatste informatie over een lokale herdenking bij u in de buurt, check altijd de lokale media.
BersaMaju organiseert voor de leden en geïnteresseerden van Vereniging Tropenvrienden Alkmaar op donderdag 15 augustus, voor de eerste keer in Alkmaar, de Indië herdenking in Stadspark Oosterhout (nabij de voormalige Indische buurt) en de Wijkboerderij in Alkmaar. Het doel van de herdenking in Alkmaar is de leden een mogelijkheid te bieden om een herdenking bij te wonen. Vaak is het door (hoge) leeftijd niet voor iedereen weggelegd om deze bijeenkomst in Den Haag te bezoeken. Ook wil BersaMaju de tweede, derde en vierde generatie informeren over de Indische geschiedenis en in gesprek laten komen met de eerste generatie die vele verhalen over de oorlog, capitulatie en repatriëring kan vertellen. Na de plechtigheid is het mogelijk om op eigen kosten in De Wijkboerderij een Indische snack of drankje te nuttigen. De huisband ‘BersaMaju & Friends’ zorgt voor de muzikale omlijsting. BersaMaju deelt aan de aanwezigen een Melati-reverspin uit.
Het bijwonen van de Indië Herdenking Alkmaar is gratis toegankelijk. Graag vooraf aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].
Locatie:
Wijkboerderij Alkmaar
Vondelstraat 31
1813 AA Alkmaar
Tijd: 14:00-17:00 uur
Zie voor informatie de website van Tropenvrienden Alkmaar, facebook en instagram van BersaMaju
Stichting Bos der Onverzettelijken organiseert samen met Werkgroep Indië Herdenking en Jeugdland-Stad(onderdeel welzijnswerk de Schoor) de Indië herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument in het Bos der Onverzettelijken in Almere. Er wordt dan stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap-periode. Meer informatie vindt u op hun website.
Locatie:
Indisch monument
Bos der Onverzettelijken
1318 EL Almere
Dit jaar willen wij u graag weer uitnodigen om op 15 augustus 2024 samen de vele slachtoffers te herdenken en de bevrijding van Nederlands-Indië te vieren. Met een korte plechtige ceremonie in de St Franciscus Xaverius kerk, waar locoburgemeester mevrouw Micheline Paffen-Zeenni ons zal toespreken.
De plechtigheid start om 12.30 uur en eindigt circa 14.00 uur.
Onze gastvrouwen heten u welkom en, in tegenstelling tot voorgaande jaren, vragen wij u om dan plaats te nemen. Wij hebben namelijk de volgorde van de ceremonie veranderd, zie ook het programma. Muziek door Roy van Waardenburg en Gilbert Dix.
Na de ceremonie willen wij samen met u napraten over de herdenking en invulling geven aan ons thema “het weerzien”. Er is koffie of een frisdrank en spekkoek en een Indische snack. Om 14.00 uur zullen wij een korte wandeling naar het Museum Flehite maken, waar wij in defilé langs het monument zullen lopen en waar bloemen kunnen worden neergelegd. Aanmelden kan via een mail naar [email protected]
Locatie herdenking:
St Franciscus Xaverius kerk, ‘t Zand 29, 3811 GB Amersfoort
Locatie defilé monument Melati:
Museum Flehite, Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort
Voor meer informatie zie de website van het Comité 15 augustus 1945 Amersfoort, waar ook de opnames van de ceremonie te zien zullen zijn.
Fotografie: Dick Rozing
Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden ieder jaar op 14 augustus de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht. Meer informatie vindt u op hun website.
Locatie:
Het monument is geplaatst bij de zijingang van het C.P. Broersepark, gelegen aan de Molenweg tussen huisnummer 17 en 19 te Amstelveen.
Meer informatie vindt u op hun website.
Het bestuur van de SHSJZ nodigt u uit tot het bijwonen van de jaarlijkse herdenking van de “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost Azië 1942-1945” op het Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek op zondag 15 september 2024. Meer informatie vindt u binnenkort op hun website.
Locatie:
Landgoed van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB te Arnhem
Het bestuur van de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) is verheugd iedereen – geestverwanten en geïnteresseerden – te verwelkomen op Landgoed Bronbeek voor de Birma-Siam Spoorweg & Pakan Baroe Spoorweg herdenking. Op zaterdag 17 augustus 2024 bent u vanaf 10.00 van harte welkom op Landgoed Bronbeek. Na afloop is er de mogelijkheid tot het samenzijn met een lunch in de Kumpulan, gevolgd door een boekpresentatie Door het oog van de naald door Wim Burgmeijer.
Voor meer informatie en voor het aanmelden van de lunch zie de website.
De herdenking zal ook dit jaar live worden uitgezonden door AR video.
Locatie:
Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen monument (Driepagodenmonument)
Landgoed Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB in Arnhem
Op 15 augustus wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Indisch Monument Sawah Belanda in Arnhem. De herdenking begint om 19.00 uur. Aansluitend aan de herdenking wordt een krans gelegd bij een granieten plaat.
Het monument Sawah Belanda staat symbool voor de Indo’s die nu zo goed als opgelost lijken te zijn in de Nederlandse samenleving, die hun nostalgische herinneringen koesteren en volkomen geassimileerd lijken, maar duidelijk hun sporen hebben achtergelaten in de Nederlandse cultuur.
Aansluitend aan de herdenking leggen wij een krans bij een granieten plaat. Daarna krijgen bezoekers de gelegenheid om losse bloemen neer te leggen bij het monument. Na afloop is er ruim de tijd om na te praten.
Locatie:
Park Sacré Coeur (achter Regina Pacis),
Velperweg 158
6824 MD Arnhem
Voor meer informatie zie de website van de stichting Indisch Monument Sawah Belanda.
Sinds 2019 werken de besturen van de Stichting Japanse Vrouwenkampen en de Stichting Japanse Jongenskampen samen. Deze samenwerking is vruchtbaar en positief gebleken en wordt dan ook in 2024 voortgezet en uitgebouwd.
De beide besturen nodigen u van harte uit voor de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Vrouwenkampen en Japanse Jongenskampen in voormalig Nederlands-Indië op 25 augustus 2024 op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem. Meer informatie vindt u op hun website.
Locatie:
Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek
Velperweg 147 Arnhem.
De herdenking van de capitulatie van het Japanse leger in het voormalige Nederlands-Indië op 15 augustus 1945 wordt in Baarn herdacht met een door het ’Comité 4 en 5 Mei Baarn’ georganiseerde plechtigheid bij het Bevrijdingsmonument in het Amaliapark op het Stationsplein om 19.30 uur. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:15 uur en de herdenking start om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 20:30 uur op het Stationsplein. Het programma staat vanaf eind juli op hun website. Meer informatie vindt u op hun facebookpagina.
Locatie:
Stationsplein/Amaliapark
Jaarlijks vindt de herdenking plaats op de zondag vlak voor of na de 15e augustus. Dit jaar is dit op zondag 18 augustus 2024. De officiële herdenking begint om 14.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Daarna is er een informeel samenzijn tot circa 17.30 uur. De herdenking wordt dit jaar wederom gehouden bij het Indië Monument in het centrum van Bergen op Zoom, direct achter de kerk, Thaliaplein, Bergen op Zoom.
Locatie:
Thaliaplein
Bergen op Zoom
Op donderdag 15 augustus om 13.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan in 1945. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen. Bij deze herdenking zullen de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer J.H. Oosters, en de burgemeester Potters aanwezig zijn.
Het harmonieorkest Kunst en Genoegen verzorgt de muzikale omlijsting en de Taptoe. Na de herdenking zal er een defilé gehouden worden. Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee met spekkoek.
Locatie:
Gemeentehuis Jagtlust
Soestdijkseweg Zuid 173.
3721 AB Bilthoven
Locatie:
Gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven
Voor de vijfde keer zal in de gemeente Borger-Odoorn een herdenking gehouden worden voor alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Er zal een kranslegging plaatsvinden bij de twee Nederlands-Indië stenen aan de Torenlaan t.o.v. 12c in Borger. Loco-burgemeester Henk Zwiep zal mede namens de gemeente Borger-Odoorn een krans zal leggen.
Locatie en tijd:
Oorlogsmonument
Bospark
Torenlaan 12c
9531 JH Borger
De herdenking zal plaatsvinden in de middag om 14.00 uur
Stichting Arjati organiseert in samenwerking met Egala zorg op 15 augustus 2024 een herdenking bij het Indië-monument, gelegen in de tuin van woonzorgcentrum Raffy (onderdeel Egalazorg).
De herdenkingsceremonie start om 14:00 uur en duurt tot ongeveer 15:30 uur.
Voor meer informatie met betrekking het programma en of locatie, zie onderstaande websites.
Meer informatie: Stichting Arjati
Locatie:
Woonzorgcentrum Raffy
Bernard de Wildestraat 400 te Breda.
De voorbereidingsgroep Herdenking 15 augustus Breukelen nodigt iedereen van harte uit op donderdag 15 augustus om 15.00 uur de herdenking bij te wonen in de Pauluskerk, Straatweg 137 te Breukelen. De kerk is open vanaf 14.30. Dit om alle slachtoffers van het geweld tijdens en na de Japanse bezetting te gedenken.
Namens de gemeente Stichtse Vecht zal burgemeester Reinders spreken. Daarna wordt u allen uitgenodigd om naar voren te komen en een kaars te ontsteken en/of een bloem in een vaas te plaatsen ter herdenking van uw eigen dierbaren. Na de bijeenkomst in de Pauluskerk wandelen we naar het oorlogsmonument naast de Pieterskerk om een krans te leggen.
Dit jaar is het thema van de herdenking: Wonden die blijven. Sommige trauma’s die mensen opliepen in oorlogstijd werken door ook bij de volgende generaties. Kinderen zagen soms gedrag bij hun ouders dat ze moeilijk konden duiden, zoals: geen eten kunnen weggooien, schrikken bij onverwachte geluiden, plotselinge woede-uitbarstingen, moeite hebben met gevoelens uiten. Dan leer je op een vanzelfsprekende manier van jongs af aan om ‘de tekens te verstaan’ van het trauma dat er onderhuids nog is.
Tegelijk kunnen we oog blijven houden voor de enorme veerkracht van de overlevers van de oorlog: ondanks de soms minimale ontvangst in Nederland, wisten ze zich een bestaan op te bouwen. Een wond gaat dicht, maar laat een litteken achter. En als je daar aan komt, voel je weer even die pijn.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zullen sommige verhalen gedeeld worden met woorden. Andere zullen door muziek, stilte, poëzie, worden wakker gemaakt.
Op 15 augustus 2024 vindt de jaarlijkse Herdenking in ‘s-Hertogenbosch plaats rond het HONI Monument. (HONI: Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands Indië). Wij herdenken dan alle slachtoffers die tussen 1942 en 1949 gevallen zijn in het voormalig Nederlands-Indië. Het Monument staat in de tuin van bejaardentehuis Grevelingen en vangt aan om 13.00 uur.
Locatie:
HONI Monument
Verzorgingstehuis De Grevelingen
Grevelingen 66
5215 ES, Den Bosch
Meer informatie vindt u op de website van Honi.
Het Karel Doorman Fonds herdenkt jaarlijks op 27 februari (tenzij een zondag, dan dag ervoor) de Slag in de Javazee. In de kerk hangen een plaquette van Karel Doorman (de commandant van het geallieerd eskader tijdens de slag) en de scheepsbel van Hr.Ms. De Ruyter (het vlaggenschip van dat eskader).
De herdenking bestaat uit een formeel deel en daarna is er een samenzijn met een Indische lunch. Elke vijf jaar is de beschermvrouw, HKH Prinses Beatrix, aanwezig bij de herdenking.
De herdenking is bij te wonen op uitnodiging, een verzoek tot bijwonen kan via een mail naar secretaris.
Locatie
Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
2514 ED Den Haag
Voor meer informatie zie website Karel Doorman Fonds
De Haagse Gemeenschap van Kerken organiseert in samenwerking met de Duinzichtkerkgemeente op zondag 18 augustus aanstaande om 16:30 uur voor de vijftiende keer een herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Onder het thema ‘Mozaïek van verzet’ komen verhalen aan de orde die we amper kennen: was er wel sprake van verzet in het voormalig Nederlands-lndië? Zeker niet grootschalig en niet vanuit een krachtige organisatie. Maar er waren indrukwekkende daden die niet vergeten mogen worden. Mensen van het KNIL, christenen op de Molukken, maar ook elders stonden mensen op tegen het geweld van de bezetter.
Zoals te doen gebruikelijk zal tijdens deze herdenking ook het Indisch Onze Vader worden gezongen en is er na afloop ruimschoots gelegenheid elkaar te ontmoeten en verhalen met elkaar te delen.
De herdenking van het einde van WO II, de capitulatie van Japan en alle gevallenen in Zuid-Oost Azië 1941-194 wordt in den Helder jaarlijks herdacht met een door de Stichting 15 augustus Herdenking Den Helder georganiseerde plechtigheid bij het monument “voor hen die vielen” aan de Vijfsprong te Den Helder. Belangstellenden zijn welkom op donderdag 15 augustus 2024 vanaf 10.45 uur en de herdenking start om 11.00 uur.
Locatie:
De vijfsprong, Middenweg, Den Helder
Op 15 augustus 2024 zal er om 19:30 uur bij het Indië Monument De Wachtende Moeder op het Grote Kerkhof te Deventer. Dit ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië en Zuidoost-Azië in de jaren 1942-1950, met als thema ‘Overdracht, van generatie op generatie’. Gesproken wordt door onder andere burgemeester Ron König, Daniëll Crietee en gastspreker Christel Samson.
Meer info vindt u op de website van de stichting Indië Monument Deventer en van Masohi.
Locatie:
Indië Monument ‘De wachtende moeder’
Grote Kerkhof
7411 KV Deventer
Meer info vindt u hier.
De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht bij het nieuwe herdenkingsmonument in Dordrecht. Stichting Indisch Dordrecht heeft een mooi programma met jongeren van de derde generatie en een toespraak van wethouder Rik van der Linden.
Indië Monument
Het monument ‘Altijd gevangen, Nooit bevrijd’ is een eerbetoon aan de slachtoffers én aan de huidige generatie, die het leed van toen nog altijd voelen en met zich meedragen
Locatie:
Thuredrith Aula
Begraafplaats Essenhof
Nassauweg 200
3314 JR Dordrecht
Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. We herdenken alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Belangstellenden zijn van harte welkom.
Om 18.50 uur verzamelen we bij de hoofdingang van ‘de Stek’, Rijksweg 53 te Duiven. Samen wandelen we naar het Indië-monument. Om 19.00 uur start een korte ceremonie met een krans- en bloemlegging door de burgemeester, de kinderburgemeester, veteranen en een afvaardiging van de Indische gemeenschap Duiven. Na afloop is er in ‘De Stek’ de gelegenheid om nog even na te praten.
Het Indië-monument in Duiven is opgericht ter nagedachtenis aan drie jonge Duivenaren. Zij zijn tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, het voormalig Nederlands-Indië, door oorlogshandelingen omgekomen.
Locatie:
Indië Monument
Rijksweg 53 (dichtbij De Stek)
Duiven
Ieder jaar op 15 augustus wordt het einde van de tweede wereldoorlog in het koninkrijk der Nederlanden bij het Indiëmonument op het Memorial park in Ede herdacht. Het beeld is een duif die een klein takje met Melati bloempjes in zijn snavel heeft, gezeten op een ruwe geknotte wilgenstam.
Meer informatie vindt u op website van de gemeente Ede en op YouTube.
Het College van B&W Eindhoven en Stichting Indisch & Moluks Gedekteken Eindhoven nodigen u uit voor de plechtige bijeenkomst ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific en van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië.
De Indiëherdenking vindt plaats bij het Gedenkteken op 15 augustus. De ontvangst is om 18:00 uur, de aanvang 18:45 uur en eindigt om 19:45 uur.
Aanmelden voor het bijwonen van de herdenking is verplicht. Meer informatie vindt u op hun website.
De gemeente Eindhoven heeft de herdenking van de gemeente Geldrop/Mierlo overgenomen.
Locatie
Woonzorg Vitalis Peppelrode (bij het Indisch en Moluks gedenkteken)
Ds. Th. Fliednerstraat 5,
5631 BM Eindhoven.
Veteranenorganisatie Zuidoost-Drente is voornemens op 15 augustus een herdenking te organiseren in Emmen.
Voor meer informatie zie de facebookpagina van Stichting Monument Gesneuvelde Indië-Militairen 1945-1962
Locatie
Indië Monument
Wilhelminastraat 43
7811 JD Emmen
Elk jaar op 15 augustus organiseert Stichting Herdenking Gevallenen in Zuidoost-Azië 1941-1949 een herdenking bij het Indië-monument in Enschedé, het oudste Indië Monument van Nederland. Een moment van samenkomen. Een moment van herinneren. Een moment van delen. Het doorbreken van ons zwijgen.
Belangstellenden worden om kwart over tien ontvangen met koffie en thee waarna de herdenking start in een ceremonie-tent. Na de plechtigheid en het defilé langs het monument, is iedereen van harte uitgenodigd om onder het genot van koffie/thee met een Indische snack en/of broodje nog even na te praten.
Met donaties en subsidies wil de stichting een mooi monument laten plaatsen bij de Generaal de Bonskazerne. Het verhaal mag verteld worden, om nooit te vergeten.
Locatie:
Torenplein
5361 EV Grave
Op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het vroegere Nederlands-Indië.
De herdenking is op het Martinikerkhof op donderdag 15 augustus 2024 vanaf 17:30 uur. U kunt dan de slachtoffers herdenken die zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting. En aandacht geven aan het gevoel van alle slachtoffers die hebben geleden door geweld, onderdrukking en gedwongen arbeid.
Het programma van de herdenking duurt ongeveer een uur. Er zijn drie sprekers, een minuut stilte en een kranslegging. Burgemeester Koen Schuiling houdt een toespraak.
Na de herdenking kunt u napraten in de Martinikerk, met koffie, thee en Indische lekkernijen. U kunt er ook een tentoonstelling bekijken met persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Groningers. De herdenking en de nazit zijn openbaar voor iedereen. U hoeft zich daarvoor niet aan te melden.
Op 15 augustus 2024 organiseert Stichting Indische Ouderenraad Haarlem (SIOH) de jaarlijkse herdenking in wooncomplex Lieflijk Indië. Wij herdenken dan alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.
Stichting Indië-Monument Hardenberg en Oorlogskampslachtoffers zal op 15 augustus 2023 een herdenking organiseren in het Indië Plantsoen te Hardenberg. Tijdens deze plechtigheid zal men de Hardenbergse jongens die in Indië gesneuveld zijn en de slachtoffers van de Japanse bezetting herdenken. Voor meer informatie zie de website en Facebookpagina.
Locatie:
Indië Plantsoen te Hardenberg.
Ook in Heemstede staan we op 15 augustus stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op stille en waardige wijze herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting, het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt. Daarnaast willen we ook de bevrijding vieren en het feit dat we in vrijheid kunnen leven.
Locatie:
Algemene begraafplaats Heemstede
Herfstlaan 3, Heemstede
Ieder jaar vindt op 15 augustus in Heereveen een Indiëherdenking plaats. Op die dag staat men stil bij de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands Indië, waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.
Ook herdenkt men alle Heerenveense slachtoffers die als militair in Nederlands-Indië overleden. Iedereen is van harte welkom om deze herdenking bij te wonen bij het Indië-monument, plantsoen Gashoudersplein in Heerenveen.
Locatie:
Indië-monument
Plantsoen Gashoudersplein Heerenveen
Op 15 augustus wordt bij het Indië-monument in Heerlen, dat geplaatst is in de Ingenieur Dingertuin van het ABP, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië en van de onafhankelijkheidsoorlog (bersiap-periode) van Indonesië, herdacht. Eenieder die aan deze herdenkingsplechtigheid wil deelnemen, is meer dan welkom om vanaf 14:00 uur respect en eer te betuigen aan hen die dit verdienen.
Locatie:
Indië-Monument
Ir. Dingertuin (ABP-tuin),
Oude Lindestraat 70, Heerlen
Dit jaar zal de jaarlijkse herdenking in Helmond niet op 14 augustus plaatsvinden maar op 19 september. De herdenking in het Warandepark wordt een plechtig maar ook feestelijk moment. De onthulling van het nieuwe monument ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië is een belangrijke mijlpaal voor de Indische en Molukse gemeenschap. In eerbied zal met woorden, muziek en dans gemarkeerd worden.
Locatie:
Stadspark De Warande
Ingang Bachlaan
Helmond
Zie voor meer informatie de website van Stichting Indië Herdenking Helmond
en de Facebookpagina van Stichting Ain ni Ain Helmond.
De jaarlijkse herdenking vindt plaats op 15 augustus om 15.00 uur bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum .
Locatie:
Noorderbegraafplaats Laan 1940-1945 nr.2, Hilversum
Samen herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dit doen we met sprekers, muziek en kranslegging. Ook dit jaar zal er weer een herdenking plaatsvinden bij het monument aan de Molenbelterweg. Wij starten om 19.15 uur.
Locatie:
Oorlogsmonument
Molenbelterweg
7451 JA Holten
Zie voor meer informatie de Facebookpagina en deze website.
Op 15 augustus wordt door de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken in samenwerking met gemeente Hoogeveen een “Lokale Indië Herdenking 15 augustus 1945” georganiseerd bij het Oorlogsmonument aan de Zuiderweg. Tijdens deze herdenking herdenken we alle slachtoffers van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Speciale aandacht besteden wij aan inwoners van Hoogeveen die tijdens de oorlog in Nederlands-Indië omgekomen zijn. Graag nodigen wij alle belangstellende inwoners van Hoogeveen uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Het wordt op prijs gesteld als militairen/veteranen verschijnen in uniform (met eventueel groot-model onderscheidingen) of herkenbaar zijn als veteraan.
Locatie:
Oorlogsmonument
Zuiderweg 1
7907 CH Hoogeveen
Voor meer informatie zie de website van Veteranen Hoogeveen.
Het 4 en 5 mei comité vindt het belangrijk dat we ook in Houten aan deze herdenking aandacht besteden. Veel Nederlanders zijn nog altijd direct of indirect verbonden met het leed van de Japanse oorlog en de bezetting in Azië. Op 15 augustus staan we ook in de gemeente Houten stil, op het Plein in het Oude Dorp, bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking, die start om 19:45 uur, is voor iedereen vrij toegankelijk en wij nodigen u van harte uit de plechtigheid bij te wonen.
Locatie:
Plein in het Oude Dorp, Houten
Meer info
Op woensdag 14 augustus aanstaande houdt de Stichting 14 augustus Lochem en omgeving weer haar jaarlijkse Kumpulan in het “Stadshuus” (Markt 3, Lochem), waarbij wij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (15 augustus) en alle slachtoffers herdenken.
Het inhoudelijke programma zal dit jaar verzorgd worden door Hans Goedkoop, historicus, literatuurcriticus, documentairemaker, presentator van het programma Andere Tijden en zelf ook van Nederlands-Indische komaf.
De Kumpulan wordt afgesloten met een Indische rijsttafel.
Locatie:
Stadshuus
Markt 3 Lochem
Op 15 augustus zullen we op Nationaal Ereveld Loenen stilstaan bij de Nederlandse slachtoffers van Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Dat doen we bij de zeven Indische Kruizen op het ereveld, die de verbinding vormen met de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië.
Tijdens de herdenking vertelt Laurence van Leeuwen over de ontberingen van zijn ouders in de Japanse interneringskampen. Ook zingen we met elkaar het Indisch Onze Vader en nemen we na het signaal Taptoe een minuut stilte in acht. Tijdens de kranslegging wordt onder andere een Melatikrans gelegd. De krans bestaat uit vilten Melatibloemen die op initiatief van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 door mensen thuis gemaakt zijn. De Melatikransen die daarmee zijn samengesteld worden jaarlijks gelegd bij het Nationaal Indisch Monument in Den Haag, op Bronbeek in Arnhem en op Nationaal Ereveld Loenen. Dit jaar zal voor het eerst een dergelijke krans ook geplaatst worden op Nederlands Ereveld Menteng Pulo.
De herdenking is vrij toegankelijk. Wel willen we je vragen om je aan te melden, zodat we een beeld hebben van het aantal te verwachten bezoekers. Wil je namens een organisatie een krans of een bloemstuk leggen? Geef dit dan aan op het formulier op de website van de Oorlogsgravenstichting, meer informatie ook op facebook.
Om 11:00 uur is de ontvangst in het herdenkings- en educatiecentrum en om 12:00 uur vangt de herdenking aan bij de Zeven Kruizen.
Locatie:
Nationaal Ereveld Loenen
Groenendaalseweg 64
7371 EZ Loenen
Locatie:
Romaanse Kerk
Noorderringweg 41
9363 HA Marum
Voor meer informatie zie facebook van Tony Simon
Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert, in samenwerking met stichting Pelita, een herdenkingsbijeenkomst op donderdag 15 augustus. U bent welkom vanaf 17:15 uur in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg. De officiële bijeenkomst start om 17:30 uur met een kort programma binnen, gevolgd door de traditionele kranslegging bij het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg om 18:00 uur. Na afloop keren we terug naar ‘t Geinlicht om na te praten met een hapje, drankje en muziek.
Meer informatie vindt u op de website van Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en van Pelita.
Locatie:
Dorpskerk
Nedereindseweg 3
3438 AA Nieuwegein
Om donderdag 15 augustus 2024 om 19:00 uur wordt in Nijmegen voor de negentiende keer de Indiëherdenking gehouden, die in de Raadzaal van het Nijmeegse Stadhuis zal plaatsvinden. Het thema is Poesaka, een voorwerp – een tastbare herinnering aan het leven van de voorouders in Nederlands-Indië – met een verhaal. Hoofdspreker Simone Berger en artiest Amber Nefkens gaan ieder op eigen wijze op de poesaka in; Nijmegenaar van het jaar 2023, Iris Kokosky, legt samen met haar familie de generatiekrans.
Omdat de ruimte beperkt is, is het raadzaam op een plaats te reserveren door een mail te suren naar [email protected]
Burgemeester Aboutaleb opent op 15 augustus 2024 om 12:00 uur officieel de Floating Pasar, hét Indische bevrijdingsfestival van Rotterdam. Dat doet hij samen met het bestuur van Stichting 15 augustus 1945 regio Rotterdam. Voorafgaand aan het festival is de burgemeester ook aanwezig bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. De burgemeester zal evenals de spreker voor de herdenking Lars Bannink, voorzitter van de stichting Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg, tijdens de herdenking een toespraak houden . De muzikale omlijsting zal gedaan worden door Nona Luca. De herdenking is om 11:00 uur bij het Indië-monument bij de Boompjes.
Locatie herdenking:
Indisch Straatsieraad
Boompjes (ter hoogte van oorlogsmonument De Boeg)
Rotterdam
Locatie floating pasar:
Maritiem Museum
Plein en Binnenhaven
Leuvelaan 1
3011 EA Rotterdam
Voor meer informatie over herdenken in Rotterdam kijk op www.herdenking-15-augustus.nl en over het herdenkingsfestival Floating Pasar, kijk op www.floatingpasarrotterdam.nl, facebook en instagram.
Op 15 augustus zal op het Verzetsplein in Soest de Japanse capitulatie worden herdacht. De plechtigheid zal starten om 12.00 uur en rond 13.30 uur afgelopen zijn.
Bij het Verzetsmonument wordt ieder jaar de Indië-herdenking gehouden. In Soest woonachtige Indië en Nieuw-Guinea veteranen zullen bij de herdenking aanwezig zijn. De traditie van herdenken op 15 augustus wordt onderhouden door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest en Soesterberg in nauwe samenwerking met Vereniging Insulinde.
Ook in Nissewaard worden diegenen herdacht die niet meer thuiskwamen nadat Japan gecapituleerd had. Dat gebeurt rond het middaguur in Spijkenisse Noord in de Generatiemoestuin, naast het gebouw van Rumah Oost-West, waar een groep Indische Nederlanders tien jaar geleden een wooncomplex realiseerde voor mensen met een Indische achtergrond. Leden van het college van B&W zal aanwezig zijn bij het hijsen van de vlag en het leggen van de bloemen. Naar goed Indisch gebruik wordt daarna gezamenlijk een maaltijd genuttigd. Dit alles onder het motto Agar kita tidak pernah lupa (opdat we nooit vergeten).
Locatie
Woonvereniging Rumah Oost-West
Lobeliastraat 11
3202 HR Spijkenisse
Elk jaar wordt in Steenwijk bij het Indië Monument ‘De Gebroken Tegel’ op het Indisch Herinneringsveld in het Slingerbos op 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden.
Naast burgemeester Rob Bats houden twee sprekers een voordracht. Een vast onderdeel van de herdenking is de krans- en bloemenlegging, waaraan meedoen vertegenwoordigers van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Steenwijkerland, de Commandant van de 43e Gemechaniseerde Brigade, Veteranen Steenwijkerland, Comité Alle Gevallenen in Zuidoost-Azië, Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en jongeren van lokale sportverenigingenverenigingen.
Een gelegenheidskoor onder leiding van Lucie de Lange zorgt, als vast onderdeel van de plechtigheid, de muzikale omlijsting. Vrijwilligers van de Nationale Reserve vormen de erewacht en verlenen hun medewerking aan de vlagceremonie. Na de plechtigheid is er gelegenheid elkaar en de sprekers te ontmoeten in het restaurant van zwembad De Waterwijck, nabij de ingang van de locatie en het parkeerterrein.
In het dorpshuis van Onna wordt na afloop een Indische maaltijd gereserveerd, waarvoor men zich kan opgeven.
De herdenking begint om 12.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om aan de herdenking deel te nemen.
Inlichtingen kunnen worden ingewonnen via 0521-514550 of 06-22611580 en via de mail: [email protected] of [email protected].
Locatie
Indië Monument De Gebroken Tegel
Slingerbos bij het Indisch Herinneringsveld
Gagelsweg 25, 8331 CM Steenwijk
Ingang is bij de parkeerplaats van zwembad De Waterwijck aan de Gagelsweg, nabij de spoorwegovergang.
De Tilburg Nederlands-Indië herdenking 15 augustus 1945 zal wederom plaatsvinden in het Vrijheidspark aan het Koningsplein te Tilburg op donderdag 15 augustus 2024 om 19:00 uur.
Locatie en tijd
Vrijheidspark
Koningsplein Tilburg
Datum: Donderdag 15 augustus
Tijd: 19.00 uur
Meer info vindt u hier
De herdenking wordt op 7 september 2024 gehouden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen aan de President Rooseveltlaan 766 om 18.30 uur. Tijdens de herdenking worden bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode nadien.
Dit jaar is er voor het eerst na afloop van de herdenking een Indische rijsttafel. De Indische rijsttafel behoort tot het immaterieel erfgoed en is vaak onderdeel van belangrijke gebeurtenissen zoals nu ook deze herdenking.
Kijk hier voor meer informatie.
Locatie
Noorderbegraafplaats
President Rooseveltlaan 766, Vlissingen
We herdenken alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Vught herdenken we ook dorpsgenoten – (KNIL)militairen en burgers – die in Indië zijn gesneuveld, ook in de jaren na de Japanse overgave. Dat gebeurt bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught.
De herdenking is openbaar en iedereen is welkom hieraan deel te nemen. Aanvang: 15.00 uur. Wethouder Du Maine houdt een woord van welkom en legt namens het gemeentebestuur een krans.
Locatie
Lievevrouwenpark
Kerkstaat 54 (hoek Kapellaan)
5261 CS Vught
Bij verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen worden elk jaar op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht, zowel burgers als militairen. Deze herdenking is bestemd voor bewoners, familie en genodigden. Rumah Kita kan zich niet richten op belangstellenden die de herdenking bij zouden willen wonen omdat hiervoor helaas niet de capaciteit is binnen het verpleeghuis.
Verpleeghuis Rumah Kita is onderdeel van Zinzia Zorggroep.
Locatie
Restaurant van Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1, Wageningen
Op 15 augustus 2024 herdenken wij sinds jaren in het Cultureel centrum ‘De Weesper Synagoge’ het einde van de Tweede Wereldoorlog. De avond is speciaal bedoeld voor mensen met een band met Indonesië/voormalig Nederlands-Indië en hun kinderen en kleinkinderen.
Om 20:00 uur is de herdenking waarna de film ‘Stemmen van Naoorlogse generaties’, hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken, vertoond. Om 21:30 uur kan worden nagepraat met een drankje en hapje. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt wel erg op prijs gesteld. De zaal is open vanaf 19.30 u.
Locatie
Weesper Synagoge
Nieuwstraat 3-5
3181 BB Weesp
Meer informatie vindt u op de website en facebook van de Weesper Synagoge.
Sinds enkele jaren is er ook in Woerden een herdenking. Deze wordt georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Woerden, in samenwerking met de stichting Sinar Maluku. De Woerdense herdenking vindt plaats op donderdag 15 augustus bij het Monument voor Woerdense Oorlogsslachtoffers. De plechtigheid begint om 19.00 uur. De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk
Locatie
Monument voor Woerdense Oorlogsslachtoffers
Algemene Begraafplaats
Meeuwenlaan 36
Dit jaar wordt op 15 augustus voor de tweede keer een herdenking gehouden. Niet alleen wordt herdacht ook wordt de vrijheid gevierd, zeker in een periode dat er oorlog is. Dus herdenken we met sprekers als burgemeester Leon Anink en kinderambassadeur Noa Bos die stilstaan bij het verleden; maar ook vieren we met vrolijke Indische muziek van Luca Conradi en Triple B & friends en natuurlijk eten. Wij hopen dat veel inwoners uit Zwijndrecht en omringende gemeenten aanwezig willen zijn die worden ontvangen met koffie.
Voor meer informatie zie de website, facebook en instagram van de Stichting Herdenking Slachtoffers 2e wereldoorlog Nederlands-Indië.
Locatie en tijd
Donderdag 15 augustus 19.00 uur
Raadhuisplein ter hoogte van de vredespaal
Op 15 augustus worden in Zwolle bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout de burgers en militairen herdacht die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. De herdenking begint om 19.15 uur en zal rond 20.30 afgelopen zijn. Na afloop is er de mogelijkheid om er een kopje koffie of thee te drinken bij de Theeschenkerij Park Eekhout, met een snackje.
Zie voor informatie website en facebook van 15 augustus herdenking Zwolle.
Locatie
Indië- en Nieuw Guinea-monument
Park Eekhout Zwolle