Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij diverse Indië Monumenten door het hele land alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Elk jaar vindt de herdenking van de gevallen Almelose militairen in voormalig Nederlands Indië en voormalig Nederlands Nieuw Guinea in tegenstelling tot de andere Indië herdenkingen in deze maand plaats op: 14 augustus om mensen de gelegenheid te geven bij beide herdenkingen aanwezig te zijn.
In Enschede staat het oudste Indië-monument van Nederland. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de militaire gevallenen in Zuidoost Azië in de jaren 1941-1949. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer H.L. Petri en in 1960 onthuld door mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van generaal S.H. Spoor. De herdenking vindt plaats op 15 augustus. Organiserend comité: Stichting Herdenking Gevallenen in Zuidoost Azië, tel. 053-4760920
Ontwerpster Ella van de Ven heeft de symboliek van dit gedenkteken als volgt omschreven: “Het linkergedeelte bestaat uit een groep mensen in reliëf en stelt het verleden voor. Daaronder zit een gedeelte dat is gepolijst, zodat het spiegelt. Het rechterdeel beeldt een grote groep mensen uit die terugkomt. Zij zijn niet in reliëf gemaakt, maar figuratief.” De herdenking vindt jaarlijks plaats op 14 augustus in Amstelveen, C.P. Broersepark.
Het Indië monument is een herinnering aan de 35 militairen uit ‘s Hertogenbosch die zijn omgekomen zijn omgekomen in Nederlands Indië tussen 1941 en 1962.
Hier komt zo snel mogelijk een volledige lijst van vergelijkbare herdenkingen in Nederland.